Ihmiskasvot

Tärkeintä on tulla kuulluksi – rikosuhripäivystys toimii nyt myös Vantaalla

Vantaalla keväällä toimintansa aloittanut rikosuhripäivystys tarjoaa rikoksen uhreille ja heidän läheisilleen sekä todistajille maksutonta ja luottamuksellista matalan kynnyksen neuvontaa kaikissa rikosprosessiin liittyvissä kysymyksissä. Palveluun kannattaa ottaa yhteyttä, jos esimerkiksi pohdit, oletko rikoksen uhri tai miten teet rikosilmoituksen.

Mieli Suomen Mielenterveys ry:n koordinoimaan valtakunnalliseen rikosuhripäivystykseen on voinut soittaa Vantaalta aiemminkin, mutta yhteydenottoja tullut Vantaalta vähemmän kuin muista pääkaupunkiseudun kunnista. Rikoksia ei Vantaalla tehdä yhtään vähempää ja siksi palvelua halutaan nyt tehdä tutuksi vantaalaisille, niin asiakkaille kuin erilaisille tukiverkostoillekin. Toiminnanohjaaja Marja Lönnroth-Olinin mukaan rikosuhripäivystys on otettu lyhyessä ajassa Vantaalla hyvin vastaan.
- Moni sanoo, että tärkeintä on tulla kuulluksi, ja kokemus siitä, että joku uskoo sinua, Lönnroth-Olin kertoo.

Rikosuhripäivystykseen voi ottaa yhteyttä soittamalla palvelunumeroon, yhteydenottolomakkeella tai chatin kautta, joista viimeksi mainittua käyttävät erityisesti nuoret. Kasvotusten tapaaminenkin onnistuu sopimuksen mukaan. Toiminnanohjaaja Marja Lönnroth-Olin on tavattavissa tiistai iltapäivisin Vantaan turvakodilla Asolassa, keskiviikkoisin kaupungin sovittelutoimistossa Tikkurilassa ja tiistaiaamupäivisin asukastila Kafnetissa Koivukylässä.

Aluksi selvitetään, mitä on tapahtunut ja mitä tilanteessa kannattaa tehdä. Sen jälkeen suunnitellaan yhdessä seuraavia askeleita tai ohjataan asiakas häntä parhaiten auttavaan palveluun. Rikosuhripäivystyksestä saa apua esimerkiksi turvallisuustoimenpiteiden miettimiseen tai rikosprosessin käynnistykseen. Kriisiapua järkytyksestä selviämiseen antaa sen sijaan Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys. Rikosuhripäivystyksen kautta on myös mahdollista saada maksuton tukihenkilö mukaan esimerkiksi viranomaistapaamisiin, kuulusteihin tai oikeuteen.

Rikosuhripäivystykseen voi ottaa yhteyttä missä tahansa rikosasioissa. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Yhteydenotoissa painottuvat väkivaltarikokset, varsinkin lähisuhde- ja seksuaaliväkivalta, mutta on yhteydenotoissa myös muita rikostyyppejä petoksista liikennerikoksiin ja identiteettivarkauksiin. Vantaan kansainvälisyys näkyy työssäni. Jos kielivalikoimani ei riitä, järjestämme paikalle tulkin, Lönnroth-Olin sanoo.

Rikosuhripäivystys on osa Vantaan kaupungin myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa, jonka on tarkoitus vähentää hyvinvointieroja. Ohjelmassa mm. parannetaan alueiden viihtyisyyttä yhteistyössä asukkaiden kanssa sekä kohdennetaan palveluja ja tukitoimia näille alueille. Lisäksi ohjelmassa on toimenpiteitä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja kotoutumisen varmistamiseksi. Ohjelma toteutetaan vuosina 2019–2021 ja sen toteutukseen budjetoidaan kaksi miljoonaa euroa vuosittain, yhteensä kuusi miljoonaa euroa.Lue lisää.

Rikosuhripäivystys

Auttava puhelin p. 116 006
suomeksi ma–ti klo 13–21 ja ke–pe klo 17–21
ruotsiksi keskiviikkoisin klo 13–17
Juristin puhelinneuvonta ma–to klo 17–19 numerossa 0800 161 177
Yhteydenottolomake
RIKU-chat
www.riku.fi
Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys p. 09 8392 4005

Julkaistu: 23.9.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter