Kriisijohtamiseen luvassa lisää treeniä Vantaalla

Kesäkuun alussa Vantaan kaupunki sai uuden riskienhallintapäällikön Lauri Holapasta. Millaisia riskejä Holappa Vantaalla hallitsee?

”Tehtäväni on tällä hetkellä kolmijakoinen. Siihen kuuluu kaupunkikonsernin riskienhallinta, koordinointi ja kehittäminen, kaupungin valmiuspäällikön tehtävät ja toistaiseksi vielä turvallisuuspäällikön tehtävät. Vuoden alusta Vantaa saa poliisikoordinaattorin ja paikallinen turvallisuussuunnittelu ja -kehittäminen siirtyy hänelle”, Holappa kertoo.

Holappa siirtyi Vantaalle Kuopiosta, jossa hän toimi vastaavassa tehtävässä. Kuopiossa lokakuun alussa tapahtunut koulusurma herätti Holapan huomion myös Vantaalla.

”Koneisto tapahtuman taustalla toimi hyvin Kuopiossa”, Holappa analysoi. Yksi edellytys tälle on kriisivalmiusharjoitukset, joita Kuopiossa on tehty säännöllisesti.

Holappa tavoitteleekin häiriötilannejohtamisen uudistamista Vantaalla. Vuodenvaihteessa Uuden Vantaan organisaatiouudistuksen myötä myös kaupungin johtoryhmä uudistuu ja luvassa on kriisivalmiusharjoituksia.

”Häiriötilannejohtamisen pyhä kolminaisuus muodostuu tilannekuvasta, johtamisesta ja viestinnästä. Tilannekuvan rakentamiseen kaupunkiorganisaatioon Vantaalta pitäisi löytyä vapaaehtoisia, jolla taipuu paikkatietojärjestelmät ja tilannekuvan ylläpito”, Holappa toteaa toiveikkaana.

Millä tolalla Vantaan turvallisuus on tällä hetkellä?

Holappa näkee, että viranomaisilla on hyvä vasteaika ja lähialueilta löytyvät hyvät resurssit. Haasteena on suuren väestömäärän lisäksi maanteitse, rautateitse ja ilmateitse vilkkaasti liikennöidyllä alueella liikkuvaa rikollisuus - myös järjestäytynyt sellainen.

”Vantaalla riskianalyysit ovat hyvällä mallilla, vertaa mihin tahansa muuhun suomalaiseen kaupunkiin”, Holappa sanoo.

Holapan tavoitteena on saada turvallisuuden kehittäminen osaksi normaalia kaupungin päätöksentekoa ja budjetointia.

”Sitä on yritetty saada jo pitemmän aikaa, mutta aina jossain kohtaa asian yli on vedetty ruksi. Kouluturvallisuuden kehittäminen esimerkiksi vaatii rahaa. Hyvin usein sisäilmakohde menee nopeasti turvallisuuden kehittämisen edelle. Ikävintä on se, että turvallisuutta usein kehitetään vasta sen jälkeen, kun jotain ikävää on jo sattunut”, Holappa pahoittelee.

Häiriötilannejohtamisen lisäksi Holappa mainitsee turvallisuuden kehittämiseen liittyviä toimenpiteitä, jotka tulevat Vantaalla ajankohtaisiksi: kaupungin kameravalvontajärjestelmän, kiinteistöjen lukitusjärjestelmien ja yhteisen turvallisuuskulttuurin kehittämisen.

”Esimerkiksi käyttävätkö kaikki kuvallista henkilökorttia työssään. Nämä ovat ihan perusjuttuja turvallisuuskulttuurista.”

#Ollaanihmisiksi-kampanja kiinnittää huomiota kuluvana syksynä uhka- ja vaaratilanteisiin Vantaan kaupungissa.

”Lisäksi tarvitaan koulutusta ja erilaisia teknisiä järjestelyjä parantamaan turvallisuutta. Tämmöisiä voivat olla esimerkiksi hätäpoistumisovi, vartijan hälytin tai sähköinen lukitusjärjestelmä”, Holappa sanoo.

Teksti: Kaisu Lehtomaa

Vantaan kaupunki kiinnittää huomiota asiakaspalvelutyötä tekevien kokemiin uhka- ja väkivakaltatilanteisiin #ollaanihmisiksi -kampanjallaan syksyn 2019 aikana. Lue lisää kampanjasta täältä.

Tarinoita Vantaalta kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 11.10.2019 
(muokattu: )

Kaupungin kasvot

Ihmiset ja tarinat

Ajankohtaista

Twitter