Rakkaus roihuaa syksyn matineaelokuvissa

Matinea-elokuvia esitetään 1.9.-5.12.2018

Syksyn 2018 elokuvatarjotin on herkullinen ja runsas: Bio Grandissa ja Kino Myyrissä nähdään peräti 29 eri elokuvaa, joista hieman yli puolet tulee Euroopasta, Venäjältä tai Chilestä. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin jatkot rantautuvat Kino Myyriin 3. ja 4.10.

Monissa syyskauden tarinoissa pohditaan rakkauden ilmentymiä intohimon, omistushalun, menetyksen ja surun, yhteisön torjunnan, identiteetin ja sosiaalisen aseman nyrjähdysten kautta. Minä-minä-kulttuurin ja statuksen perässä juoksevan nykyihmisen elämässä tärkein saattaa joskus unohtua, kunnes on ehkä jo liian myöhäistä korjata mennyttä. Valkokankaalla nähdään rakkauden voima.

Syksyn matineaelokuvatarjonnassa mukana ovat esimerkiksi Suojelijat, The Shape of Water, In the Fade – Kuin tyhjästä, Maria Magdaleena, Call Me by Your Name, Talo meren rannalla ja Kauhea nainen. Elokuvakausi käynnistyy lauantaina 1.9. sekä Bio Grandissa että Kino Myyrissä Mike Newellin ohjaamalla brittiepookilla Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville.

Matineaelokuviksi valikoidaan tasokkaita, humanistisia elokuvia, jotka pysäyttävät aihepiirillään, yllättävät näkökulmallaan tai kuvaavat poikkeuksellista tapahtumaa, ihmistä tai elämäntilannetta.

Elokuvien esitysajat ja hinnat

Bio Grandissa näytökset keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin. Esitysajat voit tarkistaa Bio Grandin nettisivuilta, Vantaan Sanomien keskiviikon numerosta tai Helsingin Sanomien Nyt-liitteestä. Liput tulevat varattaviksi viimeistään elokuvaa edeltävänä tiistaiaamuna, ja ne on lunastettava viimeistään puoli tuntia ennen näytöstä. Liput kassalta, varaukset netistä tai p. 09 823 7751 viimeistään tuntia ennen näytöstä.
Liput 6,80 €.

Kino Myyrissä näytökset keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14, lauantaisin klo 12. Liput kassalta, varaukset teatterin aukioloaikoina numerosta 09 563 4404. Liput lunastettava viimeistään puoli tuntia ennen näytöksen alkua. Liput 7 €.

Syksyn 2018 matineaelokuvat

Syksyn matineaelokuvien ohjelmistoon voit tutustua myös sähköisestä esitteestä. Esitteen paperiversioita on jaossa mm. Vantaan kirjastoissa, Vantaa-Infoissa, kulttuuritaloissa ja -tiloissa sekä Bio Grandissa ja Kino Myyrissä.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
Ohj. Mike Newell
K12 / 124 min
la 1.9. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 5.9. Bio Grand

Lontoo, 1946. Juliet saa kutsukirjeen salaperäiseltä kirjallisuuspiiriltä, joka sai alkunsa natsien miehittämällä Guernseyn saarella. Uteliaisuus herää, ja hän päättää matkustaa saarelle. Kirjailija tutustuu omalaatuiseen joukkoon, kuin myös rosoiseen maajussiin.

Suojelijat
Ohj. Xavier Beauvois
K12 / 138 min
ke 5.9. Kino Myyri

Vuosi 1915. Ranskalaisella maatilalla kaivataan aputyövoimaa, kun perheen miehet ovat kaikki rintamalla. Elokuva on kuin runollisia talonpoikaisaiheita maalanneen Jean-François Millet´n teos. Se huokuu ihmeellistä rauhaa, ja elokuvan katsottuaan tuntee käyneensä toisessa ajassa.

The Shape of Water
Ohj. Guillermo del Toro
K16 / 124 min
la 8.9. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 12.9. Bio Grand

Vuoden paras Oscar-elokuva on kiehtova ja sadunomainen luomus mykästä naisesta ja laboratorioon vangitusta vesiolennosta. Se on yltiöromanttinen, kaunis, eroottinen ja jännittävä. Sally Hawkinsin rooolityö, ja etenkin hänen herkät kasvonsa ilmaisevat mykän Elisan tunteita tavalla, joka tekee sanat tarpeettomiksi.

In the Fade – Kuin tyhjästä
Ohj. Fatih Akin
K16 / 106 min
ke 12.9. Kino Myyri

Fatih Akinin elokuva käsittelee valitettavan ajankohtaista ja surullista aihetta: terrori-iskua. Diane Kruger voitti Katjan roolista Cannesin elokuvajuhlilla parhaan naisnäyttelijän palkinnon v. 2017. Elokuva voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globen tammikuussa 2018.

Kuukauden Hopeatähti -elokuva: Maria Magdaleena
Ohj. Garth Davis
K12 / 120 min
to 13.9. Bio Grand ja Kino Myyri klo 14

Visuaalisesti upea elokuva nostaa yhden Raamatun vahvimmista naishahmoista keskiöön ja antaa hänelle äänen. Mariaa, Jeesuksen lempeää ja rauhanomaista tukijaa, vastustettiin muiden apostolien keskuudessa. Hän ei suostunut perinteiseen naisen rooliin ja oli Jeesukselle erityinen.

The Post
Ohj. Steven Spielberg
K7 / 116 min
la 15.9. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 19.9. Bio Grand

Sananvapaus, median ja vallanpitäjien suhde sekä naisen asema 1970-luvun alun USA:ssa, ovat kiehtovan elokuvan ydinmehua. Kotirouvan ja illalliskutsujen sädehtivän emännän roolin vaihtuminen mielipiteiltään varmaksi liikenaiseksi ja vallanpitäjiä uhmaavaksi kustantajaksi tuo Meryl Streepin rooliin huomattavaa lisäsärmää.

Wonder Wheel
Ohj. Woody Allen
K7 / 101 min
ke 19.9. Kino Myyri

1950-luvun New Yorkin Coney Islandille sijoittuva tarina kertoo neljästä ihmisestä, joiden elämät risteävät huvipuiston hälinässä. Ginny (Kate Winslet) on ailahtelevainen ja tunteellinen sielu, entinen näyttelijätär, joka on päätynyt töihin kalaravintolaan. Elokuva kertoo intohimosta, haaveista ja unelmista, mustasukkaisuudesta ja petoksesta.

Call Me by Your Name
Ohj. Luca Guadagnino
K12 / 132 min
la 22.9. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 26.9. Bio Grand (Huom. Näytös on Bio Grandissa, ei Kino Myyrissä, kuten paperisessa esitteessä ilmoitettiin.)
to 27.9. Kino Myyri

Sensuelli ja ajaton ensirakkauden kuvaus sijoittuu 1600-luvulla rakennettuun villaan ja aurinkoisen Italian kuvankauniiseen ympäristöön. 17-vuotias Elio (uskomaton Timothée Chalamet) viettää päivänsä akateemisessa kulttuurikodissa klassista musiikkia soittaen ja lukien. Isän amerikkalainen assistentti muuttaa hänen elämänsä kulun lopullisesti.

Tully
Ohj. Jason Reitman
K12 / 96 min
ke 26.9. Kino Myyri

Marlo (Oscar®-voittaja Charlize Theron), kolmen lapsen äiti, saa veljeltään lahjan: lastenhoitajan auttamaan vauvan kanssa öisin. Aluksi järjestely epäilyttää, mutta lopulta Marlon ja ajattelevaisen ja yllättävänkin hoitajan, Tullyn, välille syntyy ainutlaatuinen side.

Suomen hauskin mies
Ohj. Heikki Kujanpää
K12 / 112 min
la 29.9. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 3.10. Bio Grand

Mustan huumorin sävyttämä tosipohjainen draama kuvaa elämänhalua ja naurun voimaa. Kuolemaan tuomitut, vankeina olevat teatterilaiset valmistavat näytelmän vartijoidensa ja saksalaisjoukkojen komentajan viihdyttämiseksi. On saatava yleisö nauramaan, jotta tuomiota ei panna täytäntöön. Pääosan Toivo Parikkaa esittää Martti Suosalo.

Rakkautta& Anarkiaa -festivaalin jatkot Vantaalla 3.-4.10.
Näytökset ovat Kino Myyrissä ke 3.10. ja to 4.10. klo 14. Liput matineahinnoin.

  • Film Stars Don’t Die in Liverpool (Iso-Britannia, 2017) ke 3.10. Kino Myyri klo 14.00
    Tositarinaan perustuva brittidraama kertoo Oscar-palkitun filmitähden, Gloria Grahamen (loistava Annette Bening) ja häntä tuplasti nuoremman Peter Turnerin (Jamie Bell, mm. Billy Elliot) traagisesta rakkaussuhteesta.
  • Place Publique (Ranska, 2018) to 4.10. Kino Myyri klo 14.00
    Ranskalaisessa komediadraamassa somemaailma tunkeutuu tunnetun tv-tuottajan yksityisiin tupaantuliaisjuhliin julkkisbongari -tarjoilijan taltioidessa ulkomaailmalle hyvin toimeentulevien pariisilaisten komplekseja – salaa.

Phantom Thread
Ohj. Paul Thomas Anderson
K12 / 140 min
la 6.10. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 10.10. Bio Grand

Intohimoisesti ammattiaan taiteena pitävä Reynolds Woodcock on 1950-luvun Lontoon maineikkaimpia puvuntekijöitä, jonka luona käyvät niin raharikkaat kuin kuninkaallisetkin. Ikuinen ja eksentrinen poikamies rakastuu nuoreen tarjoilijaan, josta tulee hänen mannekiininsa ja muusansa.

Arytmia
Ohj. Boris Hlebnikov
K12 / 119 min
ke 10.10. Kino Myyri

Komediaa vai tragediaa? Kaikkien sote-uudistajien pitäisi nähdä, millaista jälkeä tuottaa toheloitu terveydenhoitouudistus. 17 kansainvälistä palkintoa voittanut venäläinen Rytmihäiriö (Arytmia) yhdistelee ensihoidon arkea ja ihmissuhdedraamaa. Se kertoo ambulanssin ensihoitaja Olegista ja tämän sairaanhoitajavaimosta Katjasta.

Kuukauden Hopeatähti – elokuva: Viimeinen loma
Ohj. Paolo Virzì
K12 / 112 min
to 11.10. Bio Grand ja Kino Myyri klo 14

Ella ja John ovat olleet koko ikänsä ahkeria karavaanareita. Molempien terveys on jo heikentynyt, kun he yllättäen päättävät lähteä reissuun. Matkalla katsellaan kaitafilmeiltä lapsia, muistellaan intohimoista suhdetta, ja esiin nousee myös vaiettuja asioita…

Fantastinen nainen
Ohj. Sebastián Lelio
K12 / 104 min
la 13.10. Bio Grand ja Kino Myyri

Oscarin voittanut chileläiselokuva esittelee rakastuneen parin, joka suunnittelee tulevaisuutta. Yllättäen suru asettuu Marinan elämään. Miehen perhe kieltää häneltä oikeuden suruun ja kyseenalaistaa hänen koko identiteettinsä, sen mitä hän on: kompleksinen, vahva ja suorasukainen – fantastinen nainen.

Synkin hetki
Ohj. Joe Wright
K12 / 125 min
la 20.10. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 24.10. Bio Grand

Vähäeleisen harkitusti toteutettu brittielokuva on poliittisten draamojen kruununjalokivi. Churchill joutuu tekemään yhden elämänsä mullistavimmista ja ratkaisevimmista päätöksistä. Solmiako rauha natsi-Saksan kanssa vai taistellako kansakunnan ihanteiden, vapauden ja itsenäisyyden puolesta?

The Death of Stalin
Ohj. Armando Iannucci
K12 / 106 min
Ke 24.10. Kino Myyri

Moskova vuonna 1953. Kun Stalin saa vakavan sairauskohtauksen, alkaa Neuvostoliitossa kaikkien aikojen poliittinen valtataistelu. Kuriton brittikomedia poliittisesta kilvoittelusta on hillitöntä menoa, jolta mikään ei ole turvassa tai pyhää. Elokuva on herättänyt myös kritiikkiä ja paheksuntaa.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Ohj. Martin McDonagh
K16 / 116 min
la 27.10. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 31.10. Bio Grand

Surevan äidin turhautunut raivo roihahtaa liekkeihin ja tempaisee mukaansa koko hänen kotikaupunkinsa väen. Fiksu, näppärä ja usein lakonisuudessaan ylilyövä dialogi vaatii osaavat näyttelijät. Hurjan Frances McDormandin ohella heitä onkin iso liuta.

The Florida Project
Ohj. Sean Baker
K12 / 111 min
ke 31.10. Kino Myyri

Mooneen kesä on täynnä ihmeitä ja seikkailuja aikuisten painiessa vastoinkäymisten kanssa. Tytär ja äiti asuvat vaatimattomissa oloissa motellissa, jota johtaa Bobby (Willem Dafoe), kovan ulkokuorensa alla kiltti ja hyväsydäminen mies.

Talo meren rannalla
Ohj. Robert Guédiguian
K7 / 107 min
la 3.11. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 7.11. Bio Grand

Lämmin draamaelokuva sijoittuu Marseille´n pikkukylään. Huvilaan kokoontuu kolme keski-ikäistä sisarusta isän viimeisiksi päiviksi. Elämää tutkiskeleva, haikeansuloinen ja viisas elokuva saa päähenkilöt pohtimaan mitä elämä on antanut, mitä ottanut. Mitä on jäänyt perinnöksi isältä, jonka humaaneista ideaaleista on maailman muuttuminen ottanut mittaa.

Kosketuksissa
Oh. Ildikó Enyedi
K16 / 116 min
ke 7.11. Kino Myyri

Originelli rakkaustarina kertoo kahdesta rikkinäisestä introvertista, jotka työskentelevät samassa työpaikassa, mutta ovat vieraita toisilleen. Öisin he kuitenkin näkevät samoja unia. Hienovireinen psykologinen katse, ja vahva esteettinen kädenjälki kurottautuvat salaiseen sisäiseen unimaailmaan.

Kuukauden Hopeatähti -elokuva: C´est la vie – häät ranskalaiseen tapaan
Ohj. Eric Toledano & Olivier Nakache
S / 115 min
to 8.11. Bio Grand ja Kino Myyri

Prameiden hääjuhlien taustavoimissa tottuneesti toimivat juhlan ammattilaiset huseeraavat kulisseissa toteuttamassa isäntäväen aivoituksia aina yön pikkutunneille saakka. Elokuva on kunnianosoitus elämälle, rakkaudelle ja kaikelle hässäkälle siinä välissä.

Solsidan
Ohj. Felix Herngren, Måns Herngren
K7 / 105 min
la 10.11. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 14.11. Bio Grand

Rakastetuista ja taidolla rakennetuista hahmoista otetaan elokuvassa kaikki ilo irti. Käsikirjoitus on herkullinen, tilannekomiikka ja nokkela sanailu houkuttelevat kutkuttavat nauruhermot hereille. Solsidan toimii vaikkei olisi TV-sarjaa seurannutkaan.

Mitä meistä puhutaan
Ohj. Iram Haq
K16 / 106 min
ke 14.11. Kino Myyri

Nuoren Nishan kaksi elämää törmäävät, kun isä yllättää tyttärensä norjalaisen poikaystävän kanssa. Kyse on perheen kunniasta, ja tyttö lähetetään sukulaisten luo Pakistaniin. Väkevä draama kertoo rohkeasta naisesta, jonka on etsittävä oma polkunsa kahden kulttuurin välissä.

Tottelemattomuus
Ohj. Sebastián Lelio
K12 / 114 min
la 17.11. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 21.11. Bio Grand

Pohjois-lontoolaisen ortodoksijuutalaisen yhteisön varaamat naisen roolit ovat ahtaat, ja sosiaalinen painostus ulottuu kaikille elämän osa-alueille. Kolmiodraaman jännitteinen tunnelma, pinnan alle haudatut odotukset, pelot ja salaisuudet elokuva onnistuu kuvaamaan lämmöllä ja inhimillisyydellä.

Book Club – väreileviä lukunautintoja
Ohj. Bill Holderman
K7 / 104 min
ke 21.11. Kino Myyri

Ystävättäret kokoontuvat säännöllisesti lukupiirin ja viininlipittelyn merkeissä. Tietty kirja kääntää naisten elämät hilpeästi ylösalaisin. Diane Keaton, Candice Bergen, Jane Fonda ja Mary Steenburgen ovat karismaattisia näyttelijöitä, jotka tekevät elokuvasta viihdyttävän.

Kohti valoa
Ohj. Naomi Kawase
S / 101 min
la 24.11. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 28.11. Bio Grand

”Kauneinta on se, mikä on juuri katoamaisillaan, silmiemme edessä”. Kuvankaunis draama kertoo runollisesti menetyksestä, sen hyväksymisestä ja toivosta. Elokuva on koskettava tarina kuvien – ja elokuvan – voimasta.

Rakkautta vailla
Ohj. Andrei Zvjagintsev
K12 / 127 min
ke 28.11. Kino Myyri

Rakkaudettoman avioliiton ja sukupolvien yli periytyvän tunteettoman kasvatuksen kuvaus on myös kaunistelematon kuva nyky-Venäjästä. Arvojen vääristyessä, juostaan rahan ja statuksen perässä, jolloin kaikista arvokkain, lapsi, jää varjoon, unohtuu.

Kuukauden Hopeatähti -elokuva: Kauhea nainen
Ohj. Christian Tafdrup
K7 / 85 min
to 29.11. Bio Grand ja Kino Myyri

Viehättävän ja salaperäisen Marien kohdatessa, Rasmus on mennyttä miestä. Pian pari rakentaa jo lemmenpesäänsä. Kenen ehdoilla sisustetaan, päätetään menemisistä jne.? Marie tietää mitä tahtoo, mies sopeutuu. Miehen näkökulmasta tehty, psykologisesti tarkka elokuva, on Tanskassa ollut alkuvuoden ykköspuheenaiheita.

Adrift
Ohj. Baltasar Kormákur
K12 / 99 min
la 1.12. Bio Grand ja Kino Myyri
ke 5.12. Bio Grand

Tositarinaan perustuva elokuva kertoo kahdesta oman tiensä kulkijasta, jotka sattuma johdattaa ensin yhteen, sitten elämänsä seikkailuun. Adrift on uskomaton tarina ihmismielen lannistumattomuudesta sekä rakkauden mullistavasta voimasta.

Palautteita ja toiveita

Otamme mielellämme vastaan palautteita elokuvista ja kuulemme toiveitanne matineasarjoihin liittyen. Toiveita ja palautetta voi lähettää kullttuurituottaja Arja Keräselle, arja.keranen@vantaa.fi.

Tervetuloa viihtymään matineaelokuvien parissa!

Julkaistu: 28.8.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter