Armasfestivalen gör oktober till en kulturmånad för seniorerna i Vanda

Tanssipivot uppträder i  Armasfesten. / Bild: Aura Nukari
Tanssipivot uppträder i Armasfesten. / Bild: Aura Nukari

Den 1 till 13 oktober inbjuder den riksomfattande Armasfestivalen alla seniorer runtom i Finland till att komma och njuta av kultur och ett glädjefyllt åldrande. Vandas festivalprogram ordnas i kulturlokaler, servicehus och som en del av Välfärdsmässan i Energia Areena.

I början av år 2019 var antalet Vandabor som fyllt 65 år 15,3 procent. Det övriga Finland åldras också. Syftet med Armasfestivalen som ordnas för tredje gången är att sätta lite guldkant på åldrandet och med konstens hjälp ta upp teman som anknyter till åldrandet. Kultur piggar upp och gläder människor i alla åldrar.

Armasfestivalens program i Vanda uppmuntrar äldre människor att bekanta sig med stadens kulturutbud och ta vara på de möjligheter som erbjuds. Festivalprogrammet lyfter också fram den kulturverksamhet som ordnas av olika pensionärsorganisationer i Vanda. Allt festivalprogram i Vanda ordnas under dagtid. Största delen av programmet är gratis.

Seniorguidningar och dans

Under Armasfestivalen ordnar Vanda stadsmuseum, Vanda konstmuseum Artsi och Dagny Bäckströms stiftelse skräddarsydda guidningar för seniorer på sina utställningar. Dessutom ordnas en konstnärsträff för äldre på Målarförbundets 90-års jubileumsutställning som öppnas i Galleri K.

Nationaloperans tedans drar med sig seniorerna i dansens virvlar i Allaktivitetscentret Lumo. Centrumet för medborgaraktivitet Leinikki ordnar för sin del dagsdanser med musik från 50–60-talet.

Armasfesten firas i Satu Silvos sällskap

Dansgolvet kallar också på seniorerna vid Armasfestivalens huvudevenemang i Vanda, Armasfesten. Det utlovas dansframträdanden av pensionärsorganisationer, ledd linedance och alldans. Huvudtalare på Armasfesten är den sprudlande glada konstnären och företagaren Satu Silvo, som för publiken presenterar synvinklar på hur en solig och energisk vardag kan se ut.

Armasfesten ordnas i Energia Areena lördagen den 12 oktober kl. 13–15 som en del av Välfärdsmässan. Mässan är öppen klockan 10–16, och vid sidan av Armasfesten kan man njuta av ett mångsidigt program som anknyter till välfärd.

Festivalen pågår också på servicehusen i Vanda

Du hittar alla Armasevenemang i Vanda på adressen vantaa.fi/armasfestivaali (på finska). Programmet som ordnas på olika servicehus gäller endast invånarna och deras anhöriga.

Det riksomfattande festivalprogrammet finns på Armasfestivalens webbsidor: armasfestivaali.fi.

Armasfestivalens program baserar sig på samarbete mellan aktörer inom kommun- och konstsektorn samt organisationer och föreningar inom äldrearbetet. I Vanda koordineras programmet av Vanda kulturservice.

Publicerat: 23.9.2019 
(redigerad: )

Nyheter