Vandas kulturpris till Emma Salokoski och Vantaan Näyttämö

Musikern Emma Salokoski tilldelades kulturpriset för en meriterad konstnär. Vantaan Näyttämö fick kulturpriset för en förtjänstfull kulturgärning.

Vandas kulturpriser delades ut på stadsfullmäktiges sammanträde 14.12.2020. Prissumman för båda kulturprisen är 10 000 euro.

Kulturpriset för en meriterad konstnär tilldelas en i Vanda fast bosatt konstnär som visat prov på sin konstnärliga talang. Kulturpriset för en förtjänstfull kulturgärning är en erkänsla för ett levande konstnärligt utbud i staden, och beviljas en i Vanda verksam sammanslutning eller person.

Emma Salokoski – en uttolkare av musik och ett mångsidigt proffs

Musikern Emma Salokoski berättar historier genom sin musik och sina texter; hon inspireras av traditionen och skapar nytt. Hon kan äntra scenen ensam eller framför en stor orkester eller kör; uppträda som solist eller leda en kör. Genom att bevilja Vandas kulturpris för en meriterad konstnär vill Vanda stad hylla Emma Salokoski för hennes fina karriär så här långt.

Salokoski som uppskattas av både kritiker och publik inledde sin karriär i slutet av 1990-talet inom musikteatern. Hon har uppträtt som solist i många olika bandsammansättningar, bland annat i banden Emma Salokoski Ensemble och Quintessence. År 2006 utsågs Salokoski till årets kvinnliga artist vid Emma-galan. Den skickliga och mångsidiga musikern har medverkat på flera artisters skivor och spelningar.

Salokoski har studerat musik både i Finland och utomlands, och hon har utexaminerats till sångpedagog från Complete Vocal Institute i Danmark. Salokoski leder kören Emma Salokoski Voices och arbetar tvärkonstnärligt som kompositör och konceptualist.

Emma Salokoski
Emma Salokoski, Kulturfabrik Fernissan, Maj 2020

Vantaan Näyttämö – långsiktigt arbete med brinnande iver

Vandas kulturpris för en förtjänstfull kulturgärning tilldelas i år Vantaan näyttämö och Navethalia.

Vantaan Näyttämöyhdistys ry grundades år 1974 och registrerades två år senare. Sedan dess har man inom amatörteatern arbetat för att skapa högklassiga teaterföreställningar. I dag har Vantaan Näyttämö omkring 100 ivriga medlemmar. De deltar aktivt i allt teaterarbete: föreställningarnas scenografi, kostymdesign och ljusplanering görs med egna krafter.

Föreningens sommarteaterverksamhet började år 1986 då teatern framförde den första sommarföreställningen om Vandas historia. Från och med det andra sommarteateråret har föreställningarna visats i den gamla ladugården på Sandkulla gård, det vill säga Navethalia.

Renoveringen som gjordes i Navethalias lokaler i början av 1990-talet möjliggjorde en mer etablerad och planmässig teaterverksamhet. Som mest bjöd Vantaan Näyttämö alla teatervänner på närmare 10 premiärer per år. Under 2000-talet blev det fasta antalet tre premiärer per år.

Vantaan Näyttämös sommarteaterföreställningar är teaterns huvudproduktioner. Sommarteatern Navethalia är för många Vandabor en efterlängtad del av sommaren.

Vantaan Näyttämö / Navethalia
Navethalia, December 2020
Publicerat: 16.12.2020 
(redigerad: )

Nyheter