Vantaan vuosi 2018 on ollut vauhdikas ja hauska

Viime viikkoina Vantaalla on riittänyt jouluista vilinää, vilskettä, helinää ja helskettä, mutta vuoden varrella vastaan on tullut paljon muutakin! Tässä muutamia poimintoja yhteisen vuotemme ajalta.

Tammikuu – turkki päällä

Vantaa-kanava: Hakunilan SM-hiihdot 2018

Tammikuussa 2018 Suomen huippuhiihtäjät nähtiin koolla viimeistä kertaa ennen olympialaisia Hakunilan laduilla sivakoiduissa SM-hiihdoissa. Edes pääkaupunkiseutua alkutalvella vaivannut lumettomuus ei haitannut mainiota menoa.

Vuoden alussa Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Osallistuva Vantaa -mallin, joka oli valmisteltu yhteistyössä asukkaiden ja kaupungin työntekijöiden kanssa. Osallisuuskoordinaattoreiden luotsaama malli kutsuu asukkaat entistä tiiviimmin vaikuttamaan Vantaan asioihin. Tutustu sinäkin vaikuttamismahdollisuuksisi ja tule mukaan!

Tammikuussa hyväksyttiin myös kaupungin tulevan yleiskaavan tavoitteet sekä laitettiin käyntiin pyöräilyn laatukäytävien rakennustyöt: entistä parempien pyöräteiden yhtenäistä verkkoa kehitetään niin, että laatukäytäviä on vuoteen 2020 mennessä Vantaalla 44 kilometriä.

Helmikuu – järven jäällä

Vantaan liikuntagaalassa vuoden urheilijaksemme valittiin taitoluistelija Emmi Peltonen sekä palkittiin myös muita ansioituneita. Lisäksi gaalan yhteydessä tarjottiin mitalikahvit kaikille vuonna 2017 arvokisamitalin voittaneille vantaalaisille tai vantaalaista seuraa edustaville urheilijoille.

Miltä Vantaan maisemissa mahtoikaan näyttää muutama vuosikymmen takaperin? Vastauksia kysymykseen löytyy muun muassa Vantaan kaupunginmuseon #ThrowbackVantaa – Kuvia kotiseudusta ennen ja nyt -näyttelystä, joka avautui helmikuussa 2018 ja johon voi tutustua tammikuun 2019 loppuun saakka. Näyttelyn yhteydessä julkaistu Kotikulmilla-teos valittiin muuten syksyllä Vuoden kotiseututeos 2018 -kisan finalisteihin. Vantaan nykymaisemat taas niittivät kiitosta jo alkuvuonna, kun Tikkurilan Kirjastopuisto ja Tikkurilantori palkittiin Vuoden 2017 ympäristörakenteena.

Maaliskuu – hanki hohtaa

Vantaa-kanava: Ritva Viljanen kuvanselityspelissä

Vantaalaiset saivat uuden kaupunginjohtajan, kun Ritva Viljanen aloitti työnsä maaliskuun alussa. Vantaa-kanava jututti jo peräti 35 vuotta Vantaalla asunutta Viljasta ja pyysi hänet esittelemään muutamia vantaalaisia näkymiä, tapahtumia ja tekemisiä. Millaisia muistoja kaupunginjohtajalla on esimerkiksi Koivukylästä?

Kestävyysurheilijat koolle kutsuvan Vantaan kestävyyskierroksen lajivalikoima täydentyi tänä vuonna ja kisa pyörähti käyntiin jo Vantaa Hiihdolla. Kaupungin kulttuurikentälle uusia tuulia toi Blondi tuli taloon-näytelmä Kulttuuritalo Martinuksessa. Samalla Martinus sai ihkaensimmäisen oman teatterituotantonsa.

Maaliskuussa alkoi myös keskustelu Vantaan ratikasta, kun tekninen lautakunta käsitteli sen alustavaa suunnitelmaa.

Huhtikuu – kevään kohtaa

Tanssin viikot 2018 - tanssipari Dixissä

Kulttuuri kukki, kun Vantaan Tanssin viikkoja vietettiin jo kolmattakymmenettä kertaa ympäri kaupunkia. Rekolassa aktiiviset asukkaat puolestaan virittelivät hienosti uudelleen alueensa elokuvateatteritoimintaa.

Jokaisen vantaalaisen halutaan voivan hyvin, ja huhtikuussa hyväksyttiin Vantaan uusi hyvinvointiohjelma – joko olet tutustunut siihen?

Toukokuu – kukan tuoksu

Ensituntumaa Vantaan monipuoliseen tapahtumakesään otettiin toukokuisen Sun Festivalin upeassa auringonpaisteessa, ja Vantaan päivänä 15.5. juhlittiin eri puolilla Vantaata.

Menoa ja meininkiä nähtiin myös muun muassa, kun Hakunilassa avattiin uusi skeittipuisto ja valmennustalo Luxi aloitti toimintansa.

Vantaan kaupungin Instagramista: Hakunilan skeittipuisto

Kesäkuu – leikin juoksu

Agilityn SM-kisat Hakunilassa

Kesäkuussa Myyrmäki sai ikioman paikallislehden, kun Myyr York Times julkaisi ensimmäisen numeronsa!

Kaupunginvaltuustossa käsiteltiin muun muassa resurssiviisauden tiekarttaa ja hyväksyttiin Tikkurilan kirkon uusi kaava. Urheilukentillä puolestaan ihasteltiin muun muassa taitavien koirien välisiä mittelöjä, kun agilityn SM-kisat järjestettiin Myyrmäen urheilupuistossa 15.–17. kesäkuuta. Näissä kisoissa nostettiin epäröimättä kuono kohti seikkailuja ja hypättiin hyväntuulisesti yli esteiden!

Heinäkuu – uimaan pienet

Vantaa-kanava: SM-viikko 2018

Urheilun monilajitapahtuman SM-viikko sai vauhdikkaan startin Vantaan Vauhtikeskuksessa, ja kisojen aikana Vantaalla jaettiin peräti 400 SM-mitalia 17 lajissa kanoottipoolosta rantavesipalloon ja jousiammuntaan. SM-viikkoa vietetään Vantaalla muuten myös 4.–7.7.2019, joten merkitse jo kisapäivät kalenteriisi ja tule katsomoon kannustamaan urheilijoita!

Viides Tikkurila Festivaali hemmotteli musiikin ystäviä kotimaisilla huippuartisteilla. Vantaalaisilla vapaaehtoisilla oli monissa kesätapahtumissa tärkeä rooli – katso Tikkurila Festivaalin talkoolaisten haastattelu Vantaa-kanavalta.

Elokuu – koriin sienet

Vantaa-kanava: Helsingan keskiaikapäivä

Elokuussa Vantaan mainio tapahtumakesä jatkui: amerikkalaisen jalkapallon EM-kisat jatkuivat Myyrmäen jalkapallostadionilla, BRQ Vantaa -festivaalilla kuultiin barokkimusikin huippuja, Helsingan keskiaikapäivä oli supersuosittu ja torikonserteissa nautittiin kahtena iltana mahtavasta musiikista.

Viime vuosina Vantaalla on iloittu hienoista katutaideteoksista, ja kesän 2018 aikana Koivukylään ja Länsimäkeen nousi upeita, näyttäviä muraaleja. Joko tiedät, millaisia?

Koulujen ja opintojen alkaessa monet olivat uuden edessä. Uusia peruskoululaisia Vantaalla oli noin 2 700, ja Vantaa-kanava taltioi ekaluokkalaisten tunnelmia.

Vantaa-kanava: Ekaluokkalaisten ensimmäinen koulupäivä 2018

Myöhemmin elokuussa valtakunnallinen koulurauha julistettiin Vantaan Myyrmäessä, ja kuun lopussa Myrtsissä juhlittiin Taiteiden yötä.

Syyskuu – metsään astut

Vantaalla vietettiin tänä vuonna lähimetsävuotta, ja sen kunniaksi syyskuussa avattiin lapsille suunnattu toiminnallinen luontopolku Soltorpin luonnonsuojelualueelle Länsi-Vantaan Hämeenkylään. Hienoa polkua kannattaa piipahtaa katsomassa, kunhan hanget ja nietokset hieman sulavat.

Syksyllä myös Kivistön keskustaan lähivuosina rakennettavan Puu-Kivistön aloituskortteleiden suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittajat selvisivät: nyt tiedämme siis jo hieman, miltä naapuruston ensimmäiset talot tulevat näyttämään.

Lokakuu – varmaan kastut

Huimien osakilpailujen jälkeen Vantaan kestävyyskierros huipentui lokakuussa Vantaan maratoniin. Kaiken kaikkiaan kierroksen suoritti hyväksytysti viisi naista ja 14 miestä. Onnittelut kaikille heille kovan luokan suorituksesta! Fiiliksiä kestävyyskierrokselta voit lukea esimerkiksi Kestävyyskierroksen kehällä -blogikirjoituksista. Olisiko ensi vuonna sinun vuorosi ottaa haaste vastaan?

Marraskuu – lumen huntu

Joko Vantaan vuoden 2019 budjetti on sinulle tuttu? Marraskuu oli budjettikuu, jolloin pohdittiin tulevaa. Ensi vuonna Vantaalla investoidaan kouluihin ja päiväkoteihin, mutta myös katuihin, puistoihin ja vetovoimaisiin tapahtumiin. Alle 25-vuotiaiden vantaalaisten työttömyys on määrä puolittaa valtuustokauden aikana. Työnantajia tuetaan rahallisesti ja neuvontaa lisätään nuorten Ohjaamossa. Entä tiesitkö, että vanhus- ja vammaispalveluihin palkataan ensi vuonna 60 uutta työntekijää?

Vuoden 2018 Vantaa-mitali myönnettiin Fazerille. Tänä syksynä Fazerin vesitorni muuten muuntui valoteokseksi. Jos siis liikut Fazerilan suunnalla, kannattaa suunnata katse korkeuksiin.

Joulukuu – juhlan tuntu

Uudistunut Vantaan kulttuuripalkinto myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kahdessa eri kategoriassa. Merkittävästä kulttuuriteosta palkittiin Vantaan elävän musiikin yhdistys Velmu ry, nuoren taiteilijan kulttuuripalkinnon jakoivat pianisti Bingheng Yang ja balettitanssija Pinja Huhtimo.

Vantaan vapaaehtoistoiminnan verkosto valitsi vuoden 2018 vantaalaiseksi vapaaehtoisteoksi roskattomuuden edistämisen ja palkitsi kaksi vapaaehtoistekoa: Facebook-ryhmän Sairaan Siisti Vantaa (Plogging) sekä pitkään vapaaehtoisena toimineen Riitta Arposen. Kansalaisareena puolestaan palkitsi Vuoden vapaaehtoisena vantaalaisen Tapani Vainikaisen, joka on tehnyt vapaaehtoistyötä jo vuosikymmeniä. Vantaan liikuntapalveluiden vapaaehtoisena vertaisohjaajana hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien.

Tapani Vainikainen

Kiitos kaikille vuodesta 2018 – katsotaan, mitä kaikkea vuosi 2019 tuokaan tullessaan!

Väliotsikot 1960-luvulla julkaistun Opin lukemaan – lasten aapinen -teoksen (Paavo Kuosmanen, Liisa Merenkylä, Pentti Merenkylä) kuukausilorun mukaan sekä siitä mukailtuina.

Julkaistu: 27.12.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter