Vantaan kaupungin työsuhdeasuntojen vuokrat nousevat vuoden 2019 alussa

Vantaan kaupungin tilakeskus omistaa noin 400 työsuhdeasuntoa, jotka on tarkoitettu kaupungin työntekijöille. Asuntojen vuokria on tarkistettu viimeksi vuonna 2005, joten asuntojen vuokrataso on jäänyt jälkeen pääkaupunkiseudun vuokrakehityksestä. Työsuhdeasuntoihin on nyt päätetty uudet elinkustannusindeksillä korotettavat perusvuokrat, jotka astuvat voimaan 1.1.2019.

Elinkustannusindeksi on kasvanut vuosien 2005–2017 aikana noin 21 %. Vastaavana ajanjaksona pääkaupunkiseudun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet 63 % ja ARA-asuntojen vuokrat 58 %. Elinkustannusindeksin ja vuokrien kasvunopeuden eroista johtuen on tullut ajankohtaiseksi korottaa vuokria.

Vantaan työsuhdeasuntojen vuokrat nousevat ensi vuoden alusta lähtien keskimäärin noin 20 %. Vuodessa niitä korotetaan enintään 15 % jolloin korotus jakaantuu tarvittaessa usealle vuodelle.
Mitä vanhempia vuokrasopimukset ovat, sitä alhaisempia vuokrat nykyisellään ovat ja korotukset ovat siten tuntuvampia. Joissain tapauksissa vuokra nousee noin 50 %, mikä tulee jakaantumaan usealle vuodelle. Esimerkiksi 43 m2:n yksiön vuokra Tikkurilassa ennen korotusta on 504 € ja korotuksen jälkeen 712 €. Tällöin vuokra 1.1.2019 alkaen on 580 €, 1.1.2020 alkaen 667 € ja 1.1.2021 alkaen 712 €. Uusimmissa sopimuksissa korotukset ovat pieniä ja muutamissa vuokrat jopa laskevat. Nyt useat vuokralaiset maksavat alhaisista vuokrista johtuvaa asuntoetua, joka korotuksen myötä tulee pienenemään tai jopa poistumaan kokonaan.

Asuntojen sijainti, kunto ja varustetaso huomioidaan vuokrassa

Työsuhdeyksiön neliövuokra esimerkiksi Tikkurilassa on nykyisin 11,73 € ja korotuksen jälkeen 16,56 €. Yksiöiden neliövuokrat markkinoilla ovat Tikkurilassa tällä hetkellä noin 21,22 €. Vuokrankorotuksen jälkeenkin työsuhdeasuntojen vuokrat ovat noin viidenneksen markkinahintoja edullisemmat.

Vuokran suuruuteen vaikuttaa paitsi asunnon sijainti, myös sen kunto ja varustetaso. Asuntojen kunto ja varustelu vaihtelevat huomattavasti. Osa asunnoista on peruskorjattuja ja nykyaikaisia, mutta joukosta löytyy myös 1950-luvulla rakennettuja suihkuttomia huoneistoja. Asuntokohteiden suuren keskinäisen laatuvaihtelun vuoksi käytössä on kuntokerroin, jonka avulla huomioidaan peruskorjauskustannusten osuutta vuokratasossa. Asuntotyypit vaihtelevat yksiöistä perheasuntoihin. Osa asunnoista sijaitsee koulurakennusten yhteydessä.

Jatkossa työsuhdeasuntojen vuokria tarkistetaan näiden tasokorotusten jälkeen vuosittain elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti.

Vantaan tilakeskus on lähettänyt kaikille vuokralaisille kirjeen ja vuokramuutosasiakirjan, jonka palauttamalla vuokralainen hyväksyy vuokramuutoksen. Syksyn kuluessa tilakeskus vielä muistuttaa vuokralaisia asiasta, jotta varmistutaan kaikkien vuokralaisten tavoittamisesta. Mikäli vuokralainen ei hyväksy vuokran muutosta, asunnon vuokrasopimus päättyy 31.12.2018.

Julkaistu: 5.6.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter