Hjälp med jobbsökningen
Undrar du över hur du anmäler dig som arbetssökande eller hur du skriver ett bra CV? På den här sidan finns information om saker som arbetssökande bör känna till.

Anvisningar för den arbetssökande
Även under kommunförsöket med sysselsättning börjar jobbsökningen med att du anmäler dig som arbetssökande i AN-tjänsternas tjänst Mina e-tjänster. I tjänsten Mina e-tjänster loggar du in med dina nätbankskoder. Om du inte har giltiga nätbankskoder kan du anmäla dig på plats på arbets- och näringsbyrån. Du kan också anmäla dig per telefon om du tidigare har varit kund hos arbets- och näringsbyrån. AN-tjänsterna hänvisar kunderna hos kommunförsöken till sysselsättningstjänsterna i de arbetssökandes hemkommuner.
Om du talar ett främmande språk och inte har nätbankskoder, kan du anmäla dig som arbetslös arbetssökande personligen på arbets- och näringsbyrån. Du behöver ett pass och ett uppehållstillstånd. Om du är EU-medborgare måste du ta med dig registreringsbeviset för EU-medborgare.
Mer information om hur du registrerar dig som arbetssökande finns på Jobbmarknadens webbplats.
Vanda och Kervo deltar gemensamt i kommunförsöket med sysselsättning som inleddes den 1 mars 2021 och avslutas den 31 december 2024. Under försöket överläts vissa av de statliga arbets- och näringsbyråernas uppgifter till kommunerna. Sysselsättningsförsöken syftar till att på ett effektivare sätt främja sysselsättningen och styrningen till utbildning bland arbetslösa arbetssökande samt till att medföra nya lösningar på tillgången på kompetent arbetskraft. Läs mer om kommunförsöket.
Om du är kund hos försöket, får du information om det personligen antingen per brev eller i tjänsten Mina e-tjänster. Om du anmäler dig som arbetslös under försöket eller gör en ändringsanmälan om början av din arbetslöshet, får du informationen via Mina e-tjänster.
Du är kund hos kommunförsöket om du har anmält dig som arbetssökande, din hemkommun ingår i det regionala kommunförsöket och du hör till någon av följande grupper:
- Du har inte rätt till inkomstrelaterad dagpenning utan får arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning från FPA.
- Ditt modersmål är något annat än finska, svenska eller samiska eller du är medborgare i något annat land än i Finland.
- Du är under 30 år gammal.
När du har anmält dig som arbetslös arbetssökande, har du rätt till sysselsättningstjänsterna. Du får en egen coach som hjälper dig med alla frågor som rör sysselsättning och ger dig råd i myndighetsfrågor som rör arbetslöshet. En plan utarbetas för dig, där man antecknar målen för jobbsökningen. I planen antecknas också de uppgifter som hjälper dig att nå ditt mål. Du kan också få utkomstskydd för arbetslösa om villkoren för att få det är uppfyllda.
Eftersom arbetslöshetsförmånen beviljas mot vederlag, har du inte bara rättigheter, utan också skyldigheter. Du hittar arbets- och näringsbyråns lista över arbetslösa arbetssökandes rättigheter och skyldigheter här.
Håll dig till tidsfristerna och svara på kontakter för att undvika avbrott i ditt utkomstskydd för arbetslösa. Som arbetslös arbetssökande har du samma rättigheter och skyldigheter oavsett om du är kund hos kommunförsöket eller inte.
Jobbsökning
När det gäller att hitta jobb bör man använda många olika sätt och kanaler.
Du kan till exempel hitta jobb
- på jobbwebbplatser
- på sociala medier, såsom Facebook, Twitter och LinkedIn
- på rekryteringsevenemang
- i egna nätverk: bekanta, gamla kollegor, vänner, släktingar, grannar och så vidare
- i annonser i tidningar, tidskrifter och gratistidningar.
Om du vill hitta ett visst jobb kan du alltid kontakta den arbetsgivare du är intresserad av direkt och fråga om de har några lediga platser. Ett stort antal jobb annonseras inte för öppen ansökan. Det är bäst att fråga om dessa dolda jobb direkt.
Lediga tjänster annonseras ofta på arbetsgivarnas egna webbplatser eller på olika webbplatser för arbetssökning.
Du kan söka efter lediga platser till exempel på webbplatserna nedan.
- Vanda stads lediga jobb
- TE-palvelut.fi (lediga arbetsplatser anmälda till arbets- och näringsbyrån)
- Duunitori.fi (jobbsökningstjänst där du inte bara hittar lediga jobb utan även mycket nyttig information om jobbsökning)
- Oikotie.fi (webbtjänst där du också kan hitta jobb)
- Jobly.fi (jobbsökningstjänst)
- Kuntarekry.fi (kommunsektorns jobbsökningstjänst)
- Valtiolle.fi (statens jobbsökningstjänst)
För att ansöka om ett nytt jobb behöver du dokument som är en viktig del av jobbsökningsprocessen. När du söker en ledig tjänst behöver du jobbsökardokument, till exempel ett aktuellt CV (meritförteckning) och en jobbansökan. Syftet med jobbsökardokument är att övertyga arbetsgivaren om att just du skulle vara en bra kandidat för den lediga tjänsten.
Ett CV är en sammanfattning av din arbetserfarenhet, utbildning, kunskaper och andra färdigheter. Ett bra CV berättar för arbetsgivaren om din kompetens till jobbet på ett effektivt och tydligt sätt.
En bra arbetsansökan är tydlig, koncis och intressant. Den motsvarar den arbetsuppgift och de krav som beskrivits i arbetsplatsannonsen.
Om du inte vet var du ska börja kan du se exempel på olika mönster och mallar. Du kan läsa mer på länkarna nedan.
Du kan också ta med din ansökan till Vanda och Kervo sysselsättningstjänsters rådgivning och uppdatera dina uppgifter tillsammans med en servicerådgivare.
Här är en lista över sidor där du kan få information och hjälp för att hitta ett jobb.
Vanda och Kervo sysselsättningstjänster ordnar rekryteringsevenemang. Du kan se aktuella rekryteringsevenemang under Evenemang på den här sidan.
Du kan också följa annonser för jobb och evenemang på Vanda och Kervo sysselsättningstjänsters sociala medier.
Vanda och Kervo sysselsättningstjänster (LinkedIn)
Vanda och Kervo sysselsättningstjänster (Facebook)
Navigatorn Vanda
Navigatorn Kervo
Utbildning och studier
Genom Studieinfo kan du planera dina studier och söka till utbildningar. På Studieinfo hittar du information om olika utbildningar, gemensamma ansökningar och inträdesprov.
Öppna Studieinfo här.
Utbildningsrådgivningen är AN-tjänsternas nationella rådgivningstjänst där du kan få information och hjälp om till exempel att söka utbildning, innehållet i dina studier, olika yrken och yrkesområden samt finansieringsmöjligheter för dina studier.
Mer information om tjänsten finns här.
På arbets- och näringsbyråns webbplats kan du testa vilket yrke som passar dig.
Yrkesvalstestet hittar du här.
Yrkesläroanstalten Varia erbjuder yrkesutbildning i Vanda.
Mer information om Varia finns här.
Careeria erbjuder yrkesutbildning och fortbildning i Vanda, Kervo, Helsingfors, Borgå och Askola.
Mer information om utbildningarna som Careeria erbjuder finns här.
Mellersta Nylands samkommun för utbildning Keuda ordnar yrkesutbildning i Mellersta Nyland. Ägarkommunerna är Kervo, Träskända, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby.
Mer information om utbildningarna som Careeria erbjuder finns här.