Kehäkukka-arkkitehtuuripalkinto Martinlaakson päiväkodille

Kuva © Mika Huisman/Decopic

Vantaan kaupunki palkitsee laadukkaita ja kekseliäitä arkkitehtuurikohteita ja -tekoja vuosittain Kehäkukka-tunnustuksella. Vuoden 2019 Kehäkukka-palkinto myönnettiin 22.3. Vantaan arkkitehtuuripäivän seminaarissa Martinlaakson päiväkodille.

Palkintolautakunta perustelee valintaa muun muassa päiväkodin arkkitehtonisen ratkaisun selkeydellä ja vahvalla kokonaiskonseptilla. Raadin mukaan rakennus on arkkitehtuuriltaan raikas ja omaleimainen. Se edustaa kokonaisvaltaisesti laadukasta lopputulosta, jossa toiminnallisuus ja estetiikka ovat läsnä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Rakennus luo pääsisäänkäynnillään kutsuvan paikan kaupunkitilaan, ja tilaratkaisuiltaan rakennus on valoisa ja lämminhenkinen. Päiväkodin piha on monitasoinen ja tuo kaupunkirakenteeseen väriä ja kiinnostavuutta.

Päiväkoti on kaksikerroksinen uudisrakennus, jonka ovat suunnitelleet Vesa Oiva ja Outi Bachér Anttinen Oiva Arkkitehdit oy:stä. Maisemasuunnittelusta on vastannut Eeva Byman Maisema-arkkitehdit Byman-Ruokonen Oy:ltä. Päiväkodin rakennuttajana toimi Vantaan tilakeskus vastuuhenkilöinään Pekka Wallenius ja Riitta Miettinen.

”Kehäkukalla nostetaan esiin vantaalaisen arkkitehtuurin parhaita esimerkkejä ja rohkaistaan toimijoita kunnianhimoisiin ratkaisuihin”, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtajana toiminut Vantaan kaupungin maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Palkintolautakunnan muina jäseninä toimivat kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine ja arkkitehtuurityöryhmän puheenjohtaja Anna-Riitta Kujala. Lisäksi palkintolautakuntaan kutsutaan vuosittain yksi kansainvälisen tason arkkitehtuuriasiantuntija, tänä vuonna Aalto-yliopiston rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho.

Päiväkodin toteutus perustuu vuonna 2016 järjestetyn suppean arkkitehtuurikutsukilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Suunnitelman lähtökohtana on ollut alueen identiteettiä vahvistavan julkisen rakennuksen sovittaminen kaupunkikuvallisesti erilaisten vyöhykkeiden väliin.

Kehäkukka on arkkitehtuuripalkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Palkinto on kunniakirja, joka myönnetään tunnustuksena hankkeelle, tapahtumalle, henkilölle tai yhteisölle, joka on esimerkillisellä tavalla tuonut näkyväksi laadukkaan ympäristön toteutumista. Palkinnon saajaa sai viime syksynä ehdottaa kuka tahansa vantaalaisesta arkkitehtuurista innostunut.

Lisätietoja:

Arkkitehtuurityöryhmän puheenjohtaja, aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala, p. 050 302 8799
Kehäkukka – Vantaan arkkitehtuuripalkinto

Julkaistu: 22.3.2019 
(muokattu: )