Vanda stad inleder coronavaccineringen för 12–15-åringar måndagen den 9 augusti

Nyhet

Etiketter

UtbildningHälsaUnga

Måndagen den 9 augusti och tisdagen den 10 augusti vaccineras huvudsakligen sjätteklassare som fyllt 12 år. Tidsbokningen via e-tjänsten till måndagens och tisdagens vaccinationer öppnas sent på söndag kväll. 15-åriga elever som inleder andra stadiets utbildning kan också låta vaccinera sig på måndag eller tisdag. Elever på årskurs 7-9 vaccineras från onsdag till fredag.

Vaccinet kan tas med tidsbokning på måndag och tisdag på tillfälliga centraliserade vaccinationsställen vid skolorna i Björkby, Lehtikuusi, Herrgårdsforsen och Aurinkokivi. Man kan också vaccineras på de centrala vaccinationspunkterna Energia Areena i Myrbacka, Dickursby köpcentrum Dixi, Varia i Sandkulla och Lumo i Korso.

För alla elever som går på årskurs 7–9 i Vanda ordnas vaccination i den egna skolan mellan onsdagen den 11 augusti och fredagen den 13 augusti. Vaccinet kan tas också efter nästa vecka. Vaccinet fås utan tidsbokning hos skolhälsovården.

I Vanda används två liknande mRNA-vacciner (BioNTech-Pfizer Comirnaty eller Moderna Spikevax) vid vaccination av barn och ungdomar i åldern 12 till 17 år. På vaccinationsplatsen erbjuds det vaccin som finns till hands.
Vårdnadshavaren fyller i samtyckesblanketten för vaccination. En minderårig kan också själv vid behov besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga med hänsyn till hans eller hennes ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut om sin vaccination. Om den unga personen inte vill eller är kapabel att själv besluta om sin vaccination, krävs båda vårdnadshavarnas samtycke till coronavaccinationen.

Det är frivilligt och kostnadsfritt att låta vaccinera sig. I frågor som gäller vaccinationen kan du också kontakta skolhälsovårdaren eller den centrala telefontjänsten för coronavirusvaccination.

Vårdnadshavare instrueras mer i detalj om vaccinationer av elever via Wilma.

Länk till samtyckesblanketten

Länk till tidsbokningen

Vanda stads riktlinjer för coronavirusvaccination
(på sidan hittar du till exempel Vanda stads coronavaccinationspunkter)

Keywords

CoronavirusetCovid-19Vaccinering