Totem firar 30 år av mångsidig barnkultur

Barnens kulturcentrum Totem

Barnens kulturcentrum Totem i Myrbacka erbjuder barn i Vanda en möjlighet att uppleva både teater, musik och kulturevenemang. Jubileumsåret firar man genom att bjuda in hela familjen till fest.

Barnens skratt hörs ända ut till vindfånget. Det är tidig förmiddag och morgonens teaterföreställning för barn har precis tagit slut. Medan barngruppen får på sig ytterkläderna packar skådespelarna ihop sin rekvisita. Det är full rulle med andra ord, precis som det brukar vara på Totem.

Kulturcentret fyller i år hela 30 år. Sedan slutet av 80-talet har här ordnats såväl kulturverkstäder, barnkonserter som kulturevenemang för småbarn, dagisbarn och skolbarn.

- Byggnaden fungerade tidigare som butik. Totem öppnades 1989 och i början satsades här mycket på filmkonst och kommunikation, berättar kulturproducent Tuula Kinos, som arbetat på Totem sedan 2015. Innan det hann hon jobba både vid kulturservicen och i Vanda-info, men det är på Totem hon trivs bäst.

- Jobbet är självständigt och jag ser genast resultatet av det jag gör. Att jobba med barn är en lyx, de berättar oftast genast vad de tycker om det vi ordnar.

Kultur på flera språk

Största delen av programmet i kulturcentret går på finska, men visst ordnas det också en hel del svenska föreställningar och verkstäder.

- Under min tid på Totem har jag jobbat hårt för att svenskan skall få sig ett uppsving. Nu kan man äntligen säga att huset är tvåspråkigt.

I framtiden hoppas Kinos ändå på att Totem skall bli mer mångkulturellt.

- Vår tyngdpunkt har legat på att ordna kulturprogram på två språk, men jag försöker styra skeppet allt mer mot det mångkulturella. För mig är det också viktigt att Totem är tillgängligt, här är alla välkomna.

Tuula Kinos är en riktig idéspruta och utvecklar ständigt verksamheten. Nu är det ändå dags att för en stund njuta av det som redan åstadkommits och fira Totems 30 år.

- Vi bjuder till fest fredagen den 25 januari och firar med både musikuppvisningar och ett evenemang för hela familjen, välkomna då!

Fredag 25.1
Barnens kulturcentrum Totem, Myrbackavägen 6
Barnmusikorkestern Ammuu! uppträder på finska både kl. 9.00 och 9.45. Fritt inträde. Obligatoriska bokningar: 09 8392 9044, kulttuuritapahtumat@vantaa.fi. På kvällen tvåspråkigt evenemang för hela familjen kl. 17.30-19. Jonglören Jani Suihkonen uppträder, verkstäder för barn och mycket annat roligt, förfriskningar. Fritt inträde, ingen förhandsanmälan.

Fredag 1.3
Barnens kulturcentrum Totem, Myrbackavägen 6
Robin Hund och Hans glada orkester uppträder på svenska kl. 9.00. Fritt inträde. Obligatoriska bokningar: 09 8392 9044, kulttuuritapahtumat@vantaa.fi

Mer info om vårens barnkulturprogram hittar du i Kulturkarusellen.

Publicerat: 15.1.2019 
(redigerad: )

Nyheter