En angripare har setts i Peijas området -i skolor och daghem har man tagit skydd inomhus

Nyhet

Under förmiddagen den 21.9.2021 har man nära Peijas sjukhus observerat en man som betett sig virrigt och trakasserat barn. Åtgärder vidtogs för att eleverna i Havukoski, Sandkulla, Gladas, Björkby, Brännberga, Kytöpuisto, Mikkola, Räckhals, Räckhalsbackens skolor skyddades inomhus.

I småbarnspedagiska enheterna i närheten (Trollebo, Hans, Ulrika, Leinelä, Piilipuu, Ilola, Metsolanmäki, Näätäpuisto, Ilvespuisto, Rautpiha, Päiväkumpu, Havukallio, Maarukka, Saturnus, Matari, Nikinmäki, Siimapuisto ja Kiirunatie) skyddade man sig inomhus för säkerhets skull.

Polisen skickade flera enheter för att granska området och grep gärningsmannen som förorsakat problem. Ingen omedelbar fara orsakades för utomstående och skyddsåtgärderna i området avlägsnas.

Polisen har också granskat en falsk rapportering från Havukoski skola. Rapporteringen orsakade inte någon fara.

Polisinrättningen i Östra Finland fortsätter utreda fallet.

Vi önskar att ni diskuterar hemma med barnet om att man inte ska prata med främmande människor. Vi önskar att observationer av dylika fall meddelas till polisen på numret 112. Vi önskar att ni även meddelar liknande observationer till skolan/daghemmet.

Våra skolor och daghem gör sitt yttersta för att trygga barns, elevers och personalens säkerhet och garantera en trygghetskänsla.

Våra kris- och säkerhetsplaner är uppdaterade och vår personal har fått instruktioner om hur de ska agera i hotfulla situationer. Vi gör vårt bästa för att våra barn och elever ska känna sig trygga.

Diskussionsstöd kan fås från skolans elevvårdsteam.

Du kan också vara i kontakt med

Finlands röda kors: https://www.rodakorset.fi/sok-stod-och-hjalp/

Mannerheims barnskyddsförbund (MLL): Barn- och ungdomstelefonen betjänar på numret 0800 96 116 på svenska. Öppettiderna är må-ons kl. 14-17 och to kl. 17-20.

Mieli rf.: kristelefon, tel. 09 2525 0112 må och ons kl. 16-20 samt ti, to, fre kl. 9-13.

Keywords

Daghem