Kunskap och delaktighet – barn och unga medverkar till en mer hållbar matkultur
Delaktigheten och miljöansvaret när det gäller måltider har under en lång tid utvecklats i daghemmen, skolorna och läroanstalterna i Vanda. Den procentuella andelen barn och unga som deltar i måltiderna är ändå för låg och miljöansvaret när det gäller måltiderna bör ökas. Syftet med projektet är att öka det procentuella deltagandet i måltiderna, minska måltidsservicens koldioxidavtryck och undervisa barn och unga om principer för en hållbar livsstil. För det här ändamålet skapar projektet en modell för samskapande och utarbetar nytt material för fostran och lärande utgående från den praxis som redan tillämpas. Projektet utvecklar också recept på välsmakande maträtter ur barnens och de ungas perspektiv.
Finansiärer

Projektet är en fortsättning på arbetet med att utveckla miljöansvaret och delaktigheten när det gäller måltiderna, vilket inleddes år 2019. Syftet är att öka det procentuella deltagandet i måltiderna, minska måltidsservicens koldioxidavtryck och lära principerna för en hållbar livsstil i enlighet med läroplanerna och integrera dem i undervisningen ända från småbarnspedagogiken till andra stadiet. Som ett resultat av projektet lanserar Vanda en ny verksamhetsmodell för att stärka den strategiska utvecklingen av måltiderna och delaktigheten, material för fostran och lärande som stöd för Kol-dealmärket och utvecklar också klimatvänliga recept tillsammans med barn och unga.
Projektets mål är:
- Utveckla samverkan och öka delaktigheten
- Skapa material för fostran och lärande som stöd för Kol-dealmärket och för att integreras i undervisningen
- Utveckla klimatvänliga recept tillsammans med barn och unga, och måltidsservicens producenter
Vi utvecklar och testar i projektet
- Utifrån existerande modeller utvecklar och testar vi en verksamhetsmodell för storköksmåltiders klimatansvar, delaktighet och utveckling som lämpar sig för Vanda. Verksamhetsmodellens syfte är att bistå måltidsserviceproducenternas affärsverksamhet och målen för utvecklingen av kommunala måltider.
- Utbildningsmaterial som byggs upp kring måltidernas Kol-dealmärke. Vi testar hur vi kan producera material för fostran och lärande som stöder genomförandet av läroplanerna i samarbete med lärare och fostrare. Materialet i fråga ska ha sin givna plats i undervisnings- och fostringsarbetet.
- Konceptet med att utveckla smakliga, koldioxidsnåla matsedelsrecept som beaktar näringsrekommendationerna tillsammans med barn och unga, och måltidsservicens producenter.
Projektet finansieras delvis av miljöministeriet och är en del av programmet Hållbar stad.