Maantie, Sotunki

Dagen mot rasism firas med film och diskussion

Onsdag 21.3 firas FN:s internationella dag mot rasisim och diskriminering. För att uppmärksamma den viktiga dagen visas den prisbelönta dokumentärfilmen Ei tietä kotiin i församlingshusets auditorium i Dickursby. Filmen behandlar frågor som flyktingskap och medborgaridentitet. Det är gratis att delta i tillställningen.

Ei tietä kotiin handlar om Charles, som föds i Demokratiska republiken Kongo, men senare flyttar till Kajana. I filmen berättar Charles sin historia för sin dotter, som vuxit upp i det finska samhället, och besöker dessutom sina flyktingar på fångläger i Ruanda. Filmen valdes till både juryns och publikens favorit på årets DocPoint-festival.

Före filmen bjuds det på snacks via projektet Yhteinen pöytä (på svenska ungefär "Det gemensamma bordet). Sodhi Ranbir, ordförande för Vandas delegation för mångkulturfrågor, hälsar gästerna välkomna och filmskaparna presenterar filmen. Filmen räcker ca. en timme och efteråt finns chansen att diskutera filmens innehåll samt hur rasism tar sig i uttryck i dagens Finland.

Evenemanget är öppet för alla. FIlmen visas på finska, men det går bra att diskutera även på svenska. Tillställningen är gratis, men frivillig betalning för snacksen tas emot. Alla intäkter används för att motarbeta fattigdom och hunger, både hemma i Finland och runtom i världen. Tillställningen ordnas i samarbete av Vanda stad, Vanda församlingar, Seremonia-projektet, Monimaa ry och Nicehearts ry.

FN:s dag mot rasism och diskriminering är en del av veckan mot rasism, som i år infaller mellan den 19.3 och 25.3. Under veckan poängteras allas lika värde samt individens ansvar att handla rätt i en situation som upplevs rasistisk.

Ei tietä kotiin
21.3. kl. 18–20.30
Vanda församlingars hus, auditoriet, Unikkotie 5 C, 01300 Vantaa
Filmen räcker 62 minuter, därefter diskussionstillfälle. Filmen lämpar sig för barn.

Välkommen!

Publicerat: 14.3.2018 
(redigerad: )

Nyheter