Lumous – en förtrollande nycirkusfestival med clowneri och fysisk mästerlighet

Taina Mäki-Iso: Medeia
Taina Mäki-Iso: Medea – En clowns guide till raserikontroll / Bild: Mika Haaranen

Under nycirkusfestivalen Lumous 11–13.10 får vi se en fascinerande kavalkad av fantasifulla solouppträdanden som väcker känslor. Lumosalen i Korso (Gråsiskvägen 14, Vanda) är scen för festivalen, och verken som uppförs visar prov på clowneri samt en mästerlig fysisk expressivitet. Humorn har också sin givna plats på festivalen.

Festivalen öppnas med en alldeles svindlande gemensam föreställning. Konstnärsgruppen Agit-Cirks nycirkuskonstverk Väkevä (Stark) och Lyydia (Lydia) är kraftfulla mästerprov på kroppslig framställning.

I Väkevä uppträder en styrkeman och tandatlet (Sasu Peistola) alldeles nära intill, på beröringsavstånd, och tar med publiken på en resa till forna tiders styrkemannaritualer: hur känns det att till exempel stoppa en tung metallkulas pendelrörelse med blotta magmusklerna?

Jenni Lehtinens Lyydia är åter en vacker lyrisk föreställning där man ger uttryck för känslor som uppstår då människokroppen och det mänskliga sinnet tas till de yttersta gränserna. I föreställningsrummet rör man sig på olika sätt i de kupolformade konstruktionerna – man balanserar, står på händerna, och gör akrobatik i luften.

Clowneri som bjuder på humor och överraskningar samt väcker tankar

Clowneri har under de senaste 10–15 åren kommit att intressera allt fler cirkuskonstnärer. På festivalen Lumous kan vi ta del av två fina föreställningar inom clowneri.

Taina Mäki-Iso är känd som en pionjär inom clownerigenren i Finland. I hennes verk Medea – En clowns guide till raserikontroll (Medeia – Klovnin raivonhallintaopas) får clownen Martta i uppgift att framföra den klassiska grekiska myten om Medea som i hämndens namn dödar sina egna barn. Berättelsens grymhet får dock clownen förfärad. Mäki-Iso berättar att föreställningen hänger samman med hur man behärskar raseri. Även om mängden aggressioner i världen torde vara oförändrad har uttryckssättet förändrats, och det har diskuterats en hel del om dagens hatretorik.

– I Medea binder jag samman myten med mina egna känslor av vrede, irritation, lättretlighet och kort stubin, och får det att framstå som något löjligt. På basis av responsen vi fått har publiken upplevt att föreställningen gett dem kraft och styrka, säger Taina Mäki-Iso.

Kallo Collective har specialiserat sig på fysisk komik och clowneri, och deras verk Helga kretsar kring en före detta cabaretstjärna, med Henni Kervinen i rollen som Helga. Föreställningen handlar om åldrande, ensamhet och vad det innebär att vara kvinna, och med varm humor återges Helgas levnadshistoria. I föreställningen använder man sig av clowneri, mimik och fysisk framställning. Ibland hoppar man också upp mot de högre sfärerna för att bjuda på helt suverän trapetskonst.

Inträdesbiljetter till nycirkusfestivalen Lumous finns att köpa på adressen netticket.fi, eller kan köpas vid dörren en halv timme före föreställningens början om det finns osålda biljetter. Rekommenderad åldersgräns för föreställningarna är 10 år. Festivalen arrangeras av kulturservicen i Vanda.

Program:

  • Tors. 11.10.2018 kl. 18–19 / Agit-Cirk: Väkevä & Lyydia, längd: 90 min, inkl. paus, biljetter 10€
  • Fre. 12.10 kl. 18.30 / Taina Mäki-Iso: Medea – En clowns guide till raserikontroll, längd: 60 min., uppförs på engelska och finska, biljetter 10 €
  • Lör. 13.10 kl. 19 / Kallo Collective: Helga, längd: 50 min., utan ord, biljetter 10 €
Publicerat: 2.10.2018 
(redigerad: )

Nyheter