Du kan nu också be en läkare bedöma ett födelsemärke på distans

Du kan nu lätt och behändigt via e-tjänsten Maisa kontakta hälsostationernas hudförändringsmottagning i Vanda på distans.

Vid hälsostationernas polikliniska mottagningar för hudförändringar bedömer man enskilda hudförändringar, till exempel födelsemärken, antingen vid mottagningen eller på distans. Servicen är inte avsedd för vård av exempelvis eksem eller koppor och blåsor, som i stället sköts vid hälsostationernas dagpolikliniker.
Skicka en bild på ditt födelsemärke via Maisa-tjänsten
Via Maisa kan du, oberoende av tid och plats, kontakta oss på distans för att påbörja ditt ärende.

Ta kontakt via den elektroniska klient- och patientkanalen Maisa

  • på adressen www.maisa.fi
  • eller ladda ner Maisas mobilapp på din smarttelefon eller surfplatta.

Ta en bild av födelsemärket (eller födelsemärkena) av så god kvalitet som möjligt. Skicka sedan bilden till oss via Maisas meddelande-funktion. Du kan till exempel ta bilden med smartmobilens kamera.

Efter att du skickat ditt meddelande samt bildbilagan får du svar inom cirka sju vardagar.

En läkare gör utgående från bildmaterialet en medicinsk bedömning om hudförändringen eventuellt är elakartad och planerar fortsatta åtgärder enligt behov. Efter bedömningen får du svar direkt av läkaren på ditt meddelande.

Om hudförändringen på basis av bilden klart kan konstateras vara godartad ger läkaren egenvårds- och uppföljningsanvisningar via e-tjänsten. Om hudförändringen på basis av bilden fortfarande klassificeras som osäker skapar läkaren en tidsbokningsticket med vilken du själv via e-tjänsten bokar en mottagningstid till hudförändringspolikliniken. Om förändringen på basis av bildmaterialet kan misstänkas vara elakartad skapar läkaren en tidsbokningsticket med vilken du direkt kan boka tid för ett ingrepp, till exempel borttagande av födelsemärke eller tagande av vävnadsprov.

På Maisa hittar du närmare anvisningar för hur man skickar ett meddelande.

Publicerat: 14.2.2020 
(redigerad: )

Nyheter