Svenska veckan firas med buller och bång

Bild: Joni Tiala. Grodan Kling uppträder på barnkulturcentret Totem.

Höstens roligaste vecka är snart här! Liksom under tidigare år firas Svenska veckan i Vanda med ett mångsidigt program. Det bjuds på såväl teaterföreställningar, konserter som en tidsresa till det medeltida Vanda.

Svenska veckan i Vanda firas 5-11.11 och är liksom tidigare år sprängfylld med roligt program och något för alla. Den som vill tjuvstarta firandet kan redan fredagen den 2.11 njuta av teater på barnkulturcentret Totem då Grodan Kling uppträder med pjäsen Den försvunna vintern klockan 10.00. Lördagen den 3.11 blir det muminkonsert med Benny Törnroos på föreningslokalen Midgård kl. 15.00.

Också i år firas Svenska dagen tisdagen den 6.11 på flera olika håll i Vanda. Dagen kickas igång med Svenska dagen-fest på Sotungin lukio redan klockan 10.20. Festen är öppen för alla Vandabor. Dagens andra fest ordnas på föreningslokalen Fagerlund kl. 18.00. Under festen delas utmärkelsen Vandalax ut för femtonde gången och festen avslutas som sig bör med Modersmålets sång.

För den musikintresserade lönar det sig absolut att onsdagen den 7.11 styra stegen mot Vanda lantbruksmuseum, där Vanda musikinstitut håller konsert både klockan 18.00 och 19.15. Unga solister uppträder. Konserten är kostnadsfri. Onsdagen den 7.11 kl. 10.30-12.00 ordnas också svensk lunch på stadshuset i Vanda. Lunchen är ett trevligt tillfälle för den som vill öva på sin svenska och svenskspråkiga vandabor är välkomna att delta och diskutera. Vanda musikinstituts elever uppträder under lunchen.

Barnfamiljer får under veckans lopp chansen att njuta av konserter, teaterföreställningar och sagostunder. Familjens minsta får prova på färgbad för småbarn medan de lite äldre har chansen att tillsammans med sin skolklass bege sig på tidsresa och lära sig mer om hur Vanda var under medeltiden. Arkeologerna Andreas Koivisto och Elina Terävä finns på plats på barnens kulturcentrum Totem torsdagen den 8.11 kl. 9.00 och 11.00 för att tillsammans bege sig på tidsresa med barnen. Evenemanget Tidsmaskarna riktar sig till barn i klasserna 1 och 2. Anmälningar av skolklasser tas emot till adressen kulttuuritapahtumat@vantaa.fi.

Svenska veckan arrangeras årligen i november och är en del av firandet av Svenska dagen 6.11. Kulturveckan har ordnats sedan hösten 2000 och evenemanget koordineras av Folktinget. Hela veckans program samt närmare information hittas på sidan www.svenskaveckan.fi/orter/vanda.

Publicerat: 23.10.2018 
(redigerad: )

Nyheter