Förskoleundervisningen och småbarnspedagogiken vid Västersundom skola flyttas tillfälligt till Håkansböle daghem

Meddelande

Svenskspråkiga sektionen inom nämnden för fostran och lärande beslöt igår på sitt sammanträde att förskoleundervisningen och den därtill hörande småbarnspedagogiken vid Västersundom skola flyttas till Håkansböle daghem under tiden 1.8.2022– 1.7.2023.

Det här sker om serviceområdet inte senast 31.5.2022 kunnat rekrytera så mycket personal till Håkansböle daghem och förskoleverksamheten vid Västersundom skola, att verksamheten kan bedrivas vid de båda enheterna. Personalkapaciteten för tillfället möjliggör inte upprätthållande av service både i Håkansböle daghem och vid Västersundom skola.

De barn som ansökt om plats vid Håkansböle daghem från och med hösten 2022 och inte ryms in, anvisas en plats vid Trollebo daghem. Vårdnadshavarna kan ansöka om intern förflyttning till Håkansböle daghem och en plats beviljas så fort det är möjligt.

Koordinatorn för svenskspråkig service, Nicole Mattson, berättade också på sammanträdet om den nya samarbetsmodellen för hem och lärande. Det har inletts en process att förnya samarbetsmodellen då den gamla modellen behöver uppdateras. Den nya modellen har bearbetats av en arbetsgrupp, som leds av delaktighetskoordinator Sanna Iranta, ordförande för Vanvary, sakkunniga från alla serviceområden och elevvården samt en representant från yrkesskolan Varia och vårdnadshavare.

Småbarnspedagogiken kommer i den nya modellen att ha en aktivare roll, då man tidigare fokuserat på övergången från förskolan till skolan. Vårdnadshavarna har önskat att bli mera inkluderade i processer, påverka utvecklingen av skolans eller läroanstalternas verksamhet samt renoverings- och byggprocesser. Terminologin i den nya modellen är också mera inkluderande. Den nya modellen träder i kraft 1.8.2022.

Keywords

Beslut