Haluatko oppia kieltä keskustelemalla? Etsi kielikaveri uudella sovelluksella

Lango.fi on kirjastojen kehittämä suomenkielinen sovellus, jolla vierasta kieltä harjoitteleva löytää natiivikielen puhujia. Langoa kannattaa käyttää kielikurssin rinnalla.


Kieltä oppii parhaiten käyttämällä, ystävystymällä ja keskustelemalla säännöllisesti sitä puhuvien ihmisten kanssa. Sovelluksen kehittämisessä on ajateltu erityisesti suomen oppijoita, mutta Langoa voi käyttää vaikka ruotsinkielisen juttukaverin hakuun.

Rohkeasti puhumaan

Langon kehittäjätiimin koordinaattori Irene Mäentie kannustaa kielten oppijoita rohkaisemaan mielensä, ja aloittamaan keskustelun vieraalla kielellä, vaikkei paljoa vielä osaisikaan. — Kun Langon avulla löytää sopivia opittavan kielen puhujia, niin samalla tutustuu suomalaisiin sekä pääsee puhumaan kieltä arjessa. Suomenkielisille tässä on hieno mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Samalla tulee auttaneeksi maahanmuuttajia ja muita vieraskielisiä kotoutumaan Suomeen. Paras tilanne lienee se, kun kielikaverukset haluavat oppia toistensa kieltä.

Lango.fi on Helmet-kirjastojen ja Oulun kaupunginkirjastojen kehittämä, koska yksi kirjastojen tehtävä on edistää lukutaitoa ja tukea kansalaisten mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.

-Näihin liittyy läheisesti varsinkin suomen ja ruotsin kielten oppiminen. On hankalaa osallistua, jollei osaa kieltä. Kirjastot tarjoavat jo verkkokielikursseja, jolla pääsee hyvin alkuun ja Lango.fi täydentää polkua, jolla omaa kielitaitoaan voi kehittää, lisää Mäentie.

Uuden kielen voi oppia myös aikuisena

Aikuisten kielten oppimista tutkinut Kirsi Wallinheimo kertoo, että kielen opiskelu netissä on aikuiselle tehokas tapa oppia. Ensinnäkin aikuisen oppimista auttaa, kun oppiminen on vuorovaikutteista: yksin on hankalampi oppia sujuvaksi puhujaksi. Lisäksi oppimisen pitäisi olla autenttista ja spontaania. Aidoissa tilanteissa keskustellessa ulkoa harjoitellut vuorosanat eivät aina riitä. Kolmanneksi oppimisen pitäisi olla kokemuksellista, eli opetellaan sellaisia tilanteita ja kielen käyttötapoja, jotka oppija kokee itselleen tärkeiksi ja mielekkäiksi.

Wallinheimo on tutkinut kielen oppimista erityisesti virtuaalisilla alustoilla. Tutkimusten mukaan yhteisöllinen opiskelu, kokemusten jakaminen ja toisten auttaminen jopa kasvavat virtuaalisessa ympäristössä erityisesti silloin, jos ympäristö koetaan turvalliseksi. Turvallisessa ympäristössä uskaltaa heittäytyä virheitä pelkäämättä.

– Verkon kielisovellukset, joissa kohdataan muita ihmisiä, puolustavat paikkaansa, koska niissä kaikki muutkin ovat oppijoita. Kynnys lähteä avoimeen chattiin on korkea, eikä siellä ehkä halua kirjoittaa tai sanoa väärin.

Lue tutkija Kirsi Wallinheimon haastattelu Helmet.fi:stä.

Tietoa Lango.fi:stä

  • Sovelluksen saat käyttöösi osoitteesta Lango.fi.
  • Lango on maksuton ja voit käyttää sitä puhelimen lisäksi myös tabletilla ja tietokoneella.
  • Langon käyttämiseen tarvitset Facebook-tilin. Langon käyttäjä luo sovellukseen itselleen profiilin, jossa hän kertoo mitä kieliä osaa ja mitä kieliä haluaa oppia.
  • Käyttäjän valintojen perusteella Lango ehdottaa hänelle sopivia kielikavereita. Kielikaverit voivat lähetellä keskenään viestejä ja sopia tapaamisen esimerkiksi kirjaston tiloihin. He voivat jutella pelkästään verkossakin esimerkiksi Skypen välityksellä. 
  • Langon käyttämiseen saat opastusta Helmet-kirjastoissa.

Kuva: Dani Rönnqvist

Julkaistu: 13.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter