Street Art Vantaan Mainostauko-näyttely tuo taidetta ympäri Vantaata

Huhtikuussa vantaalaiset voivat löytää tavallisesti mainostamiseen käytetyistä paikoista taidetta. Street Art Vantaan Essi Ruuskasen kuratoima ulkoilmanäyttely Mainostauko tuo 1.–14.4. taideteoksia eri puolille kaupunkia.

Projekti kritisoi mainosten ylivaltaa julkisessa tilassa ja tarjoaa vaihtoehdon vallitsevalle tilanteelle. Mukana on yhteensä kolmekymmentä eri alojen taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta, jotka vapaaehtoisvoimin ovat tuottaneet kaksikymmentäkahdeksan ainutlaatuista julistetta vantaalaisten iloksi. Vantaan kaupunki tukee taideprojektia tarjoamalla teoksille kaupungin hallinnoimat abribus-ulkomainospaikat.

Näyttelyn tarkoituksena ei ole esitellä täysin uutta lähestymistapaa tai jäädä ainutlaatuiseksi interventioksi, vaan tekijät toivovat, että samankaltaisia projekteja tuotettaisiin säännöllisesti tasapainottamaan kulutuspropagandaa. Näyttelyn inspiraationa ovat toimineet aikaisemmat samanhenkiset projektit, kuten Philadelphiassa toteutettu #TrashcanTakeover (2018), Caroline Caldwellin & RJ Rushmoren “Art in Ad Places” New Yorkissa (2017) sekä Elissa Erikssonin “Haluan nähdä muutakin” Helsingissä (2011), jonka seurauksena Kokoro & Moi tekivät JCDecaux’lle jatkokampanjan “Muutakin” (Something Else). Projektin tarkoitus ei ole osoittaa syyttävällä sormella yksittäistä toimijaa tai mainostilan tarjoajaa, vaan haastaa kaikenlaiset toimijat tuottamaan epäkaupallista sisältöä.

Lisätietoa näyttelystä, sen taiteilijoista sekä taideteosten sijannit: streetartvantaa.com/mainostauko.

Julkaistu: 29.3.2019 
(muokattu: )