Suomen riitojen kirjo kohdataan sovittelutoimistossa

Vantaan sovittelutoimiston työntekijät kohtaavat joskus työssään kiperiäkin rikos- tai riitatilanteita. Hyvä työyhteisön tuki on tällöin ensiarvoista.

”Tuemme toinen toisiamme. Haasteet ovat yhteisiä ja niitä ratkotaan yhdessä. Myös onnistumisen hetket jaetaan ja niistä iloitaan yhteisesti. Tässä työyhteisössä ollaan aidosti kiinnostuneita ihmisistä”, sovittelutoimiston esimies Tiina Snellman kertoo.

”Olemme erilaisia, mutta tulemme kaikki loistavasti toimeen. Jokainen saa olla sellainen kuin on. Jaamme paljon asioita ja tiimin tukea voi saada myös vaikeaan elämäntilanteeseen. Jos ei ole täysi työteho, mietimme, miten voisimme auttaa, että jokainen voisi tehdä oman työnsä.”

Sovitteluohjaaja Heikki Miettinen mainitsee etätyöpäivät, huumorin ja armollisuuden niin itseä kuin toisia kohtaan sekä hyvän esimiestyön lisäävän hyvinvointia työssä.

Naapuririidoista pahoinpitelyihin

Vantaalla sovittelutoimisto on toiminut vuodesta 1983, ja se on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Vantaan sovittelutoimiston toimialueelle kuuluu 15 kuntaa. Toimistossa työskentelee 9 henkilöä ja vapaaehtoisia sovittelijoita on 132. Sovittelutoiminta on lakisääteistä ja sitä järjestetään ympäri maata.

Vantaan sovittelutoimissa käsiteltävien asioiden määrä on tuplaantunut kolmessa vuodessa. Tämän vuoden ennuste on, että sovittelutoimistossa käsitellään 1450 aloitetta.

Sovittelutoimistossa sovitellaan tyypillisemmin pahoinpitelyjä, vahingontekoja, laittomia uhkauksia ja kunnianloukkauksia. Lähes kaikissa tapauksissa juttu ohjautuu soviteltavaksi poliisin aloitteesta, jos molemmat asianosaiset ovat siihen suostuvaisia. Sovittelutoimiston työ keventää poliisin ja syyttäjän työkuormaa.

Sovittelutoimistossa voidaan käsitellä esimerkiksi naapuririitoja. Naapuririidat ovat usein monimutkaisia, ja kaunaa voi olla kertynyt jo vuosien takaa. Riitoja voi syntyä aidan väristä tai aidan sijainnista. Riidan kohteena voi olla myös lumien vieminen toisen pihalle.

”Poliisi toteaa, että kyllä ne lumet sulaa ja asia tulee meidän soviteltavaksi”, sovitteluohjaaja Sirpa Lassila kertoo

Vahingontekoja tapahtuu eniten nuorten keskuudessa.

”Joukossa tyhmyys ikävä kyllä usein tiivistyy: kivitetään ikkunoita, spreijataan jotain, rikotaan leikkipuiston välineitä, poltetaan roskiksia, rikotaan auton renkaita, hajotetaan pesismailoilla autoja. Tehdään siis yllytyksen myötä asioita, mitä monikaan ei yksin lähtisi tekemään”, Tiina Snellman toteaa.

Kohdellaan tasavertaisina

Moni sovittelutoimiston asiakas saattaa kärsiä viranomaiskammosta, mutta helpottuu huomatessaan sovittelutoimiston henkilöstön tekevän työtä vain häntä varten.

”Me emme syyllistä, emmekä tuomitse. Kohtelemme kaikkia tasavertaisina”, Sirpa Lassila sanoo.

”Kuuntelemme myös herkästi asiakkaan näkökulmaa. Sovittelu ei ole jokaisen tilanteeseen sopiva. Jos tilanne on kovasti päällä, voimme odotella tilanteen rauhoittumista ja katsomme, onko asiakkaalla voimavaroja kohdata toista osapuolta. Menemme asiakas edellä”, Heikki Miettinen lisää.

Monipuolinen koulutustausta

Millaisella taustalla dialogitaitoja vaativaan sovittelutoimistoon voi työllistyä? Tiina Snellmanin mukaan sovitteluohjaajien koulutustaustat Vantaalla ovat monipuolisia. Joukosta löytyy esimerkiksi sosionomia, rikosseuraamusalan sosionomia ja yhteisöpedagogia.

”Ehkä yhteinen työntekijöitä yhdistävä piirre on, että olemme helposti lähestyttäviä, avoimia, tulemme ihmisten kanssa toimeen emmekä säikähdä rankimmastakaan tarinasta.”

Teksti ja kuva: Kaisu Lehtomaa

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 26.8.2019 
(muokattu: )

Kaupungin kasvot

Ihmiset ja tarinat

Ajankohtaista

Twitter