Ystäväni, tuttavani -valokuvanäyttely lapsuudesta avautuu Vantaan kaupunginmuseolla

Ystäväni tuttavani - kaupunginmuseo. Leppäkorven koulun oppilaat lumisotasilla 1960-luvulla.

Valokuvausta on harrastettu jo 170 vuoden ajan. Ystäväni, tuttavani -valokuvanäyttelyn keskiössä ovat lapset ja lapsuuteen liittyvät valokuvat eri aikoina. Useimpien lasten elämään on liittynyt paljolti samanlaisia asioita - leikkimistä, ystäviä, koulunkäyntiä ja työntekoa. Lapsuus on kuitenkin ollut osin erilaista eri aikoina ja erilaisissa perheissä. Aikaisemmin esimerkiksi torpparin, talonpojan, kartanon tai kauppiaan lapseksi syntyminen määritteli pitkälti elämän kulkua ja valintojen mahdollisuuksia.

Näyttelyn valokuvat ovat 1800-luvun lopusta 1980-luvulle, värikuvien aikaan. Runsaan sadan vuoden aikana kuvatut valokuvat kertovat menneitten vuosikymmenten lapsuudesta Helsingin maalaiskunnassa ja Vantaalla. Kuvat ovat Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston kokoelmista.

Näyttely on suunnattu lapsiyleisölle, mutta tarjoaa antoisia elämyksiä monen ikäisille. Leikkipisteiden kautta pääsee kurkistamaan menneiden vuosikymmenten suosikkileikkejä ja muistelemaan omaa lapsuutta. Eri sukupolvien yhteinen näyttelyvierailu on omiaan herättelemään omakohtaisia keskustelu- ja muisteluaiheita.

Näyttelyssä on myös esillä Håkansbölen kartanon pienoismalli, jonka ovat tehneet Metropolian tekstiili- ja huonekalukonservoinnin opiskelijat. Håkansbölen kartano siirtyi Vantaan kaupungin omistukseen vuonna 2005 ja tilan historia ajoittuu aina 1500-luvulle. Kartanon päärakennus on valmistunut Sanmarkin perheelle vuonna 1908. Pienoismalli esittelee Armas Lindgrenin suunnittelemaa upeaa kokonaisuutta huonekaluineen, kaakeliuuneineen ja mattoineen. Pienoismalli on nähtävillä museon aukioloaikoina.

Ystäväni, tuttavani – Lapsuuden kuvat

Valokuvanäyttely lapsen elinympäristön muutoksesta ja leikkikulttuurista runsaan sadan vuoden ajalta

14.2.–31.3.2019
ti–pe klo 10–17
la–su klo 11–16
Vapaa pääsy.

Vantaan kaupunginmuseo,
Hertaksentie 1, Vantaa
vantaankaupunginmuseo.fi

Toivotamme kaikki tervetulleiksi myös avajaisiin torstaina 14.2.2019 klo 10-18.

Kello 11 Vantaan lastenkulttuurin ja kulttuurituotannon päällikkö Reeli Karimäki avaa näyttelyn
Kello 12 Håkansbölen kartanon kummit ry:n puheenjohtaja Kati Tyystjärvi paljastaa Håkansbölen pienoismallin
Kello 12-15 Metropolian opiskelijat esittelevät Håkansbölen kartanon pienoismallia

Koko päivän museolla on tarjolla mehua ja keksejä. Leikkiä saa niin museossa kuin piha-alueellakin. Avajaispäivänä voi tehdä itselleen ja kaverilleen rintanapin non-stop -työpajassa.

Julkaistu: 13.2.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter