Katuverkon kevätharjaus on aloitettu

Kaupungin kadut pyritään saamaan puhdistettua kertaalleen vappuun mennessä. Sen jälkeen puhdistustyöt jatkuvat koko kesäkauden.

Hiekoitushiekan poistoharjaus on aloitettu Vantaan katuverkolla viimeviikolla. Hiekan poistoa suoritetaan noin 60 koneen voimin. Katupölyn sitominen miedolla suolaliuoksella aloitettiin eilen. Pölyvaihetta hankaloittavat vielä yöpakkaset. Mikäli säät lämpenevät luvatusti eikä takatalvea tule, saadaan kaupungin katuverkon kevätharjaus hoidettua huhtikuun aikana.

Harjaustyö suoritetaan järjestyksessä katuluokituksen mukaan. Ykkösluokkaan kuuluvat vilkkaimmat pääväylät, kakkosluokkaan niin sanotut kokoojakadut ja kolmosluokaan asuntokadut. Puhdistustyöt hoidetaan pääasiassa päiväsaikaan, lukuunottamatta siltoja ja alikulkuja, jotka puhdistetaan yöaikaan.

Lumisen talven johdosta hiekoitushiekkaa levitettiin vähemmän kuin vetisempinä talvina. Levitetyn hiekan tarkkaa määrää viimetalvelta ei ole vielä selvitetty, mutta määrä liikkuu noin 10 000 tonnissa, mikä on noin 1 000 kuorma-auton kuormaa. Poisharjattu hiekka menee uusiokäyttöön erilaisten ulkoilureittien pohjustukseen ja muihin kohteisiin, joissa ei tarvita suurta kantavuutta.

Katupölyarvot ovat olleet viime päivinä korkealla kuivasta säästä johtuen. Tilanne pahenee entisestään, kun hiekanpoistoharjauksen yhteydessä hiekkaan sitoutunut katupöly vapautuu ilmaan. Hienon pölyn leijumista yritetään estää miedolla, 8-10 % vahvuisella CaCl-suolaliuoksella. Yöpakkaset vaikeuttavat kadunpesutyötä, kun pesuun käytetty vesi jäätyy väylille, vaikka elohopea olisi vain juuri ja juuri nollan alapuolella.

Puhdistusryhmä koostuu kastelevasta vesiautosta, harjayksiköstä sekä pesevällä imusuulakkeella varustetusta PIMU-kalustosta. Letkan etenemisvauhti saattaa katuosuuksilla olla vain pari kilometriä tunnissa, mikä vaatii muilta tielläliikkujilta kärsivällisyyttä.

Kaupungin kunnossapidon vastuulla on noin 1500 kilometriä teitä, katuja ja kevyenliikenteenväyliä. Tästä noin 75 prosenttia hoidetaan omalla kalustolla ja henkilöstöllä, loppuosuus on kilpailutettu monivuotiseksi alue-urakaksi. Näillä Korson ja Hakunilan urakka-alueilla hiekanpoisto alkaa 1.4.2019.

Kaupungin kadut pyritään saamaan puhdistettua kertaalleen vappuun mennessä. Sen jälkeen puhdistustyöt jatkuvat koko kesäkauden.

Julkaistu: 28.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter