Ohje koronavirukselle altistuneille

Sinua ei todennäköisesti määrätä karanteeniin

Muuttuneessa epidemiatilanteessa, jossa koronatapausmäärät ovat lyhyessä ajassa kasvaneet nopeasti, Vantaan tartuntatautiyksikkö ei tee kaikille koronavirukselle altistuneille yksilöllisiä karanteenimääräyksiä.

Tartunnanjäljitystä tehdään vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Muissa tilanteissa, kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Lähtökohtaisesti myöskään sote-ammattilaisia ei määrätä karanteeniin, tämä koskee myös rokottamattomia henkilöitä.

Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei anneta enää yksilöllistä neuvontaa, eikä heitä aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Tilanteessa, jossa testiin hakeutumisessa, testiin pääsemisessä, tulosten saamisessa, jäljityssoitossa ja karanteenimääräyksissä kestää kokonaisuutena useita päiviä tai jopa viikkoja, jäljityksen tehokkuus jatkotartuntojen ehkäisyssä on matala. Siksi on todennäköistä, että et tule saamaan erillistä karanteenimääräystä.

Jos olet altistunut, toimi näin

 • Jos olet altistunut koronavirukselle, vältä tarpeettomia sosiaalisia kontakteja 5 vuorokauden ajan altistumishetkestä.
 • Jos olet altistunut samassa taloudessa asuvalle koronapositiiviselle, vältä tarpeettomia sosiaalisia kontakteja 5 vuorokauden ajan sairastuneen oireiden alusta.
 • Jos samassa taloudessa oleva koronapositiivinen henkilö on ollut oireeton, vältä tarpeettomia sosiaalisia kontakteja 5 vuorokauden ajan positiivisen tuloksen näytteenottohetkestä.
 • Jos altistumisen jälkeen ilmenee oireita, älä mene kouluun, töihin tai muuallekaan, jonne ei ole välttämätöntä mennä, ja mahdollisuuksien mukaan tee kotitesti. Jos koronavirusepäilyn diagnoosi tulee varmistaa tartuntatautipäivärahaa tai koronatodistusta varten, hakeudu viralliseen PCR-testiin.

Kanna vastuu itsestäsi ja läheisistäsi omaehtoisella kontaktien vähentämisellä

Nykyisessä tilanteessa on tärkeää, että et tapaa ketään lähikontaktissa, jos ei ole pakko. Poikkeuksena tästä ovat välttämättömät menot, kuten lapsilla koulussa ja aikuisilla työpaikalla käynti, ellei etäopiskelu tai -työ ole mahdollista. Lisäksi ruokakaupassa (suosi mahdollisuuksien mukaan kuljetuspalveluita ostosten toimittamiseksi kotiin), apteekissa ja lääkärissä asioiminen katsotaan pakollisiksi menoiksi.

Mikäli sinua ei ole määrätty viralliseen karanteeniin, voit siis käydä koulussa ja töissä normaalisti, kuitenkin niin, että otat huomioon hyvän yskimis-, niistämis- ja käsihygienian. Käytä maskia aina, jos joudut olemaan kontaktissa muiden kanssa, huolimatta missä ympäristössä olet. Kouluissa 3. luokalta lähtien oppilaat ja opiskelijat sekä henkilöstö käyttävät maskeja.

Altistuneet, jotka on erikseen ohjattu viralliseen karanteeniin tartuntatautiyksikön toimesta, tulevat saamaan karanteenimääräyksen, jolla tartuntatautipäivärahaa voi hakea. Muita altistuneita suositellaan välttämään sosiaalisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan.

Kaikkien vastuullinen toiminta on välttämätöntä epidemian jarruttamiseksi ja sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi sekä lähipiirin suojaamiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan. Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

Jos sinut on määrätty karanteeniin ennen 6.1.2022, toimi näin:

 • Vältä kaikkia tarpeettomia kontakteja
 • Pysy kotona ja ole tekemisissä ainoastaan kanssasi samassa taloudessa asuvien kanssa, eli
 • älä kutsu kotiisi vieraita tai esim. siivoojaa. Jos luonasi käy kotihoitaja, kerro hänelle tilanteesta etukäteen.
 • älä mene työpaikalle (voit tehdä etätöitä), kouluun tai päivähoitoon.
 • älä mene kauppaan, kauppakeskukseen, ravintolaan, apteekkiin, virastoon, kirjastoon, teatteriin tai muihin julkisiin tiloihin.
 • älä mene kuntosalille, jumppaan, uimahalliin tai muuhun harrastepaikkaan.
 • älä mene kirkkoon, moskeijaan tai muuhun vastaavaan kokoontumiseen.
 • jos olet varannut kiireettömän ajan johonkin terveyspalveluun, siirrä aikaa.
 • älä käytä julkisia liikennevälineitä (juna, bussi, lentokone). Jos tarvitset taksia, pyydä sellaista, jossa on suojapleksi.
 • Vältä hissin käyttöä äläkä liiku taloyhtiön yhteisissä tiloissa, älä myöskään käy taloyhtiön saunassa. Vältä koskettelemasta porraskaiteita ym pintoja, joihin muutkin koskevat.
 • Muista hyvä yskimis-, niistämis- ja käsihygienia.
 • Saat ulkoilla vointisi salliessa, mutta vältä muita ihmisiä. Pidä vähintään 2 metrin turvaväli vastaantulijoihin.

Karanteenin keston lyhentäminen ennen 6.1.2022 karanteeniin asetetuille:

Koronavirustestikapasiteetin priorisoinnin vuoksi yleisestä mahdollisuudesta karanteenin lyhentämiseen negatiivisella PCR-testituloksella on luovuttu toistaiseksi.

Karanteenin lyhentämisen mahdollisuus negatiivisella PCR-testillä pysyy voimassa rajatusti, koskien vain välttämätöntä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilökuntaa. Karanteenin lyhentämisen mahdollistava testi voidaan ottaa aikaisintaan 6 vuorokautta viimeisen altistumishetken jälkeen. Esim. altistuminen tapahtunut 10.8. -> testi voidaan ottaa aikaisintaan 16.8. Aikaisemmin otettu näyte ei mahdollista karanteenin lyhentämistä. Negatiivisella kotitestin tuloksella ei voi lyhentää karanteenia. Henkilökunnan tulee seurata oman työnantajansa ohjeistuksia testiin pääsyn osalta.

Ajankohtaista