Kotikulmilla – Kuvia Vantaasta ennen ja nyt -julkaisu sai kunniakirjan

Kotikulmilla – Kuvia Vantaasta ennen ja nyt -julkaisun toimittaja Karoliina Junno-Huikari ja oik. graafikko Anne-Mari Ahonen. Kuvaaja Antti Yrjönen /VKM

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Kauneimmat kirjat 2018 -kokoelmaan Vantaan kaupunginmuseon julkaisusarjaan kuuluvan Kotikulmilla – Kuvia Vantaasta ennen ja nyt -kirjan. Julkaisulle myönnettiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirja.

Kotikulmilla – Kuvia Vantaasta ennen ja nyt kertoo Vantaasta kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen (1923–2015) ja hänen opettajakollegansa Viljo Holopaisen (1920–2011) valokuvien välityksellä. Kamera on kohdistettu arjen elämään ja lähiympäristöön. Kuvat kertovat muutoksesta, kaupungin väestönkasvusta ja harppauksesta maaseutupitäjästä vilkkaaksi liiketoiminnan keskittymäksi.

Kirjassa havainnollistetaan ajan kerroksia viimeisten vuosikymmenien aikana kuvaparien avulla. Lauri Leppäsen vuosikymmenien takaiset kuvat ovat teoksen ydin, mutta moni vanha kuva on saanut vierelleen samasta paikasta vuonna 2017 otetun uuden kuvan. Uudet kuvat ovat Vantaan kaupunginmuseon valokuvaajan Antti Yrjösen käsialaa.

Kirja perustuu Vantaan kaupunginmuseolla 8.2.2018–31.1.2019 esillä olleeseen #ThrowbackVantaa -näyttelyyn. Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on kaikkiaan noin 1500 Leppäsen ja Holopaisen ottamaa, museolle lahjoitettua kuvaa, joista murto-osaa esitellään kirjassa ja näyttelyssä.

Julkaisun työryhmä kävi vastaanottamassa kunniakirjan julkistamistilaisuudessa 13.3. Työryhmään kuuluvat toimittaja Karoliina Junno-Huikari, graafikko Anne-Mari Ahonen sekä Vantaan kaupunginmuseon valokuvaaja Antti Yrjönen ja museoamanuenssi Stella Karlsson. Kirjan on kustantanut Vantaan Historiatoimikunta ja se kuuluu kaupunginmuseon julkaisusarjaan.

Julkaistu: 14.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter