Här finns sommarlovstips för skolelever!

Fler program och evenemang i Vanda hittar du också i evenemangskalendern.

Stöd, hjälp och råd

Uppsökande ungdomsarbetarna är anträffbara hela sommaren och erbjuder hjälp i frågor som den unga funderar över och stöd i ärenden som gäller livskompetens. Kipinähuset är öppet tisdag och onsdag kl. 12–18, övriga tider enligt avtal. Ungdomsarbetarna nås på telefonnumret 050 312 4372.

Ungdomsverkstäderna erbjuder sysselsättning för arbetslösa arbetssökanden i åldern 16–28 år. Ansökan till verkstäderna görs via TE-tjänsterna. Ansökan kan också lämnas till ungdomsservicens byrå (Konvaljvägen 20 C, 01300 Vanda).

Anställda inom projektet Nuorisotyö raiteilla rör sig på spårtrafikens stationer, i närheten av stationerna och på ungdomsevenemang i huvudstadsregionen under sommaren.

Skol- och studerandehälsovårdarna ordnar mottagning under sommaren för skolelever och studerande 4.6–3.8.2018 kl. 8–15 vid Tikkurilan lukio. Sommarhälsovårdarna står till tjänst för alla elever och studerande, allt från lågstadieelever till yrkeshögskolestuderande.

Ungdomsgårdarnas verksamhet

Ungdomsgårdarna har öppet hela sommaren. Det ordnas också olika utflykter samt dag- och sommarläger. Dessutom erbjuds det smådjursverksamhet och urban odling i Backas – också de populära nutapaku-paketbilarna kör runt i Dickursby och Korso-Björkby. Till allas glädje finns ungdomsservicens container, Nutakontti, igen vid Myyrmäen monttu i Myrbacka. Kolla ungdomsgårdarnas program.

Bibliotekens sommarprogram

Håkansböle bibliotek (Skimmelgränden 5) ordnar ledd sommarverksamhet för barn i skolåldern tisdagar och torsdagar kl. 13–15 i juni och juli. På programmet står bland annat brädspel, pyssel, möjlighet att bekanta sig med förstärkt verklighet (augmented reality, AR) och annat trevligt. Programmet kan också skräddarsys enligt besökarnas önskemål. Ingen förhandsanmälan.

Helmet-bibliotekets sommartävling för barn och unga kombinerar läsning och tecknande. Du kan delta i sommartävlingen 4.6–31.8. Det lottas ut biobiljetter bland alla deltagare. Gör så här: Läs tre böcker under sommaren som du själv valt. Teckna en serie på tre rutor av varje bok på deltagarblanketten. Du kan hämta deltagarblanketten på biblioteket eller skriva ut den på Helmet.fi Det går att delta i sommartävlingen på finska, svenska, engelska och ryska. Lämna in blanketten till vilket som helst av Helmet-biblioteken före slutet av augusti så deltar du i utlottningen av biobiljetter.

Björkby biblioteks sommartävling för barn. Kom till Björkby bibliotek (Granrisstigen 2) och delta i sommartävlingen! Vi har gjort en lämplig ”skattjakt” på biblioteket för barnen. Jakten startar vid stolpen bredvid servicedisken, och genom att följa tipsen hittar du fram till frågorna. Genom att svara på frågorna och fylla i dina uppgifter i svarsblanketten deltar du i utlottningen av biobiljetter.

InstagramtävlingenMun Koivis, Björkby bibliotek. Ta en bild av somriga Björkby på det sätt som du upplever Björkby dvs. ”Koivis”. Tagga oss i din bild (@koiviksenkirjasto) och använd hashtaggen #koiviksenkesäkisa. Björkby biblioteks anställda väljer ut de fem bästa bilderna, och en omröstning om bilderna ordnas på biblioteket. Märk väl att din instagramprofil ska vara offentlig så att vi kan se bilderna som deltar i tävlingen. Priset som utlottas är biobiljetter.

Evenemanget Soturikissat/Warriors tisdag 12.6 kl. 13–16 på Dickursby bibliotek (Näckrosvägen 4). Evenemanget för samman alla som läst bokserien.

Hitta fler biblioteksevenemang på bibliotekens egna webbsidor: www.helmet.fi

Konst, kultur och dans

I barnens kulturhus Pessi, i Dickursby

  • Djuren på spåren- Eläinten jäljillä 4–6.6. kl. 9.30–14
    På sommarkursen som kombinerar musik och skapande verksamhet lär vi oss sånger, spelar rytminstrument och skapar konst kring temat djur. Kursen är för 7–10-åringar, lägeravgiften är 30 €/deltagare (ta med egen matsäck).
  • Daglägret Konst från den närliggande naturen - Taidetta lähiluonnosta 6–8.8 kl. 10–15
    Lägret är för 7–12-åringar. På lägret bekantar vi oss med den närliggande naturen med hjälp av utflykter och konstverkstäder. På programmet står skapande verksamhet; vi lagar bland annat fågelholkar och somriga tygkassar. Lägeravgift 30 €/deltagare (inkl. lunch).
  • Anmälningar till sommarkurserna: taidetalo.pessi@vantaa.fi, närmare information tfn 040 524 1401, Barnens kulturhus Pessi, Konvaljvägen 14, Dickursby

Vanda konstskola ordnar flera olika sommarkurser i Dickursby, Herrgårdsforsen och Kivistö. Det erbjuds till exempel upptäcktsfärder, en fantasillustrationsskurs, ett konstäventyr och ett dans- och teaterdagläger.

Idrott och motion

Idrottsservicen i Vanda ordnar som vanligt sommarläger med idrott och motion som tema. I juni 4–28.6 ordnas sommarlägren på 14 olika verksamhetsställen runtom i Vanda. I augusti 31.7–4.8 ordnas lägren på Kartanonkosken koulu, i Håkansböle simhall och Myrbacka simhall och i Dickursby idrottshus. Lägrens målgrupp är elever i årskurs 1–4. Anmälan till lägren ska göras i det elektroniska anmälningssystemet. På lägret deltar barnen i den ledda verksamheten som består bland annat av motion, spel och lekar, pyssel, filmstunder och utomhusaktiviteter. Det motionsinriktade programmet varierar dagligen och varje vecka. I slutet av varje lägervecka ordnas dessutom en utflykt till idrottsparken Superpark i Rosendal i Vanda.

Evenemanget FM-veckan med flera olika sportgrenar ordnas i Vanda 5–8 juli. Finska mästerskapen och medaljerna avgörs i sammanlagt 17 olika grenar, bland annat i kanotpolo, bridge, strandlivräddning och X-trial. Vid evenemanget kan man också testa olika grenar, och människor i alla åldrar får pröva på FM-veckans olika grenar i praktiken.

På webbsidorna Harrastushaku (sökning efter fritidsintressen) har stadens, församlingarnas och organisationernas verksamhet sammanställts.

Publicerat: 14.6.2018 
(redigerad: )