Vanda erbjuder gratis preventivmedel för ungdomar under 20 år – undersökningar visar på fördelarna

Alla ungdomar under 20 år erbjuds preventivmedel helt kostnadsfritt från och med 1.3.2018. En forskningsartikel om utdelningen av kostnadsfria preventivmedel publiceras i dag i tidningen American Journal of Public Health.

Vanda vill främja sexuell hälsa och minska aborter och könssjukdomar.

– Det nationella handlingsprogrammet för sexuell och reproduktiv hälsa som utarbetats av Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar utdelning av gratis preventivmedel till ungdomar under 20 år, och Vanda vill följa denna rekommendation, säger biträdande avdelningsskötare Eija Väänänen.

Vid frågor gällande preventivmedel hänvisas Vandaborna till preventivmedels- och familjeplaneringsrådgivningarna där man får både hormonella preventivmedel och kondomer. Kondomer delas ut till ungdomarna också vid skol- och studenthälsovården.

– Man bedömer preventivmedelsbehovet och vilken typ av preventivmedel som behövs tillsammans med en yrkeskunnig anställd. Möjliga alternativ är p-piller, p-ring, p-plåster eller långtidsverkande preventivmedel och kondomer, säger Väänänen.

En Vandabo under 20 år som vill börja använda preventivmedel hänvisas först till att ringa preventivmedels- och familjeplaneringsrådgivningen vardagar kl. 10–12.30, tfn 09 839 50030. Klienten får en mottagningstid per telefon. Användningen av preventivmedel planeras och påbörjas på mottagningen där man också gör upp en vårdplan och kommer överens om eventuella kommande besök.

– Efter att en vårdplan gjorts upp kan klienten i fortsättningen hämta de kostnadsfria förpackningarna från vilken preventivmedels- och familjeplaneringsrådgivning som helst i Vanda.

Tiderna för när de kostnadsfria förpackningarna delas ut vid preventivmedels- och familjeplaneringsrådgivningarna har planerats så att det är möjligt att hämta en förpackning från någon av rådgivningarna varje vardag. Tider och kontaktuppgifter finns på preventivmedels- och familjeplaneringsrådgivningarnas webbsidor. Man behöver inte boka tid till utdelningen av gratis preventivmedel som sker enligt könummer.

Publicerat: 27.2.2018 
(redigerad: )

Nyheter