En hare i gräset

Ett vilt djur i knipa - vad ska man göra?

När man vistas utomhus kan man särskilt sommartid stöta på ett vilt djur som ser övergivet eller skadat ut. En bra tumregel är att naturen tar hand om de sina på sitt eget sätt och det finns ingen anledning att blanda sig i det. Ett skadat djur är ofta ett annat vilt djurs måltid.

Om man hittar ett djur som uppenbart är skadat, kan man ta fast det och lägga i en pappkartong. Om det handlar om ett fridlyst eller utrotningshotat djur, kontakta Högholmens sjukhus för vilda djur. Ett djur som måste avlivas kan föras till stadsveterinärens mottagning.

Särskilt fältharens ungar misstas ofta för att vara övergivna. Harmamman diar sina ungar ett par gånger om dagen. Efter det lämnar honan ungarna ensamma och de håller sig undangömda fram till nästa gång de blir diade. Du ska alltså inte röra en harunge även om den verkar övergiven.

Ingen mjölk till igelkottar

Friska vilda djur behöver inte matas, men under den tidiga våren och på hösten kan det vara befogat att mata igelkottar. Igelkotten äter i det närmaste allt, men den tål inte mjölk. Vuxna igelkottar kan man bjuda på kokt fisk eller kattmat och mjöl- eller daggmaskar. Födan bör vara allsidig, eftersom igelkottens taggar inte utvecklas om den enbart äter fisk. En skadad igelkott eller en övergiven unge kan man enligt överenskommelse lämna in till Högholmens sjukhus för vilda djur.

Här hittar du närmare information om stadsveterinären och andra frågor som berör djur i Vanda.

Publicerat: 19.6.2017 
(redigerad: )

Nyheter