rakennustyömaa

MATTI vie maankäytön prosessit uudelle aikakaudelle

Kohisten kasvavalla Vantaalla rakennetaan ennätysmäisen paljon. Rakennushankkeiden yhteensovittamisen ja läpiviennin tehostamiseksi kaupungilla on otettu käyttöön ainutlaatuinen MAankäytön Toimintamalli ja TIetojärjestelmä MATTI. Järjestelmäkokonaisuuden myötä Vantaan maankäytön kaikkien prosessin tiedot kaavoituksesta ja suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapitoon muodostavat digitaalisesti hallittavan, paikkatietoon perustuvan kokonaisuuden.

Kaupungininsinööri Henry Westlinin mukaan MATTI-järjestelmäkokonaisuus hyödyttää niin virkamiehiä kuin myös kuntalaisiakin.
- Matin ansioista tiedon saatavuus ja vuorovaikutusmahdollisuudet paranevat, avoimuus lisääntyy ja hakemusten käsittely nopeutuu. Manuaalinen työ vähenee, kun tiedot kirjataan vain yhteen kertaan ja paikkaan, josta ne ovat muiden prosessien hyödynnettävissä. Samalla asiantuntijoiden työaikaa vapautuu rutiinitarkistuksista vaativampiin tehtäviin. Toiminta tehostuu läpi koko organisaation, kun johdolla ja henkilöstöllä on käytössään reaaliaikainen tilannekuva esim. infran suunnittelusta ja rakentamisesta, Westlin hehkuttaa.

Kuten useimmissa muissakin kunnissa, Vantaankin maankäytön keskeiset ICT-järjestelmät oli hankittu pääosin 1980-luvulla, järjestelmätoimittajia on ollut useita eivätkä järjestelmät ole olleet kaikilta osin yhteensopivia.
- Uusi tietojärjestelmä ei tietenkään yksinään takaa digiloikan onnistumista, vaan kaikki keskeiset prosessimme pitää käydä läpi ja uudistaa 2020 -luvun vaatimustasolle. Vanhoista tutuista toimintavoista pois oppiminen sekä uusien digitaalisten toimintamallien oivaltaminen ja kuvaaminen vaatii runsaasti muutosjohtamista ja koordinointia, Westlin lisää.

Matin käyttöönotto etenee portaittain. Ensimmäisenä MATTIin siirtyi viime joulukuussa kiinteistönmuodostus ja siihen liittyvät maastomittaukset. Nyt Matissa hoidetaan myös yleis- ja asemakaavoitus, rakennusvalvonnan lupaprosessit, kaupunkisuunnittelun poikkeamispäätökset integroituna Lupapisteen kanssa, sekä kaupunkimallin hallinta. Seuraavassa käyttöönottovaiheessa tämän vuoden lopulla MATTIin siirtyvät vielä julkisen kaupunkitilan eli katujen ja puistojen suunnittelu sekä kunnossapidon rekisteri.

MATTI-järjestelmän kumppanina on toimittajaryhmittymä, johon kuuluvat Esri Finland Oy:n lisäksi M-Files Oy sekä alihankkijoina Civilpoint Oy ja Telia Inmics-Nebula Oy.
- Vantaan kaupungin MATTI-järjestelmäkokonaisuus on erinomainen esimerkki siitä, miten osaavat ja ammattitaitoiset ihmiset saavat modernin teknologian avulla aikaiseksi. Tiiviissä yhteistyössä rakennettu MATTI tuo valtavia parannuksia toimintaan ja mahdollistaa merkittävät kustannussäästöt, kiteyttää Esri Finland Oy:n toimitusjohtaja Laura Valojärvi.
- Meistä on todella hienoa olla mukana Vantaan kaupungin digiloikassa. Dynaamisen ja älykkään tiedonhallinnan avulla tieto on aina ajan tasalla ja tehokkuus nousee", toteaa M-Files Oy:n toimitusjohtaja Miika Mäkitalo.

Vajaa 200 maankäytön toimialan työntekijää käyttää nyt MATTIa operatiivisen työnsä pääjärjestelmänä. Matissa on kyse pitkäkestoisesta prosessista, joka on vaatinut kaupungin asiantuntijoilta isoa työpanosta. Hankinnan valmistelu aloitettiin vuonna 2015 ja kehitystyö jatkuu vielä pitkään. Hankinnan kokonaisarvo sopimuskaudella on lähes 12 miljoonaa euroa.

Lue lisää: www. vantaa.fi/matti

Julkaistu: 14.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter