Kaupunkikeskusta -palkinnonjako kaupungintalolla

Vantaalle Elävä Kaupunkikeskusta 2019 -palkinto ennakkoluulottomasta kaupunkikehittämisestä

Elävät kaupunkikeskustat ry on myöntänyt Vantaan kaupungille Vuoden Elävä Kaupunkikeskusta -palkinnon. Palkintoperusteissa nostettiin esiin erityisesti Tikkurila timanttina Vantaan kaupunkihelminauhassa. Palkinto myönnetään vuosittain huomionosoituksena onnistuneesta kaupunkikeskustan kehittämisestä.

Vuoden kaupunkikeskusta -palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare sanoo Vantaan kehittämisen olleen suuri, pitkä ja vaikuttava prosessi, ei yksin Vantaan, vaan koko metropolialueen kannalta.
- Vantaa on ansainnut vuoden 2019 keskustapalkinnon ennakkoluulottomista toimistaan, jotka palvelevat metropolialueen yhteistyötä ja vahvistavat kaikkien neljän kaupungin kilpailukykyä kansainvälisestikin. Vantaa on edelläkävijä verkostokaupunkistrategian kehittäjänä Suomessa, Mare toteaa.

Palkintoraati luonnehtii Vantaan pääkeskustaksi koetun Tikkurilan olevan vanha, arvostettu markkinapaikka ilman liian jykevää historiaa. Alue on kohonnut viidessä vuodessa Vantaan kaupunkimaamerkiksi, jossa on nyt yhteensä 176 kauppaa ja ravintolaa. Erityisesti Tikkurilaa kiitellään siitä, ettei siellä ole tavoiteltu yhtenäistä kaupunkikuvaa.
”Houkuttelevuus syntyy vastakkaisuuksista ja ajallisista korosteista rohkealla otteella. Tässä mallia kaikille Suomen kaupunkisuunnittelijoille: hillityn yhtenäinen kaupunkikuva on tylsää. Vanhaa voidaan purkaa, mutta myös säästää sovitellen”, yhdistys kirjoittaa tiedotteessaan.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo kaupungin olevan todella riemuissaan palkinnosta.
- Vantaalla näkyy monella tapaa Suomen kaupungistumisen historia ja sen eri vaiheet, erityisesti Tikkurilassa. Tikkurilan lisäksi kehitämme kaikkia muitakin kaupunkikeskustoja elinvoimaisiksi ja omaleimaisiksi. Olemme pitkään ottaneet vastaan Suomen suurinta kasvua ja ehkä juuri siksi kaupunkimme on rohkea, rento, rönsyilevä ja täyttä urbaania kaupunkikulttuuria. Erityinen kiitos tästä hienosta palkinnosta kuuluu maankäytön ja rakentamisen toimialalle ja kaikille niille luottamushenkilöille ja virkamiehille, jotka ovat olleet eri vuosikymmenien ajan kehittämässä Vantaata, Viljanen sanoo ylpeänä.

Vuonna 1997 perustettuun Elävät kaupunkikeskustat ry:llä on noin sata jäsentä kaupungeista, kaupunkikeskustayhdistyksistä, kaupan keskusjärjestöistä, kaupan keskusliikkeistä, keskustakehittämisen asiantuntijoista. EKK on kattojärjestö suomalaisten kaupunkikeskustojen kehittämisyhteistyölle ja sen tavoitteena on synnyttää yhteistyötä eri kaupunkikeskustojen osapuolten välille. Ympäristöministeriö on yhdistyksen päätukija. EKK on jakanut vuodesta 1999 alkaen Vuoden kaupunkikeskusta -palkintoa. Vuonna 2018 palkinnon voitti Lappeenranta.

Lue lisää www.kaupunkikeskustat.fi

Julkaistu: 19.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter