Pysäköinnintarkastajien turvallisuutta lisätään kameroilla

Vantaan kaupungin pysäköinnintarkastajat saavat käyttöönsä tallentavat videokamerat, joilla lisätään tarkastajien turvallisuutta uhka- ja väkivaltatilanteissa. Kamerat otetaan käyttöön todennäköisesti ensi vuoden alusta.

Kunta10-tutkimuksen mukaan viime vuonna 100% pysäköinnintarkastajista koki uhka- tai väkivaltatilanteen työssään. Uhka- ja väkivaltatilanteet ovat olleet nousussa koko kaupunkitasolla.

”Tuntuu, että ihmiset olisivat unohtaneet käyttäytymistavat”, valvontaesimies Ari Piipponen harmittelee.

”Yleensä uhkailu tapahtuu tilanteissa, joissa henkilöt ovat kasvokkain. Uhkailua tapahtuu myös esimerkiksi Vantaa infoissa, ja sitä tulee myös puhelimitse ja sähköpostitse. Voidaan uhkailla, että pilkotaan tarkastaja kappaleiksi, katkotaan kädet ja sormet”, Ari Piipponen kertoo silmiä avaavan esimerkin.

Pysäköinnintarkastajat ovat joutuneet tilanteisiin, missä sakon saanut on ajanut autolla tarkastajan jalkojen päältä. Myös muuta fyysistä väkivaltaa on käytetty.

Tallenne toimii myös oikeudessa

Valvontakameroiden käytöstä on hyviä kokemuksia esimerkiksi Turusta. Kamerat ovat rauhoittaneet helposti eskaloituvia tilanteita. Kamerat ovat olleet koekäytössä myös poliisilla ja positiivisen palautteen myötä niitä on otettu jatkuvaan käyttöön.

Kameroita käytetään työturvallisuuden parantamiseen ja niiden käyttö on tarkastajalle vapaaehtoista. Tarkastaja itse päättää, milloin tilanne vaatii tallentamista. Tallenteita ei luovuteta kolmansille osapuolille, ellei kyseeseen tule esimerkiksi poliisiasia.

”Tallennetta voidaan käyttää hyödyksi tilanteen jälkiselvittelyssä oikeudessa. Sana sanaa vastaan -tilanteita saadaan näin karsittua. Kyseessä on molempien oikeusturvaa vahvistava tekijä.”

Tallenteita analysoidaan tarpeen vaatiessa tilanteen jälkihoidossa, pohditaan miten tilanteissa on toimittu ja mitä niistä voitaisiin oppia. Videon käytöstä luodaan yhteiset pelisäännöt pysäköinnintarkastajien kesken ja tehdään myös selväksi, mihin videota ei käytetä.

”Sitä ei esimeriksi käytetä uhkailuun, vaan tuodaan selkeästi esille, että nyt tallennan tilanteen. Sen käytössä pitää olla pelisilmää”, Piipponen toteaa.

Kamerat ovat helppokäyttöisiä ja toimivat myös hämärässä. Kuvauslaitteen materiaalia ei saa purettua muuten kuin ennalta määrätyissä telakka-asemissa ja määrätyillä käyttäjätunnuksilla. Täten sakon saanut ei voi esimerkiksi riuhtaista kameraa ja purkaa nauhoitusta.

Tallenteista muodostuu rekisteri, jota ylläpidetään asianmukaisesti. Määrätyn ajan umpeutuessa tallenteet poistetaan.

Teksti ja kuva: Kaisu Lehtomaa

Vantaan kaupunki kiinnittää huomiota asiakaspalvelutyötä tekevien kokemiin uhka- ja väkivakaltatilanteisiin #ollaanihmisiksi -kampanjallaan syksyn 2019 aikana. Lue lisää kampanjasta täältä.

Tarinoita Vantaalta kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 17.10.2019 
(muokattu: )

Kaupungin kasvot

Ihmiset ja tarinat

Ajankohtaista

Twitter