Mikä palveluseteli on ja miten se toimii?

Jos omalla terveysasemallasi ei ole tarjota kiireetöntä vastaanottoaikaa, voit saada palvelusetelin yksityiselle lääkäriasemalle.

Miten saan palvelusetelin?

Seteli voidaan myöntää sinulle terveysasemien puhelinpalvelussa tai hoitajan vastaanotolla terveysasemalla. Myönnetty seteli näkyy parastapalvelua.fi-sivulla. Jos tarvitset paperista seteliä, hoitaja voi printata sen sinulle mukaan.

Palveluseteli voidaan antaa ainoastaan kiireettömään hoitoon kertaluontoisesti, jos

  • hoidon tarve on sellainen, että yleislääkärin 20 minuutin vastaanottokäyntiaika riittää asian hoitamiseksi. Tällaisia vaivoja ovat esim. toistuvaa päänsärkyä, migreeniä, pitempikestoinen selkävaiva tai raajakipu, yskä tai epäily astmasta.
  • yleislääkärin vastaanottokäynti ei vaadi laajoja laboratoriotutkimuksia. Perusverikokeet, kuten perusverenkuva, nestetasapaino – ja munuaisarvoja mittaavat verikokeet kuuluvat tarvittaessa käyntiin.
  • kyseessä on ajokorttitarkastus (pois lukien laajennettu ajokorttitarkastus).

Huomioithan, että

  • palveluseteliä ei myönnetä pitkäaikaissairauksien vuosikontrolleihin. Vuosikontrollit hoidetaan omalla terveysasemalla.
  • kuvantamistutkimuksia ollaan lisäämässä palvelusetelikäyntiin.

Hoida kiireelliset sairaudet kaupungin terveysasemien päiväpoliklinikoilla ja Peijaksen yhteispäivystyksessä.

Minulla on palveluseteli, mitä seuraavaksi?

Mene www.parastapalvelua.fi-sivulle ja kirjaudu sisään pankkitunnuksilla, sähköisellä asiointikortilla tai mobiilivarmenteella. Kun olet kirjautunut, järjestelmä näyttää sinulle myönnetyt palvelusetelit. Näet palvelusta myös ne yksityiset lääkäriasemat, joille voit varata ajan.

Ota yhteyttä lääkäriaseman ajanvaraukseen ja varaa aika. Kerro varauksen yhteydessä, että sinulla on palveluseteli.

Miten maksan palvelusetelillä?

Maksa lääkärikäynti palvelusetelillä käynnin yhteydessä. Sinulta peritään terveysaseman vastaanottokäyntiä vastaava summa 16,40 €. Katso täältä missä tapauksissa vastaanottokäynnistä ei peritä maksua.

Muistathan perua aikasi, jos et pääse vastaanotolle. Jos et peru aikaa, seteli mitätöidään ja joudut maksamaan käynnin itse lääkäriaseman hinnaston mukaan.

Voinko mennä palvelusetelillä laboratoriotutkimuksiin?

Voit, jos lääkäri tekee lähetteen. Käytä tällöin laboratoriotutkimuksia varten Vantaan HUSLAB:n (Myyrmäki, Tikkurila, Korso ja Hakunila) toimipisteitä. Sen sijaan seteli ei kata yksityisen laboratorion maksuja.

Minkä arvoinen palveluseteli on?

Palvelusetelin arvo:

  • yleislääkärin vastaanottokäynti (20 minuuttia) 45,00 €
  • ajoterveyden lausuntoon liittyvä käynti 20,00 €

Julkaistu: 13.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter