Framgångsrika tv-serien SKAM blir teater på Kulturhuset Martinus scen

Bild: Rosa Särkkä.

Den framgångsrika norska ungdomserien SKAM kommer till Finland och blir till en teaterversion. Den får finsk urpremiär på Kulturhuset Martinus scen i Vanda den 2. oktober 2019. Spelperioden sträcker sig fram till den 30.November.

”SKAMs fyra säsonger har nått enorm framgång i flera länder. TV-serien har också vunnit flera anmärkningsvärda priser. Även om SKAM är en ungdomsserie tilltalar den även vuxna. Därför var det viktigt för oss att få en finsk teaterversion, som tar upp aktuella ämnen i ungdomarnas vardag såsom vänskap, religion, kärlek och sex. SKAM-teaterversionen bottnar i NRKs tv-series första tio avsnitt producerat 2015-2017”, konstaterar Kulturhuset Martinus chef, teaterchef Christian Sandström.

SKAM ha även gjorts till tv-serie i bla Tyskland, Frankrike, Holland, Italien och USA. Martinus teateriversion grundar sig på Julie Andems tv-manuskript och är dramatiserat av Line Mørkeby. Det finska manuskriptet göts av Aino Piirola.

”Jag fick Iden om att göra SKAM till teater på finska i Finland när jag förstod att tiden är mogen. Vi skapar en helt ny grund för ungdomar att skapa teater och konst genom ’De ungas scen’- projektet där SKAM kommer att ingå. Till detta kommer SKAMs finska teaterversion att passa perfekt”, säger Sandström.

”Nordic Dramacorners VD Hanna Jääskinen har gjort ett utomordentligt jobb i hela anökningsprocessen och vi är mycket tacksamma för detta” tillägger han.

”Jag har förstått att Finland har fått SKAMs teaterversion före Sverige denna gång, och det är ju roligt”, skrattar Sandström.

”Pjäsen språk är finska, men det kommer att finnas inslag av finlandssvenska”, säger Sandström kryptiskt.

”Vanda stads mångkulturella inslag och frodiga stadskultur med bla graffitimålningar passar perfekt som bakgrund för SKAM”, säger Christian Sandström. Det här är en stor grej för hela Vanda stad och för Vandas kulturtjänster som är med och producerar föreställningen.

SKAMs regissör, skådespelare och konstnärliga team offentliggörs i April 2019. SKAM- skådespelarnas rekrytering är redan igång. Mer info på Kulturhuset Martinus Instagram-konto och Facebook-sida.

Till den finska SKAM teaterversionen sökes 8 ungdomar till rollerna i åldern 18-22 år

SKAMs teaterbiljetter släpps dn 12.Mars kl 9.00 på Ticketmaster.

Publicerat: 28.2.2019 
(redigerad: )

Nyheter