Ljusfestivalen Reflektor Korso ordnas i Korso 27–29.9

Reflektor Korso / Bild: Kerttu Penttilä
Bild: Kerttu Penttilä

Vandas första ljuskonstfestival Reflektor Korso 27–29.9 ställer ut åtta ljuskonstverk som sammanställts utmed en rutt i Ankparkens skogsområde i Korso och Korso idrottspark.

På rutten utplaceras ljuskonst av både inhemska och utländska konstnärer. Evenemanget är gratis och hela familjen är välkommen. Ljuskonstverken är tända under veckoslutet klockan 18–23.

Reflektor Korso baserar sig på en idé om en mörk miljö utan skräpljus. Effekten hos ljuskonsten bygger på mörkret och Reflektors rutt från Ankparkens skogsområde till Korso idrottspark skapar en intressant och spännande kontrast mellan natur och urban miljö. När idrottsplanen som i normala fall har full belysning mörkläggs och man i stället placerar ut ljuskonst har detta en överraskande effekt. Den mörka skogen upplyses i allmänhet endast av stjärnhimlen, men ljuskonsten skapar en trolsk stämning i det välbekanta jogginglandskapet.

Ljusfestivalen kommer med en ny slags stadskultur till Vanda

Reflektor har sitt ursprung i Köpenhamn i Danmark, där Reflektor Copenhagen ordnades under åren 2016–2017. Reflektor i Finland är ett systerevenemang till evenemanget i Köpenhamn. Reflektor Helsinki ordnades för första gången på Stenudden i Helsingfors, hösten 2018, och hade tusentals besökare. I år ordnas Reflektor i samarbete med Vanda stad.

– Reflektor Korso hämtar med sig en allt mångsidigare stadskultur till Vanda. Efter mörkrets inbrott kan man komma och njuta av ljusfestivalen helt ensam, i vänners sällskap eller tillsammans med familjen. Konstverken på evenemanget, som är öppet för alla, gör utan tvivel ett starkt intryck på människor i alla åldrar! Samtidigt utgör Reflektor Korso en elegant öppning av Vanda i ljus (Valon Vantaa) nu i höst, dåvi i Vanda gläder oss över de ljusjuveler som finns på olika håll i staden, konstaterar Vandas kulturdirektör Annukka Larkio.

– I de nordiska länderna delar vi en viss sorts känslighet och estetik när det gäller ljus och mörker – någonting som ligger djupt inbäddat i vår kultur och hänger i hop med årstidernas växlingar. På ljusfestivalen Reflektor koncentrerar vi oss på den årstid som inleder den mörka perioden. Vi använder ljuskonst för att skapa gemensamma men samtidigt intima upplevelser för en så stor publik som möjligt och vi visar hur ljuskonst i offentliga rum kan förvandla bekanta platser till utforskande, sensoriska och fenomenella, flerdimensionella upplevelsevärldar, säger Christina Dvinge, kurator för Reflektor Korso.

På Reflektor Korsos rutt finns verk av Meri Ekola, Sampo Aatos, Jere Suontausta, SWÄG-kollektivet, Arttu Nieminen samt Ultraviolet Gallery som grundats av flera olika konstnärer. Kända konstnärer från utlandet som deltar i evenemanget är Jakob Kvist från Danmark och Sofia Ivarsson från Sverige.

Evenemanget ordnas av ljuskonstkollektivet Sun Effects och Vanda stad. Kuratorer för evenemanget är Christina Dvinge (Reflektor Copenhagen) och Matti Jykylä (Sun Effects).

Publicerat: 16.9.2019 
(redigerad: )

Nyheter