Opiskelijat lähettävät terveisiä maailmalta

Vantaalla tehdään yhteistyötä monien maiden oppilaitosten kanssa, jonka kautta nuoret pääsevät tutustumaan eri maiden kulttuureihin ja opiskelukäytäntöihin.

Juttu on julkaistu Vantaan Asukaslehdessä 2/2019.

Brasilialaiset vieraat vantaalaisissa perheissä

Tikkurilan lukiolla on vaihto-ohjelma São Paolossa sijaitsevan Liceu Jardim -koulun kanssa, ja tällä kertaa kymmenen nuorta matkusti luoksemme pohjolaan tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin sekä opiskeluun. Brasilialaiset pääsivät näkemään Suomen luontoa ja suosittuja turistikohteita. Fazerin tehtaalla he rakastuivat suklaaseen ja ostivat sitä tuliaisiksi.

Vierailusta opin sen, kuinka suuri ero Suomen ja Brasilian välillä on. Brasilialaiset ihmettelivät kuinka voimme kävellä ja oleskella vapaasti kaduilla, eikä meidän tarvitse olla peloissamme. He eivät saa kulkea ilman aikuisia ennen kuin ovat yli 20-vuotiaita.

Parhaat hetket olivat, kun lämpiminä syysiltoina vietimme aikaa keskenämme ja istuskelimme puistoissa jutellen. Olemme pitäneet yhteyttä toistemme kanssa ja olemme menossa tapaamaan heitä huhtikuussa.

Julia Lehtinen

Tasa-arvon edistämistä ja uusia ystäviä Italiasta

Viime joulukuussa 14 italialaista opiskelijaa tuli vierailemaan Suomessa Erasmus+ Together –projektissa. Sen tavoitteena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa, mukana ovat Suomen lisäksi Italia, Ranska, Saksa ja Iso-Britannia.

Italian vieraat majoitettiin Sotungin lukiolaisten koteihin, kun taas projektiin teemaa lähestyttiin kolmen aiheen kautta; tasa-arvo mediassa, urheilussa sekä viihteessä. Siinä huomattiin, etteivät kaikki olleet samalla lähtöviivalla tietojen kanssa. Esimerkiksi Suomessa on jo pitkään puhuttu kolmannesta sukupuolesta, mutta italialaiset kuulivat siitä vierailulla ensimmäistä kertaa. Edelleen on siis paljon tehtävää, jotta jokainen voisi elää tasa-arvoisen elämän sukupuoleen, uskontoon ja rotuun katsomatta.

Hauskinta projektissa oli uusien ystävien saaminen. Meillä oli tosi kivaa ja kaikki olivat täysillä mukana. Kohokohtana oli Kuusijärven ulkoilualueella saunominen ja avantouinti. Italialaiset tykkäsivät saunoa ja avantouinnin kylmää he sietivät paremmin kuin osa meistä suomalaisista.

Ella Hörkkö

Tansanialaisten elämänmyönteisyys ihastutti

Ryhmä Martinlaakson lukiolaisia matkasi lokakuussa 2018 kahdeksi viikoksi Tansaniaan Kilimanjaro-vuoren juurelle. Matkan tarkoituksena oli viedä terveiset kummikouluille Sanya Juun kylään jo yli 30 vuoden tansanialais-suomalaisen yhteistyön pohjilta.

Tansanialaiset ottivat vierailijat vastaan kukkakimppujen kera, ja sama lämmin tunnelma jatkui koko matkan ajan. Ensimmäiset päivät vierähtivät kummikouluissa ja vierailut paikallisten ihmisten kotona antoivat mahdollisuuden syventyä tansanialaiseen kulttuuriin. Opiskelijat ihastuivat tansanialaisten elämänmyönteisyyteen: kaikesta ollaan kiitollisia, vaikka elintaso onkin melko matala. Jalkapallon korvaajaksi sopii hyvin muovipusseista sidottu pallo ja kalliiden soittimien sijaan musiikkia luodaan keholla.

− Matkasta jäi päällimmäisenä mieleen halu palata takaisin, totesi Martinlaakson lukion opiskelija Liina Valtiala.

Henna Nurma, Sanja Tuovila

Unelmien matka Koreaan

Vantaan kaupungin uuden kumppanin, Jejun itsehallintoalueella Etelä-Koreassa, järjestettiin kansainvälinen foorumi, jossa Vantaan ammattiopisto Varian nuoria pääsi vierailemaan ja osallistumaan keskusteluihin esimerkiksi uusiutuvista energiamuodoista, ruokaturvallisuudesta ja rauhanrakentamisesta. Matkailualan opiskelija Kaisu Ikonen suosittelee foorumia etenkin niille, jotka ovat kiinnostuneita edustamaan kotimaataan ja ottamaan kantaa asioihin.

− Ajatus reissusta, joka yhdistäisi suurimmat kiinnostuksen kohteeni - korealaisen kulttuurin, kansainvälisen ympäristön ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen - houkutti välittömästi, kertoo Kaisu.

Tapahtuma ei ollut kuitenkaan jäykän virallinen, ja turvallisuusalan opiskelija Gabrielle Pesonen kehuikin foorumin mukavaa ja rentoa henkeä.

− Se että ihmiset jaksoivat tsempata muita ja oli messissä koko ajan, nostatti vaan tunnelmaa. Vaikka joku ei osannut jotakin aina siellä oli kaikki hurraamassa ja kohentamassa toisen itsetuntoa!

Antti Pulkkinen

Studieresa till Kina

Jag är nu 20 år gammal och har studerat vid Helsinge gymnasium. Studenten tog jag våren 2017 varefter jag ansökte om vänortsstipendiet och åkte till Kina på en sju månader lång studieresa.

Till vänorten Jinan kom jag i slutet av september, några veckor före undervisningen började vid University of Jinan med 15 andra studeranden från åtta olika länder. Personalen var trevlig och undervisningen intressant. Språkstudierna i kinesiska var likartade med språkstudier hemma i Finland med tanke på studietakten, uppgifterna och tentamen. Mitt bästa minne är då vi firade kinesiska nyåret i Guangzhou, staden var vackert dekorerad och kvällen var fylld med program. Jag fick massor med nya vänner och kommer aldrig att glömma dessa sju månader. Om det är någon som funderar på att åka till Kina på en studieresa rekommenderar jag det varmt fastän det kan kännas skrämmande. Det är garanterat att du aldrig kommer att glömma en upplevelse som denna.

Dorothea Backman

Koonnut ja muokannut Satu Heinonen.

Julkaistu: 29.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter