Svenska sektionen godkände ändringarna av bedömningskriterierna för årskurserna 3–6 i läroplanen för svenskspråkig grundläggande utbildning i Vanda från och med 1.8.2023

Meddelande

Svenska sektionen för fostran och lärande bestämde på sitt sammanträde idag 7.6.2023 att från och med 1.8.2023 godkänna ändringar och kompletteringar i läroplanen för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Vanda enligt Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014. Dessutom beslöt Svenska sektionen för fostran och lärande att från och med 1.8.2023 godkänna omfördelningen av de årskursvisa målsättningarna i läroplanen för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Vanda i åk 3–6.

Utbildningsstyrelsen har förnyat bedömningshelheten i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen genom att utarbeta bedömningskriterier och kunskapskrav för läsårsbedömningen i årskurs 6. Utbildningsstyrelsen har utarbetat kunskapskrav för vitsorden 5, 7 och 9 i alla läroämnen och även preciserat kunskapskraven för vitsordet 8. De förnyade bedömningskriterierna ska tas i bruk i skolorna 1.8.2023 och tillämpas första gången i läsårsbedömningen av elever i årskurs 6 våren 2024. Målet med de nya kunskapskraven för läsårsbedömningen i årskurs 6 är att underlätta och öka likvärdigheten i bedömningen av eleverna.

Ändringarna i elev - och studerandevårdslagen (377/2022) trädde i kraft 1.1.2023. Ändringen medförde förändringar i Utbildningsstyrelsens grunder för förskoleundervisningens läroplan och i grunderna i läroplanen för försöket med den tvååriga förskoleundervisningen. Detta innebär att även Vandas planer för förskoleundervisning och läroplan för försöket med tvåårig förskoleundervisning bör uppdateras.  Utbildningsanordnarens elevvårdsplan ersätter den lokala läroplanen för elevvårdens del, vilket innebär att elevvården inte beskrivs i läroplanen. Svenskspråkiga sektionen inom nämnden för fostran och lärande beslutade under sitt möte att godkänna samt ta i bruk Vandas läroplan för förskoleundervisning 2023 från och med 1.8.2023. Dessutom beslutade sektionen att godkänna och ta i bruk Vandas läroplan för försöket med tvåårig förskoleundervisning 2023 från och med 1.8.2023.

I enlighet med ändringarna i elev- och studerandevårdslagen skall utbildningsanordnaren utarbeta en egen elevvårdsplan som ersätter de tidigare skolvisa elevvårdsplanerna. Utbildningsanordnarens elevvårdsplan ersätter också de tidigare kapitlen om elevvård i de lokala läroplanerna. Svenskspråkiga sektionen inom nämnden för fostran och lärande beslutade att godkänna och ta i bruk Utbildningsanordnarens elevvårdsplan för förskoleundervisning och grundläggande utbildning i Vanda från och med 01.08.2023. Planen innehåller en uppskattning av det totala behovet av elev- och studerandevård och tillgängliga tjänster, åtgärder för att främja den gemensamma elevvården, beskrivning av den individuella elevvården, samarbete samt planer för att skydda eleverna.

Klasslärarna Pernilla Lindström och Emilia Lindqvist från Vanda svenska lärarförening kom med förslag om samarbete med sektionen under mötet vilket togs emot positivt.

Svenska sektionens nästa sammanträde hålls den 27 juni 2023 kl. 17.00 via Teams.

Föredragningslistor och protokoll hittas här.

Keywords

BeslutVanda stad