Lapset liikkuvat, kunhan aikuiset eivät kiellä

Kiirunatien päiväkodissa on jumppahuone, jossa lapset voivat tehdä vaikkapa ihmispyramideja.

Leikkien Liikkumaan -hankkeen myötä Vantaan Kiirunatien päiväkodissa on purettu sääntöjä, jotka rajoittavat lasten luontaista tarvetta liikkua ja pelata. Tulokset ovat olleet merkittäviä.

TEKSTI JA KUVAT: PEKKO-JOONAS RANTAMÄKI

Kun Kiirunatien päiväkodin lapset valmistautuvat siirtymään pihalle leikkimään, sinne ei mennäkään parijonossa opettajan johdolla. Lapset saavat itse miettiä, miten muutaman kymmenen metrin alamäki päiväkodin ovelta leikkikentälle edetään.

Tällä kertaa mennään vauhdilla sivuttain hyppien. Pihan kiipeilytelineissä ja leikkipaikoilla aktiivinen touhuaminen jatkuu kuin itsestään.

Vantaan Leikkien Liikkumaan -hankkeen myötä Kiirunatien päiväkodissa on purettu paljon sääntöjä ja kieltoja, jotka rajoittavat lasten luontaista tarvetta liikkua ja pelata.

”Asiat, jotka olivat sallittuja vain ulkona, ovat nyt sallittuja sisälläkin puitteiden rajoissa. Pihalla on kiipeilytelineet, mutta puissakin saa nykyään kiipeillä” kertoo hankkeessa alusta saakka mukana ollut lastentarhanopettaja Irina Aho.

Ideana on opettaa lapsille, mitä pitää huomioida, jotta voi turvallisesti tehdä asioita.

”Esimerkiksi liukumäkeä ei voi kiivetä ylös samaan aikaan, kun joku laskee alas.”

Ahon mukaan lisääntynyt liikunta näkyy päiväkotien arjessa helpommin hallittavina ryhminä.

”Kun lapset pääsevät purkamaan virtaa, vääränlainen levottomuus vähenee, ja sitten kun pitää pysähtyä, se onnistuu. Toki vilskettä on ja joskus sattuu ja tapahtuu, mutta meidän aikuisten pitää nähdä hallittu kaaos hyvänä asiana.”

Vanhemmat hämmästyneitä

Kiirunatien päiväkodin arki on täynnä pieniä, liikunnallisia hetkiä. Ensimmäiset poliisimopoajelut ovat usein käynnissä käytävällä jo ennen aamupalaa, ja myöhemmin leikitään ja jumpataan sekä ohjatusti että vapaasti pienryhmissä.

”Osa voi olla metsässä retkellä, ja talvisin mäenlasku on jokapäiväinen juttu. Myös luistelemassa käydään 4–6-vuotiaiden kanssa”, Aho kertoo.

Hänen mukaansa perheet ovat olleet tyytyväisiä päiväkodissa lisääntyneeseen liikuntaan. Joissain kodeissa on jopa syttynyt kipinä perheen yhteiseen liikkumiseen.

”Vanhemmat ovat hämmästyneet taidoista, joita lapsi voi oppia. Päivässä täällä kertyy lapselle keskimäärin vajaat pari tuntia liikuntaa.”

Haasteena on yhä, että osa lapsista ei liiku, vaikka edellytykset ja olosuhteet siihen on tehty otollisiksi. Aho arvelee sen johtuvan uskalluksen puutteesta.

”Lasta on ehkä liiaksi suojeltu ja varjeltu. Emme mekään tietenkään heitä lasta sellaiseen, missä hän ei pärjää. Kuten muissa asioissa, myös liikunnassa lapsen pitää saada aikuisten apua ja tukea.”

Amos ja Elia ottavat ilon irti päiväkodin pihan liukumäestä.

Liikunta tuli jäädäkseen

Leikkien Liikkumaan -hankkeen myötä päiväkotiin on saatu hankittua uutta liikuntavälineistöä, kuten mailoja, palloja ja maalivahdinkypäriä. Tarkoitus on toteuttaa vielä ainakin erilaisia ratoja ja hyppyruutuja teippauksilla.

Aho luottaa siihen, että hankkeen tuoma liikunnallisuus jatkuu päiväkodeissa myös tulevaisuudessa.

”Vuodet vaihtuvat ja uusia lapsia tulee, mutta liikunta pysyy. Me kasvattajat käymme keskusteluja ja ideoimme toimintaa, mutta tärkeää on jättää tilaa lapsen omalle tekemiselle.”

Aho itse toimii liikunnan parissa myös vapaa-ajallaan, kun hän on mukana salibandyn seuratoiminnassa. Häntä vaivasi pitkään lasten tekemisen turha rajoittaminen ja se, että urheilullisillakin nuorilla voi olla puutteita perusliikuntataidoissa.

Aho kertoo heränneensä siihen, ettei varhaiskasvatuksessa tehdä niin paljon niiden kehittämisen eteen kuin pitäisi.

”Siihen tämä hanke tuli kuin taivaan lahjana. Voimme oikeasti opettaa lasta esimerkiksi heittämään palloa oikein.”

Lisätietoja Leikkien Liikkumaan -hankkeesta löydät Vantaan liikuntapalveluiden verkkosivuilta.

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 5.6.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter