UKK Usein kysytyt kysymykset

Tiedote 26.8.2021

Tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut, otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Odota soittoa rauhassa. Soitto tulee usein tuntemattomasta numerosta. Koronavirustartunnan saaneiden kontaktoinnissa on tällä hetkellä viivettä noin kaksi viikkoa.

-

K: Olen saanut positiivisen tuloksen. Milloin saan soiton?

V: Tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut, otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Olet saanut tekstiviestillä ensiohjeet. Noudata ohjeita ja odota soittoa. Valmistaudu tulevaan puheluun ohjeiden mukaan.

K: Sain positiivisen tuloksen. Kuinka kauan joudun olemaan eristyksessä?

V: Eristyksen kesto on vähintään 10 vrk oireiden alusta tai oireettomalla testipäivästä. Eristyksen päättyessä tulee olla ollut 2 vrk oireeton. Jotkut oireet, kuten haju- ja makuaistin muutokset ja väsymys voivat jatkua pitkäänkin. Nämä ei-tartuttavat oireet eivät ole syy jatkaa eristystä.

  K: Olen altistunut. Kuinka kauan karanteenini kestää?

  V: Karanteenin kesto on 10 vrk viimeisestä altistumispäivästä (päivä jolloin olet tavannut sairastuneen) tai samassa taloudessa asuvan sairastuneen oireiden alusta. Jos olet oireeton voit lyhentää karanteeniaikaa aikaisintaan kuuden (6) päivän kuluttua altistumisesta otetulla negatiivisella näytteellä. Katso lisätietoja THL:n sivuilta

   K: Olen mahdollisesti altistunut, kuinka toimin?

   V: Jos olet saanut tiedon altistumisesta luotettavasta lähteestä (esim. sairastunut itse, työnantaja, koulun rehtori/päiväkodin johtaja yms.) jää omaehtoiseen karanteenin odottamaan ohjeita. Tartunnanjäljitys ja altistuneiden kartoitus tehdään yhteistyössä sairastuneen henkilön kanssa. Sairastunut henkilö antaa altistuneiden tiedot tartunnanjäljittäjälle. Lähetämme altistuneen ensiviestin heti kun saamme tiedon altistumisesta. Noudata viestissä annettuja ohjeita.

    K: Joudun olemaan pois töistä, miten toimin?

    V: Ilmoita työnantajallesi poissaolosta. Jos sinulle koituu ansionmenetystä, olet oikeutettu Kelan tartuntatautipäivärahaan karanteenin ajalta. Lisätietoa kela.fi/tartuntatauti. Todistus järjestyy tartunnanjäljittäjän kautta myös takautuvasti. Vanhemmalla on oikeus jäädä kotiin hoitamaan alle 16-vuotiasta lasta, mikäli lapsi on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

     K: Lapseni on ollut tartuttavuusajalla koulussa/päiväkodissa, miten toimin?

     V: Ilmoita lapsen sairastumisesta koulun rehtorille/päiväkodin johtajalle. Rehtori ja johtaja ryhtyvät tarvittaviin toimiin yhteistyössä tartunnanjäljityksen kanssa.

      K: Miten saan/haen tartuntatautipäivärahaa?

      V: Tartuntatautipäivärahaa haetaan Kelasta. Tartuntatautiyksiköstä saat tartuntatautilain mukaisen viranomaispäätöksen, jolla voit hakea päivärahaa. Sovi päivärahan hakemisesta työnantajasi kanssa. Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilta.

       K: Samassa taloudessa asuva henkilö on saanut positiivisen tuloksen, miten toimimme?

       V: Positiivisen tuloksen saanut henkilö asetetaan eristykseen (kts. aikaisempi kysymys) ja samassa taloudessa asuvat henkilöt karanteeniin (kts. aikaisempi kysymys).

        K: Olen saanut kaksi rokotetta, joudunko jäämään karanteeniin?

        V: Jos viimeisestä annoksesta on yli 7 vrk ja olet oireeton sinun ei tarvitse jäädä karanteeniin. Seuraa kuitenkin vointiasi tarkasti ja hakeudu näytteenottoon heti jos saat oireita. Samassa taloudessa sairastuneen kanssa asuvalle kahdesti rokotetulle oireettomalle henkilölle suositellaan koronavirustestiä kuudentena altistumisen jälkeisenä päivänä. Rokotus ei täysin poista tartunnan mahdollisuutta, joten mikäli sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita jää kotiin ja ota yhteyttä koronaneuvontaan niin tilanteesi arvioidaan tapauskohtaisesti.

         K: Olen sairastanut koronavirustaudin alle 6 kk sitten, jäänkö karanteeniin?

         V: Jos olet sairastanut koronavirustaudin alle 6 kk sitten sinun ei tarvitse jäädä karanteeniin. Sairastetun taudin vasta-aineet eivät täysin poista uuden tartunnan mahdollisuutta, joten mikäli sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita jää kotiin ja ota yhteyttä koronaneuvontaan niin tilanteesi arvioidaan tapauskohtaisesti.

          K: Kuinka saan todistuksen sairastetusta taudista / koronarokotuksesta tai testituloksesta?

          V: Saat EU:n koronatodistukset Omakannasta. Omakannasta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koskien koronatodistuksia. Mikäli et voi käyttää omakantaa ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

           K: Haluan matkustaa, mistä saan todistuksen sairastetusta taudista?

           V: Saat todistuksen ensisijaisesti tulostettua Omakannasta. Voit pyytää todistusta myös omalta terveysasemaltasi. Muista pyytää todistus hyvissä ajoin ennen matkaa. Muista selvittää ja huomioida kohdemaan vaatimukset jo matkaa suunnitellessasi.

             Hyödyllisiä linkkejä :

             THL koronasivusto: thl.fi/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

             THL karanteeni ja eristys: THL:n karanteeni- ja eristysohjeet

             Vantaan koronasivusto: vantaa.fi/koronavirus sivulta löytyy tietoa usealla kielellä. Tietoa on saatavilla kielillä: suomi, ruotsi, englanti, viro, venäjä, somali, albania, dari ja arabia.

             Koronaneuvonta: vantaa.fi/koronaneuvonta

             Karanteeniohjeet: vantaa.fi/karanteeniohjeet

             Eristysohjeet: vantaa.fi/eristysohjeet

             Kela: korona ja tartuntatautipäiväraha

             Ladattava todistus HUSin, Kymsoten, Pohjois-Pohjanmaan shp ja EKsoten tekemästä koronatestistä: koronatietoni.fi

             EU: koronatodistus Omakannasta: kanta.fi/koronatodistus

             Tukea ja apua: vantaa.fi/tukea ja apua

             Ajankohtaista