Skärmklipp av 3D-kartan

Vanda stads unika karttjänst visar byggnaderna i 3D-format

När faller skuggan från grannhuset på min balkong? Det här och annan intressant information kan du nu få ut av stadens förnyade karttjänst. Vanda stads karttjänst har länge varit en mångsidig källa för kart- och fastighetsinformation, och senaste nytt är möjligheten att se byggnader i tredimensionellt format.

Sättet som kombinerar mångsidig information med 3D-stadsmodellen är unikt i Finland. Den nya kartan är responsiv, så den fungerar också med mobilapparater.
- Vi vill erbjuda kartinformation till invånarna på ett så tillgängligt sätt som möjligt, säger Antti Kari, Vanda stads fastighetsdirektör.

Byggnaderna i Vanda har fotograferats med 5-kamerateknik och bilderna har därefter kombinerats med annan kartdata. Man kommer åt 3D-versionen av karttjänsten på kartta.vantaa.fi. Välj först 3D -alternativet på högra sidan och sedan Kartlager och 3D-aineistot i menyn på vänstra sidan. Välj slutligen antingen 3D-Byggnaderna, 3D-Jordytan eller båda alternativen. Man kan t.ex. välja ett flygfotoalternativ som kartbotten.

En 3D-karta ger intressant information, som inte finns i en vanlig 2D-karta.
- I 3D-versionen kan du till exempel se hur skuggor faller ner på en byggnad olika tider på året eller dygnet, säger Marko Oikarinen, chef för geografisk information. Skuggor får man med om man väljer Skuggor under Kartinställningar högst uppe.

Förutom den nya 3D-funktionen innehåller karttjänsten redan massvis med information. Tjänsten är en omfattande databas med aktuell stads- och fastighetsinformation om till exempel detaljplaner, postnummerdistrikt, befolkningsstatistik, historiska byggnader, parkeringsplatser, kolonilotter och mycket mer. Man kan även mäta avstånd och markytor i tjänsten, eller kontrollera koordinaterna för en specifik plats.

Den nyutgivna 3D-kartan är den första versionen av tjänsten och kartan utvecklas ständigt. Nya versioner av 3D-bilderna av byggnaderna kommer i höst.

Publicerat: 12.8.2019 
(redigerad: )

Nyheter