Tuunatun työn suosio kasvaa

Kuva: Sakari Manninen
Vantaan ammattiopisto Varian osaamispalveluesimies Paula Aistrich on saanut opettajilta hyvää palautetta tuunatun työn mallista.

Vantaan kaupungilla on käytössä korvaavan työn toimintatapa, jonka nimeksi on muotoutunut tuunattu työ. Malli otettiin käyttöön Vantaalla vuonna 2016 ja se on kasvattanut suosiotaan tasaisesti.

Tuunatun työn toimintatapa on ratkaisu tilanteisiin, joissa työntekijä on sairauden tai tapaturman vuoksi tilapäisesti kykenemätön tekemään vakituista työtään, mutta pystyy terveyttään tai toipumistaan vaarantamatta tekemään soveltaen omaa tai korvaavaa työtä. Mallin tavoitteena on edistää Vantaan henkilöstön työkykyä ja työyhteisöjen hyvinvointia.

-Vuonna 2018 tuunattua työtä teki yli 750 henkilöä. Tuunatun työn suosio on nouseva, Vantaan kaupungin työhyvinvointiasiantuntija Heli Leander kertoo.

Vantaan ammattiopisto Varian osaamispalveluesimies Paula Aistrich tutustui tuunatun työn malliin siirtyessään työskentelemään Helsingistä Vantaalle. Heti alkusyksystä työhyvinvointiasiantuntija piti perehdytystä tuunatusta työstä uusille esimiehille. Toimintatapa otettiin käyttöön, kun sopivaa tarvetta ilmeni.

-Sovimme opettajan ja esimiehen välisissä keskusteluissa sen, että kyse on tuunatusta työstä ja sovimme työtehtävät sekä niihin käytettävän ajan. Käytimme tuunattua työtä esimerkiksi silloin, kun opettaja jäi kotiin lyhytkestoisen flunssan vuoksi, mutta teki töitä kotoa käsin, Paula Aistrich kertoo.

-Tuunattu työ mahdollisti sen, että opettaja sai edelleen tehdä töitä, eikä hänen tarvinnut jäädä sairauslomalle. Työt eivät jääneet kasaantumaan, vaan niitä sai sopivasti ja sovitusti tehdä. Pidempiaikaisessa tuunatussa työssä tehtäviä ja tuunatun työn kestoa sovittiin yhteisissä tapaamisissa.

Aistrichin mukaan tuunattu työ on suositeltava ja hyvä tapa sopia työmäärää ja työtehtäviä, jos työkykyä on kuitenkin jonkin verran.

-Aina tuunattu työ ei tietenkään sovellu käytettäväksi, vaan sairausloma on ainoa vaihtoehto. Meillä kuitenkin löydettiin helposti ne jaksot, joihin tuunattu työ soveltui.

Julkaistu: 28.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter