På den nya sidan #100sakeromseparation ger unga stöd till varandra

”Föräldrarna separerade” ”Fatta!!!”

Att föräldrar skiljer sig är nu för tiden vanligt, men det gör inte saken lättare för barn och unga. För att barnen och ungdomarna inte ska behöva fundera över upplevelserna ensamma öppnar vi 10.10 nätsidor på adresserna www.nuortennetti.fi/100sakeromseparation och https://apuaeroon.fi/nuoret/100sakeromseparation/.

På sidorna där unga själva svarar på varandras frågor får man stöd av andra vars föräldrar separerat. Också professionella har svarat på ungdomarnas frågor.

När föräldrarna skiljer sig funderar de unga t.ex. på om de ska blanda sig i föräldrarnas många gräl, är det deras fel att det blir skilsmässa eller på varför en förälder skaffar ett barn till i ett nytt förhållande när tiden inte ens verkar räcka till för hen. Separation i nyfamiljen kan betyda att den unga mister relationen till en viktig vuxen.

Materialet på #100sakeromseparation är unikt för att flera organisationer tillsammans (se lista i slutet av meddelandet) publicerar ungdomarnas tankar. På de nya nätsidorna finns också bilder, videon och texter om skilsmässan och känslorna som den väcker.

Stödet av andra som upplever liknande saker är viktigt för att man inte ska behöva bära på allting själv. Det är lätt att söka stöd på nätet t.ex. via sin telefon när man sitter i bussen. En av dom unga som varit med och gjort innehållet på sidorna säger att det ibland kan vara lätt att smita undan en inbokad träff

Barnen och ungdomarnas frågor har sammanställts av kontakttaganden som via telefon och via nätet kommit till Mannerheims Barnskyddsförbund. Svaren på frågorna och det övriga materialet på sidorna står unga runt om i Finland för. Materialet finns också på svenska.

”Bryr sig nån om mig längre?” ”Är jag ens viktig?”

Dom unga vill uppmuntra andra till att tala om sina tankar och känslor om skilsmässan. ”Ensam är inte stark” Genom innehållet på websidan vill vi också påminna de vuxna om att tala med ungdomar om föräldrarnas skilsmässa.

”Vi som e unga ser saker ur en lite annan vinkel än dom vuxna och det händer alltför ofta att ingen lägger märke till oss ” säger en av de unga som varit med och skapat materialet

#100sakeromseparation ger också föräldrar och professionella som träffar unga i sitt arbete nyttiga insikter om vilka frågor och tankar de unga går och bär på om sina föräldrars separation

Samarbetsparter i projektet

Initiativet till att producera materialet togs av Vanda stads arbetsgrupp för familjecenterverksamhet inom LaPe projektet. Ett flertal föreningar som erbjuder service åt familjer där föräldrarna separerat bjöds in för att delta i arbetet.

Rubrikerna, har delvis tagits ur en rapp som unga som deltagit i en work shop för unga med skilda föräldrar skrev. Arrangör var Kasper ry.

  • Mannerheimin Lastensuojeluliitto
  • Vantaan kaupungin perheneuvolatoiminnan yksikkö
  • Ensi- ja turvakotien liitto
  • Barnavårdsföreningen
  • Nicehearts ry
  • Kasvatus- ja perheneuvonta - Kasper ry
  • Vaasan ensi ja turvakoti ry, ero lapsiperheessä pohjanmaa- hanke
  • MLL Tampereen osasto ry
  • Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry
Publicerat: 10.10.2018 
(redigerad: )

Nyheter