Vantaan kaupunginmuseo matkalla Kohti tuntematonta

Kohti tuntematonta -näyttely. Kuva: Mia Kivinen VKM

Vantaan kaupunginmuseolla rakennetaan kuolemasta kertovaa Kohti tuntematonta -näyttelyä. Lokakuun 9. päivä avautuva näyttely käsittelee kuolemaan valmistautumista, itse kuoleman hetkeä, hautausta, surua ja muistamista sekä sitä mitä meistä jää jäljelle kuoleman jälkeen.

– Haluamme näyttelyllä herättää ihmisiä keskustelemaan kuolemasta, tuosta tuntemattomasta ja pelottavastakin asiasta, kertoo museon päällikkö Marjo Poutanen.

Näyttelyä varten kaupunginmuseo on haastatellut ammattilaisia, joille kuolema on arkipäivää: saattohoitajaa, pappia, krematorionhoitajaa, hautaustoimiston työntekijää ja diakonia. He kulkevat kuolevan rinnalla, saattavat viimeiselle matkalle, hoitavat hautajaisten järjestelyt ja tukevat surevaa. Kohti tuntematonta -näyttelyssä pohditaan myös, miten kuolema on aikojen saatossa muuttunut ja millaisia uskomuksia siihen on eri aikoina liitetty.

- Näyttely alkaa sairaalahuoneesta, jossa kuoleminen nykyään useimmiten tapahtuu. Sieltä matka jatkuu hautaustoimiston kautta hautausmaalle ja edelleen hautajaisten kautta vintille, muistojen paikkaan. Näyttelyssä kukin voi pohtia omaa kuolevaisuuttaan, ja sitä miten haluan elämäni elää, kertoo näyttelyn käsikirjoittaja Anna-Reetta Rikala.

Näyttelyn avajaisissa keskustellaan ja lauletaan elämästä ja kuolemasta

Kohti tuntematonta -näyttelyn avajaisia vietetään Vantaan kaupunginmuseolla 9.10. Koko avajaispäivän näyttelyssä on paikalla keskusteluoppaita, joiden kanssa voi tutustua näyttelyyn ja vaihtaa ajatuksia. Kello 17 alkaen laulaja-kitaristi Matti Pasanen esittää näyttelyssä Eino Leinon, Aleksis Kiven ja Unto Kupiaisen sanoituksiin pohjautuvia lauluja. Pasanen on säveltänyt elämästä, rakkaudesta ja luopumisesta kertovat kappaleet itse.

Kohti tuntematonta -näyttely

  • 9.10.2019–17.4.2020, avajaiset 9.10.
  • Vantaan kaupunginmuseo, Hertaksentie 1, 01300 Vantaa
  • Avoinna: ti–pe 11–18, la–su 11–16
  • Vapaa pääsy
  • vantaankaupunginmuseo.fi

Kaupunginmuseon hissiremontti siirtyy kesälle 2020. Museon 2. kerrokseen ei ole tällä hetkellä esteetöntä kulkua.

Julkaistu: 30.9.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter