Levande och mångsidig barnkultur i Myrbacka redan i 30 år

Barnens kulturcentrum, Totem som redan i trettio år glatt barnfamiljer i västra Vanda med konst och kulturupplevelser av olika slag firar jämna år fredagen den 25 januari. Omkring 18 000 barn och ungdomar njuter varje år av Totems mångsidiga kulturutbud.

Under jubileumsåret bjuder Totem på ett fullspäckat program för hela familjen. Årets öppning firas den 25 januari och i Totem ordnas under hela året program med anledning av jubileumsåret.

Totem som grundades 1989 är en av Finlands äldsta centrum för barnkultur. I början inriktades Totems verksamhet på filmkonst och interaktivitet. Numera ordnas ett mångsidigt program som består av musik, teater och konstutställningar. Hörnstenarna i verksamheten är inriktning på barn samt kvalitet, jämlikhet och tillgänglighet. Evenemang ordnas både på finska och svenska.

– Konsten erbjuder barn nya upplevelser, företeelser och personliga erfarenheter. Det är stora känslor inblandade och slutresultatet går inte alltid förutspå. Vi har en öppen konstuppfattning som överskrider olika kulturella skrankor, summerar Reeli Karimäki, chef för barnkultur och kulturproduktion, kulturens betydelse för barn.

Vid centrumet har man möjlighet att njuta av kultur och konst genom gemensamt arbete. Evenemang ordnas både för barnfamiljer samt skolor och daghem. Totem har under hela sin verksamhetstid funnits på Myrbackaleden, invid goda färdförbindelser.

– Då Totem grundades ville man uppföra en skulptur framför dess lokal utåt skulle visa på dess verksamhet. I de dåvarande planerna gissade man att skulpturen inte skulle behöva hålla längre än några år. Från Ilmala köptes tre järnvägssyllar till totempålar och dessa fungerar nu trettio år senare fortfarande som symbol för huset, berättar kulturproducenten Tuula Kinos.

I dag kan Vandaborna också glädja sig över ett annat barnkulturcentrum, Pessi i Dickursby.

Välkommen att njuta av jubileumsårets program vid Barnkulturcentrumet Totem

  • Fre. 25.1 Jubileumsårets öppning
    kl. 9 och 9.45 Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! / Slutsålt
    kl. 17.30–19 Jonglerings- och trolleriföreställningar samt workshop
  • Fre. 1.3. kl. 9 Robin Hund och hans glada orkester
  • Fre. 8.3. kl. 15.30–17 Kvinnodag för småflickor
  • Lör. 6.4 kl. 11–13 Familjelördagen
  • Fre. 10.5. kl. 10–12 Morsdagasfest för hemmamammor samt far- och mormödrar

Barnens kulturcentrum Totem, Myrbackavägen 6

Läs mer om jubileumsårets program i Kulturkarusellen.

Publicerat: 21.1.2019 
(redigerad: )

Nyheter