Koronavirusi / Shqip (albania)

Koronavirusi (covid19) është një virus i ri, i cili e shkakton shumë shpejt infektimin e rrugëve të frymëmarrjes. Simptomat mund të jenë kollitja, dhimbje fyti, temperaturë, vështërsi në frymëmarrje, dhimbja e muskujve dhe dhimbje koke. Bazuar vetëm në simptoma nuk mund të merret vendimi, se është koronavirusi që ka shkaktuar infektimin e rrugëve të frymëmarrjes ose ndonjë virus tjetër apo bekterje.

Nëpërmjet kufizimit të aktiviteteve është arritur që infektimet në Finland të mbahen nën kontrollë në masë të mirë. Edhe pse do të fillohet që kufizimet gradualisht të largohen, është me rëndësi për secilin që edhe më tutje të respektoj udhëzimet e dhëna, pasiqë situata është ende serioze.

Çdo njëri me veprimet e veta mundet të ngadalësoj përhapjen e epidemis së koronavirusit.

 • Kujdesu për higjenën e duarve: pastroj duartë me ujë dhe sapun së paku për 20 sekonda.
 • Mos i prek sytë, hundën ose gojën, nëse mu në këtë kohë nuk i ke pastruar duartë.
 • Kur kollitesh apo teshtinë, mbroje gojën tënde për shembull duke përdorë shami letre ose me mëngën e dorës.
 • Rri në shtëpi, nëse ti ke simptoma të gripit.
 • Mos merr pjesë në tubime ku ka më shumë se 50 persona.
 • Mbaj distancë me njerëzit tjerë 1-2 metra kur duhet shkuar jashtë dhe kur je në shitore.

Të moshuarit janë realishtë më të rrezikuar se të rinjët për të pasur simptoma serioze të smundjes me koronavirusin, duke kërkuar më tepër trajtim spitalor dhe duke qenë të rrezikuar për jetë. Nëse je mbi 70 vjeç, mos i kontakto me fytyrë njerëzit tjerë, përmbaju nga daljet jashtë shtëpis. Mbaj kontakte me njerëzit e afërm me telefon ose përmes interneti.

Nëpërmjet kufizimit të aktiviteteve është arritur që infektimet në Finland të mbahen nën kontrollë në masë të mirë. Edhe pse do të fillohet që kufizimet gradualisht të largohen, është me rëndësi për secilin që edhe më tutje të respektoj udhëzimet e dhëna, pasiqë situata është ende serioze.

Nëse dyshon në infektimin me koronavirusin

Bëje vlerësimin elektronikë, ashtu që të përfitosh këshillat, se si të veprohet. Shërbimi është në gjuhën finlandeze, suedeze dhe anglishtë. Ne do të ju kontaktojmë nëse situata e juaj këtë e kërkon.

Tani nuk testohen të gjithë ata që dyshohen për infektim nga koronavirusi, por marrja e mostrave në vazhdim përqëndrohet në marrjen e mostrave për një grup të kufizuar. Shumica e atyre që janë infektuar nga koronavirusi arrijnë të përmirësohen gjatë një jave pushimi në shtëpi, pa pasur nevojë për trajtim mjeksorë. Simptomat sipas nevojes ka mundësi të lehtësohen me barna për qetësimin e dhimbjeve apo me frymëmarrje me avullin e ujit të vluar.

Nëse nuk të mjafton trajtimi në shtëpi sipas këshillave të dhëna, mund të telefononi gjatë ditëve të punës nga ora 8-16 qendrën mjeksore përmes shërbimi telefonik, tel. 09 839 50 000. Gjatë mbrëmjeve dhe vikendeve mund të telefononi Ndihmën emërgjente në tel. 116 117. Çdo herë kontakto përmes telefoni nëse ke dyshime për infektimin nga koronavirusi para se të shkoni në qendrën mjeksore apo në shërbimin kujdestar emërgjent.

Mbështetje dhe këshilla

Banorëve vantaas të ardhur nga jashtë si refugjatë ju ofrohen këshilla për shërbimet e qytetit dhe për situatën e jashtëzakonshme përmes telefoni dhe postës elektronike nga e hëneenjte ora 11-14.

 • Russian, Finnish: Irina Savelova, tel. 0400 842 353, irina.savelova@vantaa.fi
 • Estonian, Russian, Finnish: Inge-Ly Rannu, tel. 040 847 3203, ingely.rannu2@vantaa.fi
 • Somali, Finnish: Habiibo Mohamed, tel. 050 302 4362, mohamed.habiibo@vantaa.fi

Telefoni këshillues në Vantaa (tel. 09 8395 0070) është i paraparë për të gjithë banorët vantaas, të cilët duan të ndajnë me neve shqetsimet se si koronavirusi mund të ndikoj gjatë ditëve të punës së tyre si dhe në shërbimet e qytetit. Në këtë numer do të ju shërbehet banorëve vantaas gjatë ditëve të punës nga ora 8-18 si dhe të shtunden dhe të dielen nga 8-15.30. Gjuhët kryesore janë finlandisht, suedisht dhe anglisht. Mundeni të dërgoni poashtu pyetje në postën elektronike korona@vantaa.fi, nëse telefonata për ndonjë arsye nuk ka pasur sukses.

Tsempataan-projekti me këshilla shumë gjuhësore nga distanca ju shërben vantaasëve në ditët e marte-premte ora 10-15.

 • Finlandisht, rusisht: Valeria Komina (klubi rus në Vantaa), t. 044 948 9220 (WhatsApp, Viber), tsemppari@vvklubi.fi
 • Finlandisht, arabisht, frengjisht: Abdul Lamghari (shoqata internacionale në Hakunila), t. 044 493 2093 (WhatsApp), tsemppari@hakunila.org

Rrethi i organizatave ju ofron të ardhurve nga jashtë si refugjatë këshilla.

 • Darisht, farsisht, anglantisht, finlandisht: Malek Kouhestani, t. 050 569 9095 (poashtu WhatsApp, Viber), malek.k@vantaalla.info

Nga Vamos në Vantaa ofrojnë ndihmë për detyrat shtepiake për nxënësit e ardhur nga jashtë si refugjatë. Prindërit mund të përfitojnë ndihma për shembull në përdorimin e aplikaciont Wilma. Shërbimi është në finlandisht, somalisht, dhe anglisht. Idiris Farah, t. 050 471 1812, idiris.farah@hdl.fi. Shirwa Gurhan, t. 050 471 2218, shirwa.gurhan@hdl.fi.

Nëse nuk ke mundësi për t’i rregulluar gjërat e Kela:s përmes interneti, mundesh me telefonue shërbimin në anglisht gjatë ditëve të punës në ora 9-15 (familja dhe çështjet e banimit, studentët, të papunësuarit, t. 020 634 2550, shëndeti dhe pensionet: t. 020 634 2650).

Ndihmë në Vantaa, për gjërat e atyre që janë në karantinë e që janë mbi moshën 70 vjeç dhe të grupeve tjera që janë të rrezikuara, përfitojnë përmes telefoni 09 8395 0460 gjatë ditëve të punës ora 8–15.30. Shërbimi mundëson realizimin e garantuar të blerjes në shitore dhe në barnatore. Ky shërbim është i paraparë për persona mbi 70 vjeç ose ndaj grupeve tjera të rrezikuara, të cilët nuk kanë të afërm që mund të kryejnë këto shërbime në shitore apo barnatore.

Tavolina e përbashkët shpërndanë pako ushqimore pa pagesë për ata në situatë të vështirë ekonomike gjatë kohës së jashtëzakonshme me transportim deri në shtëpi. Shërbimi përgjigjet në numrin 09 8395 0450 gjatë ditëve të punës ora 9–12.

Afarist, a ju nevojitet mbështetje për shkak të epidemis së koronavirusit? BusinessVantaa përmbanë udhëzime të ndryshme në gjuhën angleze.

Infofinland.fi internet-faqet gjenden një përmbledhje e web-linqeve për informatat e zyrtarëve finlandez lidhur me koronivirusin dhe ndikimin e tij në Finlandë.

Nga telefoni shteror për këshilla tel. 0295 535 535 dhe chat-biseda merren informata të përgjithëshme lidhur me koronavirusin gjatë ditëve të javës nga ora 8-21 dhe të shtunden nga ora 9-15. Shërbimi fillimishtë është në gjuhën finlandeze dhe sipas mundësive poashtu në suedisht dhe anglisht. Përmes këshillave telefonike nuk mund të merren informata për klinikat mjeksore dhe as udhëzime deri te shërbimi emërgjent për simptomat akute të paraqitura gjatë thirrjes.

Disa nga lëmitë që për arsye të koronavirusit ndikohen nga shërbimet e qytetit Vantaa

Shërbimet shëndetsore dhe ato të socialit

Në qendrat shëndetsore ka pritje të gjatë dhe thirrjeve telefonike ju përgjigjemi në shërbimin telefonik të qendrave shëndetsore 09 839 50 000 (hane-premte nga ora 8-16) në këto momente përgjigjemi vetëm telefonatave urgjente. Lënja e kërkesës për thirrje është larguar nga përdorimi. Mund të na kontaktoni për gjërat urgjente më vonë ose mund të përfitoni nga shërbimi në internet i klinikave mjeksore. Shërbimi jashtë kohës zyrtare të klinikave shëndetsore dhe i urgjencës: Ndihma urgjente 116 117.

Qendra shëndetsore në Martinlaakso tani është qendër mjeksore për koronavirusin, ku udhëzohen pacientët me simptoma të vështërsive në frymëmarrje pas vlerësimit përmes shërbimit telefonik. Qendrat tjera shëndetsore në Vantaa do të përqëndrohen në dhënjen e trajtimeve tjera urgjente.

Informatat e përditësuara për ndryshimet në të gjitha shërbimet shëndetsore dhe të socialit do të jenë në finlandisht, suedisht dhe anglisht.

Qerdhet e fëmijëve, shkollimi fillor dhe gjimnazet

Njoftohu me informacionet:

Vantaa-info, shërbimi për punësim dhe qendrat e shkollimit për të rritur të parapara për të huajtë në Vantaa

Pikat shërbyese për Vantaa-info në Tikkurila dhe Myyrmäki janë të hapura sipas orarit të tyre të punës. Pika shërbyese për Vantaa-info në Korso është e mbyllur për një kohë të pacaktuar. Të gjitha aktivitetet dhe takimet janë anuluar deri më 31.5.

Shërbimet për punësim mund të shfrytëzohen përmes telefoni dhe interneti. Objektet e tyre janë mbyllur. Për të huajtë në Vantaa poashtu është në shërbim edhe qendra e përfitimit të njohurive në Vantaa. Në rast se nuk je klient i TE-zyres së punësimit, dhe dëshiron informata shtesë për veprimtarin e kësaj zyreje, mund ta kontaktoni qendrën për përfitimin e njohurive me postë elektronike osaamiskeskus@vantaa.fi.

Mësimi i organizuar në qendrën për shkollimin e të rriturve në Vantaa nga Njësia për të huajtë si mësimi i shkrim-leximit, mësimi i gjuhës finlandeze dhe mësimi fillor për të rriturit vazhdojnë me metodat e mësimit nga distanca.

Web-linqe të dobishme

vantaa.fi/koronavirusi
vantaa.fi/coronavirus_alb