Inom ramen för strategitemat Ett internationellt Vanda görs mycket arbete för att främja integration och likabehandling i Finlands mest internationella stad. Också det internationella samarbetet är viktigt för Vanda och främjar uppnåendet av målen för hållbar utveckling. Staden vill vara internationell och jämlik också som arbetsgivare. I stadens kommunikation har man fäst uppmärksamhet vid flerspråkighet och användningen av flera kanaler.

Ihmiset katselevat lentokonetta.

Inledning

Vanda är Finlands mest internationella stad och cirka 23 procent av Vandaborna har ett annat modersmål än finska, svenska eller samiska. Internationaliteten i Vanda innebär också att staden utvecklas som en internationell och innovativ flygplatsstad; i Vanda finns den enda internationella flygplatsen i Finland. Syftet är att locka fler internationella företag och investeringar till staden och internationellt samarbete bedrivs aktivt genom olika nätverk. Temat Ett internationellt Vanda är starkt kopplat till andra teman i denna rapport, såsom temat Ett Vanda med livskraft och kompetens, under vilket man till exempel inleder företagssamarbete och tjänster riktade till internationella experter.

Befolkningen i Vanda växer främst tack vare invandringen och man strävar efter att göra det lättare för invandrarna att bosätta sig i Vanda. Integration och fullständig inkludering påverkas av många saker, och till exempel har skolorna och sysselsättningen behandlats i andra delar av rapporten. I Finland ska integrationslagen ändras, vilket innebär att det övergripande ansvaret för integrationstjänsterna överförs från staten till kommunerna. Helheten påverkas också av andra senaste och kommande strukturella förändringar: AN24-reformen, där ansvaret för skötseln av sysselsättningen överförs ännu starkare till kommunerna, och inledandet av välfärdsområdenas arbete, där social- och hälsovårdstjänsterna överförs från kommunerna till välfärdsområdena. Ett effektivt samarbete mellan olika funktioner inom kommunen samt mellan kommunen och välfärdsområdet kommer att vara avgörande för utvecklingen av integrationen som helhet.

Främjandet av likabehandling är centralt för temat Ett internationellt Vanda. Likabehandling förknippas med alla Vandabors fullödiga delaktighet och likabehandling på alla livets delområden. Till det anknyts också stadens åtgärder, såsom utvecklingen av flerspråkig och lättläst information och utvecklingen av den mångkulturella kompetensen i stadsorganisationen. Det är viktigt att Vanda stad också är jämlik som arbetsgivare.

 

Internationella nätverk och samarbete

Vanda deltar aktivt i internationell verksamhet som stöder hållbarhet. Kontaktpersonerna rapporterar årligen om nätverkens verksamhet för att samarbetet mellan nätverken ska gynna staden i större utsträckning och för att dokumentera det arbete som utförts.

Värde från internationalitet: staden som arbetsgivare

Staden spelar i egenskap av arbetsgivare en viktig roll för att främja likabehandling. I slutet av 2021 sysselsatte Vanda stad totalt 11 671 personer, varav 7,3 procent hade något annat modersmål än nationalspråken. Andelen personer med ett annat modersmål än nationalspråken bland stadens personal har ökat stadigt under flera år; andelen var 6,5 procent 2020. Antalet varierar kraftigt mellan olika verksamhetsområden och andelen personer med ett annat modersmål än nationalspråken har varit störst inom social- och hälsovården. En stor del av verksamhetsområdets funktioner och personal har från början av 2023 överförts till välfärdsområdet.

Internationell kommunikation

I en internationell stad är det viktigt för offentliga aktörer att kommunicera på ett sådant sätt att budskapen når så olika invånare som möjligt. Med kommunikation stöds delaktighet och människornas medvetenhet om till exempel stadens tjänster. Tillgänglig kommunikation stöder likabehandling och välbefinnande och under coronapandemin var flerspråkig kommunikation av största vikt för hela befolkningens hälsa. I utvecklingen av kommunikationen är inte bara flerspråkighet utan också flera kanaler viktigt för att nå alla befolkningsgrupper, och detta behov betonades under pandemin. Meddelanden översätts till olika språk, men man fäster uppmärksamhet också vid finskans tydlighet, vilket också är till nytta för stadsbor med ett annat modersmål.

I januari 2023 beslutade stadsstyrelsen att stadens kommunikation ska sträva efter att kommunicera på finska, svenska, engelska och lättläst finska. Serviceområdena har fått mer resurser i budgeten för översättningar till svenska och engelska. Till exempel kommer nyheter och webbsidor i allt högre grad att översättas till svenska och engelska.

Integration

Integrationshelheten och dess mål styrs av integrationsprogrammet i Vanda. Ett nytt integrationsprogram har utarbetats för åren 2023–2026 och tidigare liknande program har kallats mångkulturprogram. Integrationsprogrammets vision är bättre integration och deltagande av personer med ett annat modersmål än nationalspråken i samhället. I detta ingår idén om dubbelriktad integration, där integration inte bara kräver anpassning och deltagande av personerna med ett annat modersmål, utan också mottagarsamhällets förmåga att lära sig om kulturell och annan mångfald både i arbetslivet och i andra sammanhang. I integrationsprogrammet har stadens roll och mål i förhållande till kulturell mångfald och likabehandling öppnats upp som arbetsgivare, tjänsteleverantör, upphandlare av varor och tjänster samt beslutsfattare och främjare av delaktighet.

Det är viktigt för integrationen som helhet att samarbeta med många olika aktörer för att se till att tjänsterna når dem som behöver dem. Invandrarnas egna organisationer och föreningar är aktiva aktörer genom vilka olika språkgrupper nås effektivt. Dessa föreningar har mycket språk- och kulturkompetens som staden bör utnyttja, och de erbjuder också kompletterande tjänster.

Stöd till Ukraina

Vanda stad har stött Ukraina sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina den 24 februari 2022.

Vanda stadsfullmäktige beslutade den 28 februari 2022 att Vanda stad ska stödja Ukraina med en donation på 150 000 euro. Vid samma sammanträde gjorde alla fullmäktigegrupper ett gemensamt uttalande till protokollet, där de gemensamt uttryckte sitt stöd för ukrainarna och fördömde det ryska anfallet. I uttalandet stöddes sanktionsåtgärderna för att främja ett slut på krigsoperationer. Dessutom krävdes att Vanda stad förbereder sig för att fortsätta det humanitära biståndet och ta emot personer som flyr från kriget. I uttalandet noterades också att de vanliga ryssar som bor i den mångkulturella staden Vanda inte bör utsättas för diskriminering eller isolering på grund av det ryska ledarskapets oacceptabla krigsoperationer.

I april 2022 grundade Vanda stad Ukrainian Help Center tillsammans med Mannerheims Barnskyddsförbund. Centrumet har tillhandahållit stöd, rådgivning, materiell hjälp och möten. År 2023 stöder Vanda stad också bland annat Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry i Korso logistikcentrums verksamhet med 60 000 euro. Stödet är huvudsakligen avsett för lokalhyror. I slutet av 2022 fanns det cirka 1 150 ukrainska flyktingar i Vanda.

Vanda har deltagit i det europeiska samarbetet till stöd för Ukraina bland annat i Eurocities-nätverkets verksamhet. I februari 2023 samlade Vanda i samarbete med Helsingfors och Esbo städer in 117 generatorer, aggregat, värmare eller andra anordningar till Ukraina som en del av den europeiska kampanjen Generators of Hope som lanserades av Eurocities och Europaparlamentet. Donatorer var företag, sammanslutningar och privatpersoner.

More information

Lotta Alajoki

Strategia ja tutkimus
Vastuullisuusasiantuntija
lotta.alajoki@vantaa.fi