Musikinstitutets jubileumskonsert i Martinus

Bild: Sakari Manninen

I år fyller den svenskspråkiga musikläroanstaltsverksamheten i Vanda 30 år. Vanda musikinstitut ordnar en konsert med namnet Musikens vingslag i Kulturhuset Martinus onsdagen den 1 november klockan 18.30 för att hedra denna milstolpe i verksamheten.

Den roliga och festliga konserten är en presentation av musikinstitutets mångsidiga basverksamhet och den skörd verksamheten ger. Bland annat kör- och orkestermusik bjuds det på under kvällen, liksom framträdanden av unga solister, en flöjtensemble och en trummgrupp. Dessutom utlovas ett överraskningsframträdande av en före detta elev vid musikinstitutet.

–Musikens vingslag bjuder på en fin översikt över vår verksamhet. Vi får visa vilka fantastiska saker vi håller på med, säger Tuuli Hamarila-Theakston, biträdande rektor för Vanda musikinstitut.

Festkonserten leds av skådespelarna Marika Westerling och Jan-Christian Söderholm. Inträdet är fritt. Musikinstitutets verksamhet kan understödas genom att köpa ett programblad för fem euro på plats.

Kulturgärning: Historik över den svenskspråkiga musikundervisningen i Vanda

I samband med konserten publiceras en 30-års historik över den svenskspråkiga musikläroanstaltsverksamheten i Vanda: ”Vi gick vår egen väg eller Berättelsen om en svensk musikskola i Vanda”. Historiken har skrivits av redaktören Janne Strang.

Den svenskspråkiga musikläroanstaltsverksamheten inleddes i Vanda år 1987 i en privat musikskola, varifrån den sedan överfördes till Musikinstitutet Kungsvägen. År 2011 anslöts den svenskspråkiga undervisningen till Vanda musikinstitut. I dag ordnas svenskspråkig verksamhet under namnet Vanda musikinstitut – VMI.

För den pinfärska historiken har bland annat grundaren av den svenskspråkiga musikläroanstaltsverksamheten Inge-Britt Åkerblom-Sohlström samt tidigare och nuvarande lärare, elever och rektorer på den svenskspråkiga sidan intervjuats.

Historiken finns att köpa för 10 euro i samband med konserten.

Musikens vingslag i Facebook: facebook.com/events/1938982079696357

Publicerat: 19.10.2017 
(redigerad: )