Arkkitehti ja asukkaita kaavapiirustusten ääressä

Hämeenkylän uutta koulua ideoitiin yhdessä

Miten ruokala toimii, voiko liikuntasalissa pelata futsalia ja sopivatko tilat niille, joilla on erityisen tuen tarpeita? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saatiin vastauksia Hämeenkylään rakennettavan uuden yhtenäiskoulun tilojen suunnittelusta keskiviikkona järjestetyssä asukastilaisuudessa. Illan aikana osallistujat kiersivät pisteillä, joissa keskusteltiin työmaajärjestelyistä, liikuntahallista, koulun pedagogisesta linjasta, pohjapiirustuksista ja piha-alueista.

Paikallaolleiden kysymykset risteilivät välituntien vieton mahdollisuuksista ja pihan pelialueista, rakennustyömaan aikatauluihin ja liikuntahallin lajimahdollisuuksiin. Kiitosta tuleva koulu sai muun muassa piha-alueen monipuolisuudesta, jossa säilytetään myös metsäisyyttä, ja liikuntahallin valtavasta koosta, joka vastaa kahta täysmittaista koripallokenttää.

Uuden koulun rakennusprojekti on käynnistynyt helmikuussa valmistelevilla maanrakennustöillä ja varsinainen rakentaminen alkaa myöhemmin keväällä. Koulu valmistuu käyttöön elokuussa 2020 ja sijoittuu osoitteeseen Varistontie 3. Uusi 770 oppilaspaikan koulu korvaa vanhan, vuonna 2017 puretun Hämeenkylän koulurakennuksen. Koulu toimii tällä hetkellä väistötiloissa kolmessa eri opetuspisteessä Varistossa, Tuomelassa ja Sanomalassa. Koulun henkilökunta ja oppilaat osallistuvat suunnittelun kaikkiin vaiheisiin muun muassa opettajien suunnittelupäivissä ja yläkoulun luokkien oppilasraadilla.

Uuden koulun tilat suunnitellaan pedagogiikkaa, perusopetuksen opetussuunnitelmaa sekä oppilaiden yksilöllisiä tarpeita tukeviksi. Monitoimiset oppimistilat rakennetaan yleisiksi tai erikoisvarusteluiksi työskentelyalueiksi. Tilat jaotellaan niin, että niiden käyttö on joustavaa eri tilanteissa ja tarpeissa. Koulurakennuksen yhteyteen rakennetaan erillinen liikuntahalli. Varsinaisen koulutyöskentelyaikojen ulkopuolella tiloilla voi olla myös ulkopuolisia käyttäjiä.

Rakennushanke toteutetaan allianssilla eli yhteistoimintamallilla, jossa sopimusosapuolet vastaavat yhdessä hankkeen suunnittelusta ja toteuttamisesta sen hyödyt ja riskit jakaen. Kaupungin kumppaneina hankkeessa toimivat NCC Suomi Oy sekä työyhteenliittymä Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen Oy ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy. Tänä vuonna valmistuva Rajatorpan koulu kuuluu samaan allianssiprojektiin.

Lisää aiheesta
Rakentaminen alkaa, kutsu asukasiltaan
Tekninen lautakunta päätti hankkeen etenemisestä
Ideointi-ilta 16.5.2018
Hämeenkylän koulun kotisivut
Rakennushankkeesta

Julkaistu: 21.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter