Vid CulturaFest i Vanda står grannskapsspråken i fokus

Map of The Unknown Land -teoksesta. Kuva: Vera Lapitskaya

Tid: 2–4.11.2018
Plats: Kulturfabriken Fernissan, Dickursbyvägen 36, Vanda
Fritt inträde eller anmälan

Hur går det då människor i olika åldrar och med olika kulturell bakgrund lever sida vid sida, och behövs det alltid ett gemensamt språk för att man ska förstå varann? Är du intresserad av att utforska grannskapsrelationer, och att tillsammans med konstnärer som alla talar olika språk uppleva och skapa något nytt? Kom då till Fernissan!

CulturaFest som nu arrangeras för andra gången är en tvärkonstnärlig festival för samtidskonst vars tema i år är språken i grannskapet. Festivalen bjuder in, diskuterar, förenar och sammanför samt presenterar ny kultur på flera språk och lyfter fram aktuella teman. I programmet ingår samvaro och olika aktiviteter samt intressanta diskussioner som riktar sig till både barn, ungdomar och vuxna. Festivalen har program på finska, svenska, engelska och ryska.

CulturaFest arrangeras på initiativ av stiftelsen Cultura tillsammans med kulturservicen i Vanda.

Axplock ur programmet

Hejsan granne! är träffen för dig som vill lära känna andra och samtala över en kopp te och en pirog. Det spelar ingen roll vilket språk du talar – dyk bara upp och ta gärna med dig en vän, eller kanske din granne! Fredag 2.11 kl. 17.30–19.30.

Steve Mahers Babble ON/OFF är ett projekt där man med gemenskapskonstens medel skapar ett eget språk, vandesiska, som växer sig till en skulptur i återvinningsvirke, ett Babels torn framför Fernissan. Språkworkshops 26–28.10, byggprojekt 1.11

Dikt- och videoperformansen Maturing in the Neighbourhood för samman två poeter, Kasper Salonen och Roma Gonzan, den ena finsk, den andra rysk. Publiken involveras och lever med i den skapande processen och måste ta ställning till performansens språk, vad är finska och vad är ryska. Fredag 2.11 kl. 20–21.

Dokumentärfilmen Another Life bryter klichéer och stereotypa uppfattningar om invandring och berättar historierna bakom de människor som av olika orsaker bosatt sig i Finland, som flyttat hit från olika länder och alla har olika bakgrund. Det är en film avsedd för alla dem som är intresserade av mänskligheten och sin egen plats i världen. Diskussion efter föreställningen. Lördag 3.11 kl. 14–16.

Lördag 3.11 finns det massor av program för hela familjen i Fernissan: färgbad för bebisar och småttingar, en animationsverkstad för skolelever och en cirkusverkstad för barn och föräldrar. Ungdomar med olika bakgrund men bosatta i Finland reflekterar över sin identitet i dansperformansen Map of the Unknown Land.

Walk Me Talk Me – Acts of Daring är ett promenadkonstverk som undersöker det offentliga rummet, avsett för en eller två deltagare per gång. Lördag 3.11 kl. 11, 13 och 15.

Skolan rädd för mobbning är en debatt med slagfärdiga gymnasister som ger sin syn på saken på flera olika språk. De berättar om sina erfarenheter och lyfter fram svåra frågor som skolorna och beslutsfattarna måste tänka igenom. Nykrönta Miss Finland 2018 Alina Voronkova kommer också på besök. Lördag 3.11 kl. 18.30–20.00.

Söndag 4.11 kl. 10–17 anordnas det grannmarknad på Fernissan. Kom och lyssna till musik eller leta efter böcker, vinylskivor och lokala mästares hantverksprodukter. Under marknaden uppför danskonstnär Nina Mamia soloföreställningen TIE (Vägen).

Sju av huvudstadsregionens museer bjuder barn och föräldrar på en lekstund tillsammans, med museistigar på finska och ryska. Under museernas öppettider kan man självständigt promenera längs med de angivna museirutterna. Fråga efter en gratis ruttkarta vid museikassan. Följande museer deltar: Nationalmuseet, Helsingfors stadsmuseum, Villa Hagasund, Designmuseet, Amos Rex, Vanda stadsmuseum och Finlands fotografiska museum. Lör.–sön. 3–4.11 och 10–11.11.

Närmare information samt festivalprogram

www.сulturafest.fi

CulturaFest i sociala medier

Facebook: facebook.com/CulturaFestFinland
Instagram: instagram.com/culturafest
Vkontakte: vk.com/culturafest

Publicerat: 25.10.2018 
(redigerad: )

Nyheter