Museo kaivautuu aatelisten arkeen Hämeenkylässä

Vantaan kaupunginmuseo suorittaa arkeologisia tutkimuksia Tavastkullan kartanon vanhalla tonttimaalla 4.–21.6.2018. Tutkimuspaikka sijaitsee Kakolanmäen juurella, nykyisestä kartanosta noin 900 metriä koilliseen.

Hylätyltä kartanopaikalta museo toivoo löytävänsä tietoa kartanon arkielämästä 1500–1700-luvulla. Tavastkulla on museon ensimmäinen aatelissäädyn tutkimuskohde. Aiemmilla kaivauksilla on tutkittu papiston, kauppiaiden ja talonpoikien esineistöä.

– Tavastkulla tarjoaa ainutlaatuisen tutkimusmahdollisuuden, sillä se on säilynyt koskemattomana siitä asti, kun kartano siirrettiin nykyiselle paikalleen, Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto kertoo. – Ehkä löydämme tietoa myös kartanoa edeltävältä ajalta.

Nyt tutkittavalla tonttimaalla on ollut asutusta ainakin 1500-luvun alkupuoliskolta saakka. Tavastkullan kartano perustettiin tontille 1500-luvun lopussa. Tavastkulla oli yksi 40 tilasta, jotka amiraali Bengt Juusten (aatelisnimeltään Gyllenlood) sai palkkiona kuningas Juhana III:lta. Juusten oli aiemmin toiminut muun muassa Käkisalmen ja Turun linnojen päällikkönä. Nykyiselle paikalleen kartano siirrettiin 1700-luvulla.

Lue lisää museon Muistaakseni-blogista.

Julkaistu: 6.6.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter