Vantaa tavoittelee urbaania kasvua työvoiman osaamista kehittämällä

Vantaa kumppaneineen on lähtenyt kehittämään innovatiivisia ratkaisuja päivän polttavaan pulmaan: kuinka voidaan parantaa työllisyyttä työvoiman osaamisen lisäämisellä ja samalla kiihdyttää yritysten kehittymistä ja kasvua?

− Vantaan alueen työvoimasta noin kolmanneksella on matalan koulutustason osaamista. Urbaania kasvua -hankkeen tavoitteena on työvoiman osaamistason nostaminen, alueen työllisyyden edistäminen ja työpaikkojen kehittäminen työn murroksessa. Ideana on kokeilla innovatiivisesti, mitä tapahtuu, kun yrityksiä tuetaan yhdistämään kasvu ja sosiaalinen vastuullisuus koulutuksen avulla, tiivistää projektipäällikkö Kirsi Eskelinen.

Urbaania kasvua -hankkeessa pyritään tarjoamaan työkaluja muun muassa seuraavan esimerkkitapauksen kaltaisiin pulmatilanteisiin: Vantaalaisen kuljetusalan pk-yrityksen henkilöstöasioista vastaava henkilö on viime vuosina huomannut, että työvoiman saamisessa on yhä enemmän haasteita – tuntuu, että kaikki ammattitaitoiset henkilöt ovat jo työelämässä. Samaan aikaan hän tiedostaa, että kuljetusfirman olisi mahdollista kasvaa ja kehittyä, mutta ne kasvun mahdollistavat tekijät, muun muassa ammattitaitoiset kuljettajat, puuttuvat! Vai pitäisikö lähteä tavoittelemaan sittenkin kasvua rekrytoimalla yritykseen toisenlaista osaamista. Mutta mistä, millaista ja mitä tekemään?

− Ratkaisuja esimerkin kaltaisiin ongelmiin on tärkeä rakentaa nyt eikä vasta huomenna. Siksi Urbaania kasvua -kumppanuusverkosto luo yhteistyönsä aikana kolme erilaista kasvupakettia eli konkreettisia työkalupakkeja, joiden painopisteet liittyvät uusien työntekijöiden rekrytointiin, olemassa olevan henkilöstön kouluttamiseen sekä digitalisaation haltuunottoon, Eskelinen kertoo.

Ensimmäinen kasvupaketti käyttöön kesäkuussa

Paketeilla pyritään ohjaamaan sekä yritysten omien kasvutavoitteiden että yhteiskunnan sosiaalisten tavoitteiden ja intressien yhteensovittamista ja toteuttamista. Ensimmäinen kasvupaketeista paljastetaan kesäkuussa hankkeen seminaarissa, muut vuonna 2020. Ensimmäisessä kasvupaketissa yrityksille tarjotaan työvälineitä edistää sosiaalisesti kestävään kasvua. Tarkoitus on parantaa työttömien työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksia vastaamalla paremmin yrityksen työvoiman tarpeeseen sekä tukea yhtä aikaa yrityksen kasvua koulutuksen avulla.

Urbaania kasvua -hankkeessa ovat Vantaan kaupungin lisäksi mukana Laurea, Metropolia, Palkansaajien tutkimuslaitos, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Helsingin seudun kauppakamari sekä viisi Vantaan alueen yritystä: ISS Palvelut Oy, Finnair Cargo, Infocare Oy, Solteq ja Vantti. Rahoitus tulee Urban Innovation Action (UIA) rakennerahastosta. Sen tarkoitus on tarjota Euroopan kaupunkialueille resursseja testata uusia ja tutkimattomia ratkaisuja, joissa pyritään ratkomaan kaupunkialueiden kestävään kehitykseen liittyviä ongelmia. Urbaania kasvua starttasi vuoden 2019 alussa ja jatkuu syksyyn 2021.

Lisätietoa:

Urbaania kasvua vantaa.fi:ssä
Hankkeen Twitter-tili

Julkaistu: 17.6.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter